kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
STERLIN
40,9387
BITCOIN
$70.764
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Ev sahiplerine depozit uyarısı

Ev sahiplerine depozit uyarısı
05.07.2013
0
A+
A-

İngiltere'de ev sahiplerinin ya da emlak acentalarının kiracılardan aldıkları depozitleri hükümetçe oluşturulan fonlardan birine yatırmamaları sık sık mahkeme konusu oluyor. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan KC Law firması avukatlarından Türkan Akbaş, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklarda ve kiracıların kullandıkları mülklere zarar vermeleri durumunda kullanılması planlanan depozitlerin hükümet fonlarına yatırılması gerektiğini vurguladı. Akbaş, bu konuda çok sayıda başvuru aldıklarını belirtirken, ev sahipleri ve acentelerin aldıkları depozitleri belirtilen fonlara yatırmamaları halinde 3 katı bir miktarı kiracılara ödemekle cezalandırıldıklarını kaydetti. Tecrübeli hukukçu, söz konusu durumun ayrıca ev sahiplerinin sorunlu kiracıların tahliyesi için açılan davaları da kaybetmelerine yol açtığı uyarısında bulundu. Depozitlerin devlet güvencesinde bulunan fonlara yatırıldığına ilişkin belgelerin 14 gün içerisinde kiracılara bildirilmesi gerektiğini belirten Akbaş şunları söyledi: “ Depozitin devlet garantili fonlara yatırılması zorunluluğu, kiracıların taşınmaları durumunda ev sahiplerine olası borç bırakmaları ya da oturdukları eve muhtemel zararlar vermesine karşı alınan yasal bir teminattır. Tahliye durumunda evde herhangi bir hasar yoksa, kiracıdan alınan depozito kiracıya teslim ediliyor. Ancak, herhangi bir hasar olması durumunda yapılan tespitten sonra ortaya çıkan masraflar kiracının ödemiş olduğu depozitten düşülerek kalan bakiye kiracıya iade edilir. Ayrıca kiracı-ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların mahkeme yolu dışında çözülmesi konusunda yardımcı oluyor Gereğine uygun davranmayan bazı ev sahipleri, kira kontratı bitiminde kiracılara depozitlerini teslim etmekte ya gecikiyor ya da depozit miktarında haksız nedenlerle kesinti yapabiliyor. Daha çok kiracıların haklarını korumaya yönelik olarak 2007 yılından bu yana yürürlükte olan yasal düzenleme, ülke genelinde olduğu gibi toplumumuzda da önemsenmiyor. Bunun sonucu olarak çok sayıda şikayetle karşılaşıyoruz. Her geçen gün daha fazla kiracı bu konuda bilinçleniyor ve depozit uygulamasını mahkemelere taşıyor.”

Avukat Türkan Akbaş kira depoziti konusundaki soruları,  KC Law firmasının ‘21-31 Shacklewell Ln, London E8 2DA’ adresinde veya 020 7241 0560 numaralı telefondan yanıtlıyor.

<strong>DEPOZİT KAYDI İHLALİ DAVALARI KİRACI LEHİNE SONUÇLANIYOR </strong>

İngiltere'de sigortalı kiracılık için depozito alan her ev sahibi ya da kiralık ev acentalarının 'Tenancy Deposit Scheme' sigorta programı kapsamında kiracılardan aldığı depozitonun resmi kaydını yaparak bu parayı kira süresi boyunca elde tutmaları gerekiyor. 6 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye göre kiralık ev acentalarına ve ev sahiplerine konuyla ilgili yasanın 214-215'inci maddeleri gereği bazı yaptırımlar uygulanıyor. Kira öncesi alınan depozitonun kaydından sonra kiracıya gerekli bilgiyi sunması gereken ev sahibinin ‘Tenancy Deposit Scheme’ yani kiracı depozitosu sigorta programına üye olmaları şart koşuluyor. Mahkeme, kanunlara aykırı bir durum teşhis ettiği takdirde ilgili yasanın 213'üncü maddesi gereği ev sahibi 14 gün içinde kiracının ödemiş olduğu teminatın 3 katını kiracıya ödemek durumunda kalıyor. Yürürlükte olan yasal düzenlemeler kiracılara pek çok durumda avantaj sağlıyor. Ev sahiplerinin, kiracılarını evden çıkarmak istemeleri durumunda mahkeme başvurularından önce kiracılarından aldıkları teminat bedelini ‘tenancy deposit scheme’ adlı sigorta programına kayıt etiğine dair kanıtı ellerinde bulundurmaları gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bir davayı örnek gösteren hukukçular, 12 aylık kira kontratı yapan ve kontrat öncesinde kiracısından depozitosunu almış bir ev sahibinin, kiracısıyla kontratı tamamlanmasına rağmen kiracısını evden çıkaramadığına dikkat çekiyor. Mahkemeye başvuran ev sahibi, hakimin yasa gereği ev sahibinden Tenancy Deposit Scheme kaydı istemesi üzerine herhangi bir kanıt gösteremediği için para cezasına çarptırılıyor. Savunmasını 2007’den önce yıllık kira kontratı imzalattığını ve 12 ayın sonunda otomatik olarak devreye giren kontrat koşullarını belirterek yapan ev sahibine, mahkeme tarafından 12 aydan sonra otomatik olarak devreye giren düzenlemeler bildirilerek gereken yaptırım uygulanıyor. Yetkililer, ev sahiplerini kiracılarından aldıkları depozitoların kaydını yapmaları gerektiği, aksi halde ciddi yasal cezalarla karşı karşıya gelecekleri konusunda uyarıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.