kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.489
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

DAY-MER: “Yaşasın kadın dayanışması”

DAY-MER: “Yaşasın kadın dayanışması”
29.07.2020
0
A+
A-

LONDRA’DA Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) kadın komisyonu İstanbul Sözleşmesi ile ilişkin basın bildirisi yayımladı.

‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ başlıklı açıklama şöyle:

“Kadın Cinayetlerinin Sorumlusu AKP İktidarıdır. Yıllardır dünyanın dört bir yanında; yaşamı özgürlüğü, barışı ve emeği savunduk, savunuyoruz. Bugün çocuk ve kadın düşmanlığını meşrulaştıran AKP iktidarı kadınların mücadeleyle, dayanışmayla ve direnişle elde ettikleri kazanımları yok etmeye çalışıyor. Pandeminin başladığı günden itibaren; şiddetin, cinayetlerin arttığı şu günlerde daha çok ihtiyaç duyulan kadın kurumlarının KHK’larla bir çırpıda kapatılması; kadınların başvuracakları hiçbir mekanizmanın kalmaması ve kurumlarda çalışan kadınların gözaltına alınması ile yapılmak istenen kadınların yalnızlaştırılmasının başka bir ifadesidir.

18 yıllık AKP iktidarının “erkek egemen politikaları” erkekliği ve dolayısıyla erkekleri o kadar güçlendirdi ki “HAYIR” kelimesi erkekler için tahammül edilemez bir durumda. İlişkisini bitirmek isteyen kadın, bedelini hayatı ile ödüyor. Çünkü kadınlar; anne olmalı, üç çocuk doğurmalı, çalışmamalı, 15-yaşında evlendirilmeli. Tüm bunlar, kadın cinayetlerini arttıran sistematik bir süreç. Şimdi ise hükümet ‘Ne yapmalıyız, nasıl durdurmalıyız?’ diyeceği yerde, 2011 yılında imzalanan ve bir yıl sonra yürürlüğe giren ancak uygulamaya bile tam olarak sokulmayan İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 numaralı kadınları koruma kanunu içeren yasanın iptalini tartışıyor. Sözleşme gereği, devletler somut yükümlülüklerini yerine getirmek durumunda. Kadınların hayatının, yılların mücadelesiyle kazanılan onca hakkın bu kadar kolay gözden çıkarılmasını kabul etmiyoruz.

İstanbul Sözleşmesi doğru uygulandığı takdirde birçok kadının ve çocuğun hayatını kurtarabilir.

Halkın iradesini gasp eden, siyasetin, sistemin erkekleşmesine karşı; eşitlik, barış ve özgürlük taleplerimizi en yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğiz. Kadınları değil; şiddet, taciz ve tecavüz faillerini sorgulayın. Barış isteyenleri değil; savaş çığırtkanlığı yapan çeteleri sorgula.

Yaşasın kadın Dayanışması!”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.