kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5586
EURO
34,8470
STERLIN
40,5594
BITCOIN
$64.728
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Londra’da Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyor

12.08.2019
0
A+
A-

Haber ve Fotoğraflar: Cihan Şenlik

MÜSLÜMANLAR için büyük bir önem taşıyan Kurban Bayram 11 Ağustos Pazar günü başladı. Bayram günü camileri dolduran Londralılar birbirleri ile bayramlaştı. Müslümanların ibadetleri gereği kurban kesip, bayramlaştığı Kurban Bayramı 4 gün sürecek. Yardımlaşma, paylaşma ve kardeşlik duygularının en yoğun şekilde yaşandığı bayramlardan biri olan Kurban Bayramı, Londra’da kılınacak Bayram Namazlarının ardından kutlanmaya başlandı.

AZİZİYE’DE BAYRAM COŞKUSU

Türkçe konuşan toplum yoğun yaşadığı Stoke Newington bölgesinde bulunan Aziziye Camisi bu bayramda da doldu taştı. Tatil dönemine denk gelmesine rağmen yüzlerce Müslümanın katıldığı bayram namazının ardından, bayramlaşıldı. Okunan hutbelerde bayramın önemi, dostluk ve huzur içinde yaşama, aile bağlarının güçlendirilmesi gibi konular anlatıldı.

Aziziye Camisinde namaz ve hutbe sonrası gerçekleşen bayramlaşma

SÜLEYMANİYE’DE BAYRAM HEYECANI

Londra’nın ilk minareli camisi olan Süleymaniye Cami’nde kılınan Kurban Bayramı namazında cami imamı tarafından okunan hutbede Süleymaniye Vakfının yapmış olduğu hizmetler ile alakalı cemaat bilgilendirildi. Ayrıca hutbede Kurban Bayramının önemini ve yapılması gerekenler hakkında da çeşitli bilgiler verildi. Bayram namazının ardından Camiye gelen cemaat uzun kuyruklar oluşturarak birbirleri ile bayramlaştı.

Süleymaniye Camide farklı ırktan Müslümanlar aynı saflarda bayram namazı kıldı

KURBAN BAYRAMI’NIN ÖNEMİ

Müslümanlar tarafından hicri takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyam-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam aleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dini bayram olmasının yanı sıra resmi tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Aziziye Cami müftüsü Fahri Boltan namaz öncesi hutbe verdi

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban kesmek, akil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

Süleymaniye Camisi imamı Burhan Aygün bayram namazı öncesi hutbe verdi

KURBAN’DA KESİLEBİLECEK HAYVANLAR

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.  Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.