kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5586
EURO
34,8845
STERLIN
40,5898
BITCOIN
$64.298
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Türk Uber Şoförler Grubu: ‘‘Hakkımızı arıyoruz’’

Türk Uber Şoförler Grubu: ‘‘Hakkımızı arıyoruz’’
29.09.2021
0
A+
A-

İNGİLTERE’DEKİ Uber sürücüleri, ücret ve işçilerin haksız yere işten çıkarıldığı iddialara da dâhil olmak üzere 28 Eylül Salı günü 24 saatlik grev gerçekleştirdi.

App Drivers and Couriers Union (ADCU) üyeleri, Londra, Bristol, Birmingham, Nottingham, Sheffiled, Manchester, Leeds ve Glasgow’da protesto gösterileri düzenledi ve müşterilere 24 saatlik grev sırasında hizmeti kullanmamaya çağırmıştı.

Sendika, sürücülerin bekleme süresinin çalışma süresinin yüzde 40’ını oluşturduğunu vurgulayarak, Uber şirketinin, bekleme süresinin ödenmesine ilişkin bir mahkeme kararını uygulamamakla suçladı. Buna ek olarak, sendika, çok sayıda sürücünün haksız yere işten çıkarıldığını iddia etti.

Uber, sürücüler için standartları yükseltmek için sendikalarla birlikte çalıştığı konusunda ısrar etti. Sendika ayrıca, sürücü gelirlerinin azalmasına yol açtığını iddia ettiği sabit fiyatlı ücretlerin getirilmesi konusunda da anlaşmazlık içinde.

Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan ‘Turkish Uber Drivers’ (Türk Uber Şoförler) grubu yöneticisi Uğur Varol, Uber şoförler olarak kendilerine yapılan haksızlıklara karşı boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Uğur Varol şöyle konuştu:

‘‘İngiltere genelinde, Londra ağırlıklı olmak üzere ‘Turkish Uber Drivers’ grubun yöneticisi olarak, şoförlerin yaşadığı haksızlıklara karşı sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Facebook’ta grubumuz yaklaşık 600 bin’in üzerinde ve ADCU sendikasıyla birlikte adım atıyoruz. Şoförlerin bu sendikaya üye olması oldukça önemli,  Birleşik Krallık’taki tüm özel şoförleri ve kuryeleri en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Bizlerde kendi oluşturduğumuz grup olarak şoför arkadaşlarımıza en iyi tavsiyeleri sunmak için gayret gösteriyoruz.

Türk Uber şoförleri olarak sendika aracılığıyla greve girdik. Uber’in ödemeleri, yüksek fiyatları ve bizlerden aldıkları yüksek komisyon gibi konular üzerinden sesimizi duyurmaya çalıştık. Sürücüler, Uber’in sunduğundan çok daha fazlasını hak ettiklerini ve yasal olarak hakları olduğunu biliyorlar. Bu grev sadece bir başlangıç ve Uber doğru olanı yapıp sürücülere hem emeklilik katkı paylarını hem de çalışma sürelerine ödeyene kadar çok fazla huzursuzluk olacak. Uber, karını en üst düzeye çıkarmak için önemsiz gözetim teknolojisi ve algoritmik yönetim kontrolü kullanımını yoğunlaştırmaya devam ediyor. Sonuçlar felaket oldu, yüzlerce insan haksız yere işten çıkarıldı ve belirtilmeyen ‘dolandırıcılık faaliyeti ile suçlandı.’’

Uber’in fiyatlarını değinen Varol, şoförlerin protestosu sayesinde sabit ücretlerin sağlanacağına değindi. Varol şu ifadeleri kullandı:

Bilindiği gibi Uber fiyatları sürekli inişli ve çıkışlı, şoförlerin organize ettiği veya katıldığı protestolar sayesinde sabit ücretler olacak böylece kullanıcılar Uber’i uygun fiyatta kullanmış olacak.’’

Bir Uber sözcüsü: ‘‘GMB ile yapılan tarihi sendika tanıma anlaşmasının ardından, sürücülerin Uber içinde daha da güçlü bir sesi var. Daha fazla şeffaflık ve katılım yoluyla sürücüler için standartları yükseltmek için sendika ortağımızla birlikte çalışıyoruz. GMB, kazançlar, devre dışı bırakmalar ve tatil ücreti ve emekli maaşları gibi yeni işçi yardımlarının uygulanması gibi alanlarda sürücüleri temsil ediyor’’ dedi.

Buna cevaben ADCU, ‘‘Bu, dikkatleri grevden ve sürücülerin meşru taleplerini ele almaktan uzaklaştırmak için alaycı bir girişimde bulunan önceki benzer bir duyurunun tekrarı’’ ifadesini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.