kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3551
EURO
35,0070
STERLIN
40,9324
BITCOIN
$69.912
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, ‘Kıbrıs’ın Geleceği’ seminerinde

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, ‘Kıbrıs’ın Geleceği’ seminerinde
19.03.2021
0
A+
A-

BİRLEŞİK Krallık Eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, yaklaşan 5+1 toplantısı öncesinde Kıbrıs için çözüm olasılıklarının tartışılacağı online seminerde konuşacak. İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA) ve Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği’nin (BTCA) London School of Economics Türk Düşünce Kuruluşu Circle Foundation işbirliğinde düzenlediği etkinlikler serisinin üçüncüsü olan bu seminer, 24 Mart Çarşamba akşamı yayınlanacak. BK eski bakanlarından Brooks Newmark’ın moderatörlüğünü üstleneceği etkinlikte, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Özel Temsilcisi Ergün Olgun, BK Parlamentosu ‘KKTC Partiler Üstü Grubu’ (APPG) Eş Başkanı Lord Northbook, BK Milletvekili Sir David Amess ve Prof. Dr. Hasan Ünal da panelistler arasında yer alacak.

Zoom üzerinden gerçekleştirilecek olan etkinlik, 27-29 Nisan’daki 5+1 toplantısıyla ilgili önemli soruları masaya yatıracak. Avrupa’nın en uzun süren ihtilafına kalıcı çözüm bulma umuduyla, panelistlere şunlar sorulacak: Geneva Zirvesi’nden ne umabiliriz? Türkiye iki devletli çözüme ne kadar sağlam bir şekilde bağlı? Seminerde çözüm olasılıkları ve seyirciden gelen sorular da tartışılacak. Jack Straw’a Annan Planı müzakeresindeki deneyimi ve Kıbrıs’ın geleceği hakkındaki düşünceleri sorulacak.

Organizatörler bu etkinlik serisini,  Birleşmiş Milletler müzakerelerinde ve ötesinde ne olabileceğine dair sahici ve özgür bir tartışma yaratmak için ve çok uzun zamandır uluslararası ölçekte görmezden gelinen bir toplum olan Kıbrıslı Türklere söz hakkı vermek için düzenliyor. İlk iki seminer BRT ve Kanal T’de de yayınlanarak 200 bin kişiye ulaştığı iddia edildi.

Etkinliğin detaylarını ve konuşmacıların biyografilerini aşağıda bulabilirsiniz.

ETKİNLİK DETAYLARI

Online Seminer: Kıbrıs’ı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor? İki Devlet mi? Federalizm mi? KKTC’nin tanınması mümkün mü?’

Tarih & Saat: 24 Mart 2021, Çarşamba saat 19:00 GMT / 21:00 KKTC

Yer: Zoom, https://zoom.us/webinar/register/WN_LblX8NECSR6MW1pS7PGWqQ

KONUŞMACILAR

Jack Straw – Birleşik Krallık Eski Dışişleri Bakanı (2001 – 2006)

Jack Straw, 1975-2015 yılları arasında Blackburn milletvekiliydi. 1997-2010 yıllarında, Tony Blair ve Gordon Brown hükümetlerinde kabinede görev aldı. Blair’in kabinesinde, en önemli pozisyonlardan olan İçişleri (1997-2001) ve Dışişleri (2001-2006) Bakanlıklarını üstlendi.

2007-2010 arasında Brown hükümetinde, Adalet Bakanlığı ve Lord Chancellor pozisyonlarında bulundu. 1997-2010 İşçi Partisi hükümetlerinde, kabinede devamlı olarak yer alan üç kişiden biriydi.

Beş yıl boyunca Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi üyesiydi. 2005’te, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin resmi olarak başlaması için başarılı çabalarda bulundu. Hükümet destekli Türk İngiliz Tatlıdil Forumu’nun eş başkanıdır. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Straw’a 2012’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Nişanı takdim etti.

Straw 2017’de şunları yazdı: “Avrupa Birliği’nin (maalesef Birleşik Krallık’ın rızasıyla), verdiği en kötü stratejik kararlardan birisi, Kıbrıslı Türklerle anlaşma aranmadan 1 Mayıs 2004’te Kıbrıs’ı AB’ye kabul etmesidir. Ancak bölünmüş bir ada, Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasındaki anlaşmazlığa son verecektir.”

