kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5767
EURO
35,0077
STERLIN
40,6406
BITCOIN
$64.223
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

BAF, ‘Melüli ve Hakka Yürüyen Dostlarını’ andı

BAF, ‘Melüli ve Hakka Yürüyen Dostlarını’ andı
27.02.2019
0
A+
A-

 ENFIELD Alevi Kültür Merkezi’nde Melüli ve Hakka Yürüyen Dostları anıldı.

Britanya Alevi Federasyonu tarafından Enfield Alevi Kültür Merkezi’nde 23 Şubat Cumartesi günü düzenlenen Melüli ve Hakka Yürüyen Dostlarının anıldığı etkinliğe yoğun katılım sağlandı.

Birçok kişinin katılım sağladığı etkinlikte Melüli’ye ait eserler seslendirildi. Etkinlikte bulunanların da eşlik ettiği eserler, sevgi, saygı ve özlemle seslendirildi.

MELÛLİ KİMDİR?

Melûli’nin göbek adı Karaca, resmi adı Hüseyin, soyadı Erbil’dir. Babası Reşo, Malatya’nın Hekimhan ilçesinin Engizek köyünden, Çavreş aşiretinin Süslüler kolundandır. Reşo, genç yaşında gönlünü kaptırdığı Senem ile birlikte köyü terk eder.

Bir yılını Elbistan’ın Elmalı, ikinci yılını Yarpuz’un (bugünkü Afşin’in) Anstıl köyünde geçirdikten sonra Kötüre köyüne gelir, yerleşir. Kısa sürede varlık sahibi olur, ikinci evliliğini yapar. Bu evlilikten Gülsüm, Karaca (Melûli), Cuma, Memik ve Şehriban adlı çocukları olur.

Karaca, 1892 doğumludur. Okuma çağına gelince köyünde Arap Hoca’dan Arapça okuma-yazma öğrenir, sonra Yarpuz’daki Ermeni okuluna devam eder. Yaklaşık on yıl süreyle okuduğu Ermeni okulunun 1915 yılındaki Ermeni tehciri nedeniyle kapanması üzerine köyüne döner. Gürün’ün Konakpınar köyünden Abdullah Kahya’nın kızı Bağdat ile evlenir. Bu arada ticaret anlayışı yüzünden babası ile geçinemez, evini ayırır. Kendisi koyun ticareti ile uğraşırken sürüsünü satmak üzere gittiği Halep’ten satın aldığı tarihi, edebi, felsefi ve dini kitapları okur, bilgisini ve ufkunu genişletir.

Koyun ticareti sırasında tanıştığı Serkizçayırlı (Türkçayırı) Kiyno ile musahip olur. Kiyno’yu ve eşi Goşe’yi Kötüre’ye götürür, yaklaşık on yıl boyunca evinde mihman eder. Sonra iki aile evlerini ve geçimlerini ayırırlar. Ardından Goşe vefat eder. Öksüz kalan üç çocuğunu Karaca sahiplenir, nüfusuna geçirir ve büyütür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.