kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.895
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
13°C
LONDRA
13°C
Parçalı bulutlu
Pazar Az bulutlu
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Eski Çamasirhanedeki ‘The Chapel Market Roastery’

Eski Çamasirhanedeki ‘The Chapel Market Roastery’
19.05.2021
0
A+
A-

Londra Angel’da bulunan annesinin eski çamaşırhanesinde kahve kavuran Sinem Kartal, Türk kahvesi de dahil olmak üzere birçok filtre kahve çeşidini eski usul yöntemlerle kavurup, satışa sunmakta ve misafirlerini ağırlamakta. Sizlere bu nostaljik, herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği kahve dükkanının hikayesinden bahsedelim. Sinem hanım kahve kavurma işini yapmaya karar verdiğinde annesinin eski çamaşırhanesinin orijinalini bozmadan dekore etmeye başlamış.Yıllarca annesi Saime Kartal’ın işlettiği, her sabah uyanıp devam ettirmek için elinden geleni yaptığı çamaşırhane teknolojinin daha hızlı ulaşıldığı son dönemlerde daha az kullanılmaktaymış. Bu nedenle Saime Hanım birkaç yıl önce emekli olma kararı almış. Bu yüzden eğer bu kahve dükkanını ziyaret etmeye giderseniz, dışarıda göreceğiniz ilk şey Çamaşırhane (Launderette) yazısı olacak, hala orada duruyor çünkü orijinal yazıyı olduğu gibi bırakmak istemişler. İçeride ise eve yakışır bir şekilde tasarladıkları, insanların oturup kahve içerken bir şeyler okuyabileceği ya da sohbet edip bu kahvenin içinde kaybolabilecekleri üçüncü bir mekân yaratmışlar.

İlk içeri girdiğinizde gözünüze çarpan şey tığ işi annelerimizin çeyizinden kalma masa ve makina örtüleri olacak çünkü kahve kavurmanın ve çamaşırhane işletmeciliğinin ortak noktalarından biri olan endüstriyel makinelerin, ne kadar çirkin olursa olsun, endüstriyel görüntüsünü kaybetmek istemişler. Tam anlamıyla çamaşırhanedeki çiçek ve sabun kokusunun yerini artık kahve bitkileri ve taze çekilmiş kahvenin kokusu almış durumda. Bu yüzden kahve içmeye giderseniz içeride saklanan kahve dükkânından önce dışarıdaki çamaşırhane yazısını bulmayı unutmayın!

Bu alana ilham veren ikinci çalışkan kadın ise Sinem Hanım’ın anneannesiymiş. Anlattığına göre ananesinin İstanbul’un gecekondu mahallelerindeki mutfağı ve el yapımı olan tezgâhı onun en sevdiği yerlerden biriymiş. Bu hatırasını yaşatmak adına dükkânın mutfak tezgahını kendi elleriyle inşa etmiş. Annesi, anneannesi ve kendisi çok farklı şehirlerde büyüyüp, çok farklı deneyimler yaşamışlar.

Anneannesi Kürt asıllı bir köyde büyümüş ve Türkiye’nin güneyinde bulunan bir şehirde evlenip, yuvasını kurmuş. Yuvası için çiftçilik yapmış ve hayvanları gütmüş. Çalışmaktan ve azmetmekten vazgeçmeyen anneanne okuma yazma öğrenmek için 66 yaşında okula başlamış. Ailenin en büyük çocuğu olan annesi ise memur olup, o dönemlerde sadece birkaç kadının yapabileceği bir şeyi yapıp 1970’lerde tek başına İstanbul’a taşınmış. Kendisi ise ilk nesil Kürt mülteci olarak Londra’da büyümüş, öğretmen olmuş. Fakat, tam 12 yıl  sonra köklü bir kariyer değişikliği karar vermiş ve bu eski usul kahve kavurma firmasını kurmuş. Her ne kadar  küçük çocuklarla çalışmayı özlediğini dile getirse de, değiştirdiği kariyerinden oldukça mutlu.     Bahsedilen konulardan anlayacağınız gibi  bu kahve evi Sinem Hanım’ın büyümüş olduğu kültürü yansıtan, geleneksel bir evin odası gibi tasarlanmış. Bu fikrin asıl amacı ise, kahve ile mükemmel bir iki olan hoş sohbetin teşvikiymiş. Kahve tutkunlarını ve meraklılarını eskiye götüren bu nostaljik eve beklemekteler. Dileyen kişiler web siteleri üzerinden bir tıkla verebilecekleri siparişlerle bu lezzetlere erişebilirler.

Instagram: @chapelmarketroastery

Facebook: facebook.com/chapelmarketroastery

WEB: www.chapelmarketroastery.com

Email: contact@chapelmarketroastery.com

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.