kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5103
EURO
34,7183
STERLIN
40,3217
BITCOIN
$63.862
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Portsmouth Türk Deniz Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi

Portsmouth Türk Deniz Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi
13.04.2021
0
A+
A-

Haber: Halil Yetkinlioğlu

Portsmouth’da 8 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yılı etkinliği gerçekleştirildi

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yılı dolayısıyla Portsmouth Türk Deniz Şehitliği’nde anma etkinliği düzenlendi.

Güney İngiltere Anadolu Toplum Derneği organizasyonu ile Luton Türk Kültür ve Eğitim Merkezi’nin iştirak ettiği şehitleri anma etkinliği, Kovid- 19 önlemleri nedeniyle sınırlı sayıda katılımla gerçekleştirildi.

Etkinlik, Güney İngiltere Anadolu Toplum Derneği Başkanı Şahin Cebeci ve Luton Türk Kültür ve Eğitim Merkezi Başkanı Atilla Üstün’ün sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımıyla pazar günü saat 13.00’de Portsmouth Türk Deniz Şehitliği’nde yapıldı. İngiltere’de pandemi sürecindeki önlemler nedeniyle 6 kişinin biraraya gelmesine 29 Mart’tan itibaren izin verildi.

Şehitlere saygı, İstiklal marşı ve dualar ile Türk öğrencilerin okuduğu şiirler ile pandemi kuralları gereği sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak sınırlı sayıda bir katılım ile gerçekleşti.

ETKİNLİĞE KİMLER KATILDI?

Katılımcılar arasında Luton Türk Kültür Merkezi Başkan yardımcısı İbrahim Gündüz, Luton Ahmet Gümüşhanevi Camii İmamı Yusuf Ay, Vaiz hoca Ömerhan Kara, program organizesinden sorumlu öğretmen Pınar Işık, şehitliğin bakımdan sorumlu emektar Cumali Tut, Güney İngiltere Anadolu Toplum Derneği’nin yöneticileri ve kısıtlı sayıda vatandaş yer aldı.

Açılış konuşmasında dernek başkanı Şahin Cebeci, öğrencilerin bu program için çok çalıştığını ifade etti. Emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür etti. Cebeci şunları söyledi: İngiltere eğitim kültür derneği olarak değerli konuklarımızın destek ve katkılarıyla hazırlamış olduğumuz bu anma törenine ev sahipliği yapmaktan kıvanç duymaktayız. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Değerli konuklarımız biraz ev buradaki yatan şehit ecdadımızdan bahsedecek olursak 1850 yılında iki gemimiz Mir’at-ı Zafer gemisi ve Shaggy -ı Bahriye birliklerimiz iki tane Osmanlı firkateyni İngiltere deniz üstüne intikal etmiştir Portsmouth Limanı’nda kaldığı sürede burada halkla erzak alışverişi gemiye gelip yapılmaktaydı nazik diyaloglar içerisinde ilişkiler devam etmekte olup yalnız cuma günleri ibadet için ziyaret kabul edilmemekteydi. Portsmouth’un Gasport Kasabası yani burası Türk Town olarak bilinmektedir.

22 ECDATIMIZ ŞEHİT OLDU

Maalesef o yıllarda alt yapı çalışmaları olmadığından ecdadımızın bir çoğu kolera hastalığına yakalanıyor 22 ecdadımız şehit oluyor Yüce Mevlamdan rahmet eylesin mekanları cennet olsun ve ruhlar şad olsun inşallah. Değerli konuklar bir bilgi daha verecek olursak Osmanlı ecdadımızın bir çok tarihi eserlerini evsahipliği yapmaktayız bilinen meşhur Şahi topları Portsmouth Ford Cumberland müzesinde bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in başlatmış olduğu şahi topların projesi Maçarlı Urban usta ve Cenevizli Donar Usta bu topların yapımında büyük başarıyla yapmışlardır. Şahi topları Ford Cumburland Müzesinde bulunamaktı.

Ve yine bir Gasport şehrinde ünlü askeri kampının ismi HMS sultandır. Ve yine bir bilgiyi verecek olursak Portsmouth Belediyesi’nin logosu ve Portsmouth takımının logosu Ay yıldızdır.  Evet değerli konuklar bugün Çanakkale ruhunu yaşayabilmek için burada toplanmaktayız. Derneğimiz olarak ecdadımızı burada yalnız bırakmayalım şehitlerimizin bekçiliğini yapmakta onur duymaktayız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.