Ergün Olgun – KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Özel Temsilcisi

Mustafa Ergün Olgun, ODTÜ’deki mezuniyetinin ardından George Washington Üniversitesi’nde İdari Bilimler üzerine yüksek lisans yaptı. Aralarında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın da olduğu, kamu ve özel sektörde birçok görevde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda 1993’ten 1998’e siyasi danışmanlık, 1998’den 2005’e kadar da müsteşarlık yaptı. 2004 BM Annan Planı Müzakerelerinde Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti Üyeliği ile Kıbrıs Türk Teknik Komiteleri’nin Koordinatörlüğü’nü yaptı.

Şu anda, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Kıbrıs sorununu çözmeyi amaçlayan müzakerelerde özel temsilcisidir.

Washington’daki Uluslararası Orta Doğu Çalışmaları Konseyi’nin komitesindedir ve Kıbrıs çözüm müzakereleri hakkındaki kitabını yeni bitirmiştir.

Lord Northbrook – BK Parlamentosu ‘KKTC Partiler Üstü Grubu’ (APPG) Eş Başkanı

Muhafazakar Parti’den bir lord olan Northbrook, 1990’da Lordlar Kamarası’na girdi. 1999’dan 2000’e kamarada muhalefet kırbacıydı. Hazine, anayasa ve tarımla ilgili konularda konuşmaktadır.

Küresel yoksulluk, küresel sağlık ve iklim değişimi dernekleri için ilk yılında £1.000.000’dan fazla para toplayan Fortune Forum Derneği’nde kurucu mütevellidir. Derneğin 2006’daki ilk etkinliğinde ABD Eski Başkanı Bill Clinton misafir konuşmacı olarak yer alırken, 2007’deki ikinci etkinlikte ise Nobel ödüllü ABD Eski Başkanı Al Gore konuşmuştu.

Farklı düşünceler, insanlar, kültürler ve dinler arasında diyaloğu savunan İman Vakfı’nın Danışma Kurulu’ndadır.

Sir David Amess,  Birleşik Krallık Southend West Milletvekili

37 yıldır milletvekili olan Sir David Amess, 1983’te Basildon’dan seçildi. 1997’den beri ise Southend West milletvekilidir.

Önce Edwina Currie’ye, sonra Lord Skelmersdale’e ve daha sona da dokuz yıl boyunca Michael Portillo’ya özel kalemlik yaptı.

Birçok kanun teklifinde bulundu. 1999’da ev ısıtması ve yakıt yoksulluğunun kaldırılması için verdiği teklif kabul oldu. On yıl, Seçilmiş Sağlık Komitesi üyesiydi.

Meclis Başkanı’nın Başkanlar Paneli ve Yangın Güvenliği Komitesi üyesidir. Annelik, Karaciğer Sağlığı, Endometriyoz, Yangın Güvenliği & Kurtarma gibi birçok Partiler Üstü Parlamento Grubu’nun (APPG)  başkanıdır.

Prof. Dr. Hasan Ünal – Maltepe Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü

Prof. Dr. Hasan Ünal, İngiltere’ye devlet burslusu olarak gitti ve 1986-1993 yılları arasında Manchester Üniversitesi’nde doktora yaptı. Aynı yıl içerisinde Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde göreve başlayan Hasan Ünal, 2008 yılında Gazi Üniversitesi’ne, 2012’de ise Atılım Üniversitesi’ne geçmiştir. 2018’den beri Maltepe Üniversitesi’ndedir.

Ulusal ve uluslararası medyada düzenli olarak Türk Dış Politikası hakkında yazmaktadır. Birçok Türk televizyon kanalında gündemi yorumlamış ve Sputnik, Xinhua News International, Hong Kong Phoenix TV, AFP, Reuters gibi birçok uluslararası medyada sözlerine yer verilmiştir.

İleri derecede İngilizce, çalışma düzeyinde Fransızca ve Yunanca bilmekte ve Rusça öğrenmektedir.

GEÇMİŞ SEMİNERLER

Seminer 1: https://youtu.be/G0ygTDgcaUk

Seminer 2: https://youtu.be/T77euu-UJGQ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.