kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3293
EURO
35,0939
STERLIN
40,9941
BITCOIN
$70.545
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Kenya’da bir kentte tüm kız öğrencilere okula başlamadan önce zorunlu hamilelik testi

Kenya’da bir kentte tüm kız öğrencilere okula başlamadan önce zorunlu hamilelik testi
04.01.2019
0
A+
A-

 

Bazı insan hakları kuruluşları, hükümetin çocuk hamilelikleri ve 2011’de yasaklanan kız sünnetini önleme çabalarını olumlu karşılamalarına rağmen, bu yöntemin mağdurların mahremiyet haklarını ihlal edeceği uyarısında bulundu. Narok Valisi George Natembeya’nın açıklamasına göre, okula başlayacak tüm kız çocukları muayane için yerel hastanelere sevk edilecek. Sünnet olduğu belirlenen kız çocukları polise ifade verecek. Hamile olduğu anlaşılan çocuklarda, kimden hamile kaldıklarını açıklamak zorunda olacak. Her 10 kadından 4’ü çocuk yaşta hamile kalıyor.  Narok, Kenya’da kız sünnetinin ve çocuk hamileliklerinin en yaygın olduğu kent. 2014’te yayımlanan resmi bir rapora göre kentteki her 10 kızdan dördü, çocuk yaşta hamile kalıyor. Kentte 15-49 yaş arasındaki her 5 kız çocuğundan ya da kadından birinin sünnetli olduğu tahmin ediliyor. Kenya’daki insan hakları kuruluşları zorunlu sünnet muayenesi ve hamilelik testlerinin kız çocukları için aşağılayacağı olduğunu belirterek sorunun köküne inilmesi çağrısında bulundu. Kız sünnetine karşı kampanya yürüten Equality Now adlı kuruluştan Feleister Gtonga, “Kız sünnetlerinde dava açılamamasının en büyük nedeni kanıt yetersizliği. Sünnet edilmiş kızlar birer kanıt değil” dedi.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Gitonga “Hükümetin çabalarını takdirle karşılıyoruz ama çocukların mahremiyet haklarına saygılı bir strateji geliştirmeliyiz. Ayrıca çocuklardan toplanacak bu verilerle ne yapacağımızı bildiğimizden emin olmalıyız” diye konuştu. Kenya’nın Daily Nation gazetesine konuşan snedika lideri Charles Ng’eno da “Direktif öğretmenlerin görev ve sorumluluk alanına girmiyor, bu nedenle emri gözardı edebilirler” dedi.

 

‘Çocukları daha fazla mağdur edeceğiz’ 

Feleister Gtonga, zorunlu muayene ve testlerin kız çocukların mağduriyetini daha da artıracağını belirterek şunları söyledi: “Kızlar sünnet edildikten sonra kadınla geçmiş olarak kabul ediliyor. Her türlü mağduriyet de bu noktadan sonra başlıyor. Kendilerinden büyük adamlarla ilişkiye girmeleri normal kabul ediliyor. Yoksulluk ve kadınlara yönelik şiddeti önlemeden çocuk hamileliklerini durdurmak mümkün değil. Kardeşlerini okutabilmek için seks işçiliği yapan kız çocukları var. Hamile kaldığı için kimseyi cezalandıramazsınız.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.