kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
STERLIN
40,9668
BITCOIN
$70.652
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Bilim insanları dünyanın en hızlı ısırığına sahip canlıyı buldu: Saatte 320 kilometre

Bilim insanları dünyanın en hızlı ısırığına sahip canlıyı buldu: Saatte 320 kilometre
12.12.2018
0
A+
A-

Bilim insanlarının Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan makalesine göre, dracula karıncaları yeryüzünün en hızlı çenesine sahip canlılardır. Dracula karıncaları kurbanlarını yakalamaya çalıştıkları anda ısırma hızı saatte 320 km’ye ulaşabiliyor.

New York’taki Smithonian Doğal Tarih Müzesi’nden Andrew Suarez “Bu karıncalar büyük ihtimalle bu “süper yeteneklerini” diğer böcekleri sersemletmek ya da karınca yuvası girişinden uzaklaştırmak için kullanıyorlar. Daha sonra çaresiz kurbanı, lavraların yutacağı yuvanın merkezi kısmına taşıyorlar” dedi.

Bilindiği gibi, büyüklüklerindeki fark dikkate alındığında, yeryüzündeki en güçlü, en keskin gözlü ve en hızlı canlılar memeliler veya diğer omurgalılar değil, böcekler ve diğer omurgasız canlılardır.

Örneğin, zehirli sinek bir saniyede çok uzakta duran kurbanı hedefleyerek yakalayabilir. Mantis karidesleri de küçük kalibreli bir av tüfeğinden çıkan mermi gibi kurbanlarının kabuklarına güçlü bir şekilde vurabilirler. Çekirge ve ağustos böceklerinin bacakları onları boylarının yüz katı yüksekliğe fırlatarak iki futbol sahası uzunluğuna eşdeğer bir mesafeye ulaştırabilir.

ÇENE HIZINI İNCELEDİLER

Suarez ve arkadaşları, Avustralya ve Endonezya’nın tropikal ormanlarında yerliler ve bir çok natüralistin ‘dracula’ olarak adlandırdıkları Mystrium camillae türünden sıra dışı karıncanın çene hızının nasıl çalıştığını incelediler.

Diğer yırtıcı karıncaların aksine, doğa severlerin uzun zaman önce farkettikleri gibi, ‘dracula’ karıncalarının çeneleri sürekli kapalı haldedir. Çenelerini nasıl kullandıkları ve nasıl bir vuruş gücüne sahip oldukları uzun zamandır bilim insanlarını tartıştıran bir konuydu.

Bir kaç Mystrium camillae yakalayan fizikçi ve biyologlar, x-ışınları ve saniyede 480 bin kare alabilen yüksek hızlı kameralar kullanarak davranışlarını izlemeye başladılar. Bu gözlemler sonucunda ‘dracula’nın beklenmedik bir şekilde yeryüzünün ısırık hızı şampiyonu olduğu ortaya çıktı.

Suarez ve ekibinin belirttiğine göre, bu karıncaların çeneleri saniyede 0.000015, saatte 320 kilometre hıza ulaşabiliyor. Aynı zamanda vuruş güçleri o kadar etkilidir ki, termitler ve diğer böcekleri sersemleterek bayıltıyor.

DAHA HIZLI KARINCALAR OLABİLİR

Makalenin yazarı ve dünyanın en önde gelen karınca bilimi uzmanlarından biri olan Adrian Smith, Avrasya’nın tropikal ormanlarında Mystrium türünden olan benzer çene yapılarına sahip termitler ve daha hızlı karıncalar olduğundan emin olduğunu belirtti. Smith, Suarez ve arkadaşları yakın bir zamanda bu böcekleri bulmaya ve ‘dracula’nın rekorunu kırmaya çalışacaklar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.