kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
STERLIN
40,7448
BITCOIN
$64.607
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

 NLWA Edmonton çöp yakma fırınını onayladı: “Zehirlenmek istemiyoruz”

 NLWA Edmonton çöp yakma fırınını onayladı: “Zehirlenmek istemiyoruz”

 NLWA Edmonton çöp yakma fırınını onayladı

 ‘‘Bu baştan karar verilmiş bir rant projesi’’

KUZEY Londra Atık Kurumu (NLWA), Edmonton’da yeni ve daha büyük bir atık yakma tesisi için bir inşaat anlaşmasını onaylamak için oy kullandı.

River Lea’nin yanında, Advent Way’deki Edmonton Eco Park’taki mevcut yakma tesisinden yaklaşık üçte bir oranında daha büyük olacak olan tesisin sözleşmesi, 16 Aralık Perşembe günkü oylamanın sonucunda İspanyol holding Acciona’ya teslim edilecek. İnşaat çalışmaları, bu yılın başlarında tamamlanmış olan şantiyeyi hazırlama çalışmalarıyla birlikte, 2022 yılının ortalarında başlayacak.

Eylemcilerin ve milletvekillerinin, insanların sağlığını korumak ve iklim değişikliğine karşı korunmak için yeni atık yakma tesislerinin genişletilmesini durdurma çağrısına rağmen anlaşma onaylandı. Çevre kampanyacıları ayrıca, son aylarda Kuzey Londra’da düzenlenen çok sayıda gösteriyle, projeyi duraklatmak ve gözden geçirmek ve daha çevre dostu alternatifleri düşünmek için NLWA’ya baskı yaptılar. Muhalifler, tesisin yüz binlerce ton karbondioksit ve diğer hava kirleticilerini dışarı pompalayacağı konusunda uyarıyor.

2017’de planlama onayı alan yeni yakma fırını, 1969’da inşa edilen mevcut bir tesisin yerini alacak şekilde tasarlandı. Daha büyük tesis, her yıl 700 bin ton Kuzey Londra atığını yakma kapasitesine sahip olacak.

Bir inşaat anlaşmasının imzalanması için kilit oylama, Barnet, Camden, Enfield, Hackney, Haringey, Islington ve Waltham Forest ilçelerinden 14 meclis üyesinden oluşan NLWA yönetim kurulunun toplantısında gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda, Tüm Parti Parlamento Hava Kirliliği Grubu, yeni yakma fırınları konusunda moratoryum çağrısında bulundu, uyarı kapasitesi “çok hızlı” genişliyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunan karbondioksit emisyonlarının salınımı konusunda endişeleri artırıyor. 7 ilçede görev alan 16 meclis üyesi ortak bir metin paylaşarak Edmonton yakma fırını sözleşmesinin tekrar değerlendirmesi yönünde ortak bir metin paylaşmıştı. Haringey meclis üyesi Emine İbrahim ve Enfield meclis üyesi Yasemin Brett’te bu metine destek verdi.

Londra Gazete’ye özel açıklamada bulunan Yasemin Brett ise şu ifadeleri kullandı:

‘‘Yeni inşa edilecek yakma fırını iklim acil durumu, karbon, covid, sağlık ve bütçe açısından yeniden gözden geçirilmeli. Bu yakma tesisi Londra’nın en yoksul bölgelerinden birinde yapılıyor, dolayısıyla halkın görüşü de alınıp iyice değerlendirilmesi gerekiyor. Mart ayında bu yana eski meclis üyesi Vicki Pitela ve biz kampanya yürüttük ve anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi için çağrılarda bulunduk. DAYMER örgütü de bu konuya oldukça duyarlı davrandı. Edmonton’da yaşayan toplum için bu çok önemli bir konu.’’

Edmonton Milletvekili Kate Osamor, Kuzey Islington Milletvekili Jeremy Corbyn, Chingford ve Woodford Milletvekili Iain Duncan Smith ve Hornsey ve Wood Green Milletvekili Catherine West de dâhil olmak üzere Kuzey Londra parlamenterleri de yakma fırınının yeniden inşasının durdurulması çağrısında bulundular.

Ancak NLWA, bu taleplere defalarca direndi, başkan Clyde Loakes, Edmonton Eco Park’taki yeni geri dönüşüm tesislerini de içeren 1,2 milyar sterlinlik Kuzey Londra Isı ve Enerji Projesi’nin bir parçası olan yeni tesisin Birleşik Krallık’taki en güvenli ve en temiz tesis olacağını iddia etti.

Uzun bir süredir bu tesislere karşı Türkçe konuşan toplum ve özellikle DAYMER de tepki gösteriyor ve düzenlenen eylemlere katılıyor. DAYMER sözcüsü Feyzullah Cinpolat Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulunarak, yetkililerin halka değil özel şirketlere hizmet ettiğini savundu.

‘‘Anlaşmanın onaylanması sürpriz olmadı böylesi bir kararı bekliyorduk. Belediye encümenleri ve özellikle Enfield’de bulunanlar, otoritenin önlerine koydukları metinleri onaylamak zorunda. Ellerinde kelepçe varmış gibi neler sunulursa imza atma zorunlulukları var sanki ve irade gösteremiyorlar. Bu anlaşma neticesinde halk sağlığı değil, özel şirketlerin çıkarları öne sürülüyor. Kısık sesle bu anlaşmanın yararları; elektrik üretimi ve çöplerin yakılması olarak öne sürüldü ancak yetkililer tarafından zararları göz ardı edildi ve sessiz kalındı. Hackney’de meclis üyesi olan ve aynı zamanda Kuzey Londra Atık Kurumun yönetim kadrosunda bulunan Mete Çoban’a çağrıda bulunmuştuk ama bizlere geri dönüş yapılmadı.

Yapılan açıklamalarda maddi anlamda halkın cebinden daha az para çıkacağı savunuldu ama kar yapılacak diye gelecekte doğacak olan çocukların sağlığı hiçe sayıldı. Belediye encümenleri halkı değil kar edecek olan özel şirketleri temsil ediyor. Waltham Forest’te meclis üyesi olan kişi aynı zamanda Kuzey Londra Atık Kurumu’nun Başkanı, bu durum oldukça manidar ve endişe verici. Söz konusu çıkar ilişkisi mi? Anlaşma onaylanmadan önce kurumla ile gerçekleşen toplantılarda alternatif projeler sunmamıza rağmen hiç birine yakın bakılmadı. Bu baştan karar verilmiş bir rant projesi.  Ancak temiz bir gelecek için mücadeleye devam edeceğiz.’’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.