kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5881
EURO
34,7593
STERLIN
40,3570
BITCOIN
$63.640
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Kıbrıslı Türkler BBC’ye konuk oldu

Kıbrıslı Türkler BBC’ye konuk oldu
31.03.2021
0
A+
A-

BRİTANYA Yayın Kuruluşu (BBC) tarafından hazırlanan ve televizyon ekranlarında yayınlanan ‘Being’ programına, Kıbrıslı Türkler konuk oldu.

Birleşik Krallık’ta yaşayan farklı etnik kökenlere ait olan gruplar her hafta bu programa katılarak, inançları veya kültürleri hakkında bilgi veriyor. 6 Nisan Salı akşamı yayınlanacak olan ‘Being’ programına Müslüman inancına ait olan kişiler konuk oldu. Bu kişilerin arasında Kıbrıslı Türklerde vardı.

Müslümanlık inancını özetleyen programa, Shacklewell Lane Türk Camisi ve Türk İslam Vakıf Başkanı Erkin Güney, Kıbrıs İslam Cemiyeti Başkanı ve cami hocası Hüseyin Haşim El Bakayi ve Kıbrıslı Türk bir aile konuk olarak Müslüman Kıbrıslı Türklerin sevdiklerini nasıl defnettikleri paylaşıldı.

Gülseren İnce’nin cenaze töreni esnasında gerçekleşen çekimlerde, kızı Emine ve torunu Kerem acılarını paylaşarak Kıbrıslı Türklerin sevdiklerini son kez nasıl yolcuk ettiklerini anlattı. Gülseren İnce’nin kızı Emine, annesin toplum tarafından oldukça sevilip sayıldığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

‘‘Sevdiğinizi son kez yolcu etmek çok zor bir andır, her şeyi inancımıza ve kültürümüze göre yapıp son kez veda ediyoruz. Eğer diğer tarafta bir evladınız veya anneniz varsa cennetin kapılarını size açmıştılar derler. Bende buna inanıyorum. Sevdiğiniz defnettikten sonra 3 gün güneş doğmadan önce mezarlığa gidip dua etmelisiniz, mezarın başında durursunuz eğer size görebilirler diyorlar ve öylece bir bağ kurmuş oluyorsunuz.’’

Gülseren İnce’nin torunu Kerem ise, cenaze tabutunu taşımak veya dokunmak bile bir ölü ile son kez birleşmek veya bağ kurmak anlamına geldiğini belirtti. Kerem şöyle devam etti:

‘‘Nenemin bizim son anı onu defnettiğimiz andı, hepimizin oldukça duygulu ve zor bir andı. Cenaze namazı, tabutu taşımak veya toprak atmak gibi şeyler bir barış ve veda duygusudur. Aynı anda hayatın gerçekleriyle yüzleşiyorsunuz, yaptığın iyiliklerle diğer tarafa gidiyorsunuz, geriye sadece dünyayı bırakıyorsun. İnancımız ve kültürümüze doğrultusunda cenazenin ertesi 3 sabah ailecek mezarlığı ziyaret ettik, huzur verici bir ortamdı sadece kuş sesleri ve sevdiklerini etrafınızda. Kaybınızı anıyorsunuz ve önünüzden anılar geçiyor.’’

Shacklewell Lane Türk Camisi ve Türk İslam Vakıf Başkanı Erkin Güney, insanların tanrıdan gelip geri tanrıya gittiğini vurgulayarak, Müslüman bir cenazede herkes bir katkı koyup parçası olmak istediğini söyledi.

Londra Gazete’ye açıklamada bulunan Kıbrıs İslam Cemiyeti Başkanı ve cami hocası Hüseyin Haşim El Bakayi, Kıbrıslı Türklerin inançlarının bir bölümün önde gelen İngiliz kanalından yayınlaması önemli olduğunu belirterek, ‘‘Kıbrıslı Türklerin tanınması için büyük bir adım, bu bölümün amacı ise Müslüman topluluğun farklı bir perspektifini yansıtmaktı. Her hafta farklı inançlara ait toplumlar konuk oluyor. İngiltere farklı kökenlerden oluşan zengin bir ülke ve ilk kez Kıbrıslı Türkler böylesi bir projede yer aldı. ’’ dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.