kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5680
EURO
34,9959
STERLIN
40,8126
BITCOIN
$63.980
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra’da morglar doldu: Shacklewell Lane Türk Camisi’ne morg konteynerler yerleştirildi

Londra’da morglar doldu: Shacklewell Lane Türk Camisi’ne morg konteynerler yerleştirildi
08.01.2021
0
A+
A-

Haber: Nafiya Horozoğlu

Shacklewell Lane Türk Camisi ve Türk İslam Vakıf Başkanı Erkin Güney, İngiltere’de hastane kapasitelerinin hastalarına yetmediğini ve morgların dolduğunu belirterek, cenaze işlemlerinde ciddi bir aksama yaşandığını ifade etti.

Mutasyona uğramış koronavirüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan İngiltere’de, Nisan ayından itibaren en yüksek günlük can kaybı ve vaka sayısı yaşanmaya devam ederken, koronavirüs salgını toplum üyelerimizi de aramızdan koparmayı sürdürüyor.

Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Shacklewell Lane Türk Camisi ve Türk İslam Vakıf Başkanı Erkin Güney, Londra’da morglarda yer kalmayınca, İngiltere’nin ilk Türk camisi Shacklewell Lane’e konteyner morglar yerleştirildiğini belirtti.

Doğu Londra’nın Hackney bölgesinde bulunan Shacklewell Lane Türk Camisi, Hackney belediyesi ile işbirliği yaparak yaklaşık 50 kapasiteye sahip olan konteyner morglar camiye yerleştirildi.  Londra Gazete’ye konuşan Güney, başkent Londra’da morg kapasitelerinin Covid-19 hastalarıyla dolduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

‘TOPLUM ÜYELERİMİZİN CENAZELERİ CAMİMİZDE BEKLETİLEBİLİYOR’

‘‘Koronavirüsün son derece bulaşıcı ve öldürücü yeni türü ülke çapında yayılmaya devam ediyor, hastane ve morg kapasiteleri ciddi bir şekilde doldu. Böylesi bir zor dönemde Shacklewell Lane Türk Camisi ve Türk İslam Cemiyeti olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hackney belediyesi ile işbirliği yaparak Belediye’nin yükünü hafifletmeye yönelik adımlarımız oldu. Şu an camimizde iki büyük morg konteynerleri bulunmakta, salgından dolayı cenaze işlemlerinde olağanüstü bir tıkanıklık yaşanıyor. Bu şekilde en azından toplum üyelerimizin cenazeleri camimizde bekletilebiliyor.

‘BURADA ÇOK BÜYÜK ACILAR YAŞANIYOR’

Bulaşıcı ve öldürücü yeni tür özellikle Noel’den sonra etkisini gösterdi, 25 Aralık’tan itibaren yaklaşık 40 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti. Son bir haftadır her gün 4 veya 6 kişinin vefat haberini alıyoruz, sabahları gözyaşı ile uyanıyoruz, akşamları ise gözyaşı ile yatıyoruz. Burada çok büyük acılar yaşanıyor. Arttan ölüm sayılarından dolayı cenaze işlemlerinde aksamalar yaşanıyor. Son yolculuğuna uğurlanmayı bekleyen birçok cenaze bekletiyor, kağıt işlemleri oldukça yavaş, mezarlıklarda aksama yaşanıyor ve henüz bu mutasyonunda başındayız. Yürek burkan bir dönemden geçiyoruz, sabırlı olmaktan başka bir çaremiz yok.’’

KORONAVIRÜS SEBEBIYLE 193 TOPLUM ÜYEMIZ HAYATINI KAYBETTI

Toplumumuz içinde 15 Martta Kıbrıslı Türk Ahmet Raşit’in hayatını kaybetmesinin ardından başlayan korona kayıpları, mutasyona uğrayan virüsünden dolayı tekrar hızla artmaya başladı. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği ve kesin olarak bilinen Kıbrıslı Türklerin sayısı 143’e ve Türkiye kökenli toplum üyelerin sayısı ise 50’ye yükseldi. Londra Gazete’ye bilgi veren Parikiaki haber müdürü ise, Kıbrıslı Rum koronavirüs nedeniyle toplam 258 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

‘HAYATINI KAYBEDENLERİN ÇOĞU AİLEVİ BAĞI BULUNDURMAKTA’

Güney toplumda yaşanan ölümler hakkında şunları söyledi, ‘‘Kolay bir süreç değil, toplum olarak her zamankinden daha sabırlı ve dikkatli olmamız gerekiyor. Büyük bir sınavdan geçiyoruz. Bu süreç en çok sevdiklerini veya ailelerini kaybedenler yaşıyor. Tüm yaslı ailelerin acılarını hep birlikte paylaşıyoruz. Çoğumuz bir tanıdığımızı, sevdiğimizi veya aile üyemizi kaybetmeye başladık. Birbirimize kol kanat olup tüm tedbirlere uymalıyız. Hayatını kaybedenlerin çoğu ailevi bağı bulundurmakta, sevdiklerimizin sağlığı için onlardan uzak durmalıyız. Böylesi travmatik bir dönemde, bu salgını ciddiye alın ve basit önlemler hayat kurtarın. Virüse inanmayıp tedbirleri uygulamayanlar, sevdiklerini kaybeden acılı ailelere sorarak bu salgının ciddiyetini algılasın.’’

Güney, İngiltere Ulusal Sağlık Sisteminde (NHS) yeterince kaynak olmadığından dolayı hastaların tedavileri en iyi şekilde tamamlamadığını vurgulayarak, özel hastanelerin dışında gerekli bakımın hastalara NHS tarafından verilmediğini ekledi.

‘NAAŞLAR KKTC’YE GÖNDERİLEBİLİR’

İngiltere’den, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) naaşların gönderilmesi konusunda her hangi bir sorun olmadığını belirten Güney, ‘‘Türk Hava Yolları araçlığıyla naaşlar KKTC’ye gönderiliyor. Naaşlar gönderilmeden önce aile üyeleri önceden Kıbrıs’a gidip 14 günlük karantina sürecini tamamlayıp ardından cenaze törenini gerçekleştirebilir. Shacklewell Lane Camisi olarak böylesi imkân sunarak, 14 günlük karantina sürecinin ardından naaşları gönderebiliriz ve böylece aile üyeleri cenaze törenine katılabilir. Cenaze işlemleri, yardım veya bilgilendirme için bize her zaman ulaşabilirsiniz’’ dedi.

9-15 Shacklewell Lane, London E8 2DA Tel: 020 7249 2244 / Erkin: 07836 338766 / Mel 07900 161079 info@ukturkishislamictrust.co.uk    www.ukturkishislamictrust.co.uk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.