kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6019
EURO
34,7822
STERLIN
40,3116
BITCOIN
$66.261
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Aydın Çubukçu felsefe söyleşisinde William Blake’i anlattı

Aydın Çubukçu felsefe söyleşisinde William Blake’i anlattı
20.11.2019
0
A+
A-

“RENKLİ Resimli Felsefe, Tarih, Politika Söyleşileri” çerçevesinde farklı coğrafyalardan ve milletlerden konular hazırlayarak sunum yapan yazar Aydın Çubukçu bu hafta William Blake’i anlattı.

Üçüncüsü düzenlenen söyleşi onlarca kişinin katılımıyla salı akşamı DAY-MER’de gerçekleşti. İngiliz şair ve ressam William Blake’i konu edinen söyleşide Çubukçu, din, mitoloji ve sanat üçlüsünden oluşan bir sunum yaptı.

William Blake’in kim olduğunu anlatarak söyleşisine başlayan Çubukçu, söz konusu sanatçının eserlerini ve eserlerindeki detayları kendisini dinleyenlerle paylaştı.

Blake’in çelişkilerle dolu bir hayat sürdüğünü ve bunu “şüphe etmediğim şüphesinde şüğhelenmem” sözüyle dile getiren Çubukçu, sanatçının ölümünün ardından bazı takipçileri tarafından peygamber olarak kabul edildiğini ve daha sonra değiştirilen mezar taşına da bunu yazdıklarını söyledi.

Çubukçu, ünlü sanatçının “Bir sistem kurmalıyım, yoksa başkalarının sisteminin kölesi olurum.” düşüncesini savunduğunu ve bunu insanlara tavsiye ettiğini ifade ederek, “Büyük çalkantıların olduğu bir dünyada, farklı inançların birbirine geçtiği ve büyük göçmen sürüleriyle ülkeden ülkeye taşındığı bir çağda yaşıyordu.” dedi.

Blake’in sanat hayatının başlangıcında çocukların sömürülmesine, köleliğe, kadınların ezilmesine ve toplumdaki adaletsizliklere karşı önemli mücadeleler verdiğini belirten Çubukçu, sanatçının siyaset, sömürge ve din konularında yaptığı çalışmalarla isyanlarını dışa vurduğunu ifade etti.

İki bölümden oluşan söyleşinin ikinci bölümünde de Blake’in eserlerini yorumlayan Çubukçu, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtlayarak fikir alışverişinde bulundu.

WILLIAM BLAKE

Blake’in yaşamı boyunca tanınmayan çalışmaları şimdi hem şiir hem de görsel sanatlar tarihinde yeni ufuklar açıcı olarak düşünülüyor. Onun görsel sanatçılığı çağdaş bir eleştirmence şöyle açıklanmıştır “açık arayla İngiltere’nin ürettiği en mükemmel sanatçı.” Hayatı boyunca Londra dışına bir günlük yürüyüşten daha uzun süre çıkmamış olmasına rağmen, yaratıcı görüşü, hayal gücünü “Tanrı’nın bedeni” ya da “insanın kendi varoluşu” olarak benimseyen, çeşitli ve sembolik olarak zengin bir bedeni ortaya çıkardı. Kişisel görüşleri yüzünden çağdaşları tarafından deli olarak görülen Blake, daha sonra eleştirmenler tarafından yapıtları, anlatım gücü, yaratıcılığı, felsefi ve gizemli eğilimi yüksek takdir gördü. 18. yüzyılda ortaya çıktığı için resimleri ve şiirleri hem romantik akımın hem de romantik akımı öncesi parçasıdır. İncil’e saygılı fakat İngiltere kilisesine düşman olan Blake, Jacob Boehme ve Emanuel Swedenborg gibi düşünürlerden, Fransız ve Amerikan devrimlerinden etkilendi. Bu bilinen etkilere rağmen, Blake’in yapıtlarının özgünlüğü onu sınıflandırmayı zorlaştırıyor. 19. yüzyıl bilgini William Rosetti, Blake’i “şanlı bilgin” ve “öncelikler tarafından engellenmemiş, çağdaşlarıyla aynı kefeye konulmamış ve sonrakiler tarafından yeri doldurulmamış biri.” olarak nitelemiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.