kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5103
EURO
34,7183
STERLIN
40,3217
BITCOIN
$63.862
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

£1 milyon harcandı

£1 milyon harcandı
05.12.2012
0
A+
A-

asil_1‘Beş parasız’ olduğunu belirten Asil Nadir’in avukat masraflarının bir kısmı İngiltere’deki vergi mükellefleri tarafından, bir kısmı da Onur Air’in sahibi Bağana’nın 4.3 milyon Sterlinlik para desteğinden karşılanırken, Nur Nadir Harrods’da 17 bin sterlinlik harcama yaptı.

Asil Nadir için geçtiğimiz aydan beri harcanan avukat masraflarının 1 milyon Sterlin’e ulaştığı açıklandı.

Polly Peck imparatoru, Kıbrıslı iş adamı Asil Nadir Ağustos ayında şirketinden milyonlarca sterlin hortumlamakla suçlanmış ve Eylül ayında suçlu bulunmuştu. Dava süresince, dava ile ilgili masrafları yüzbinlerce sterline ulaşan Nadir, araştırmacı dergi Private Eye’a da konu oldu. Dergi, konuya ilişkin haberinde Asil Nadir’in giderlerinin büyük bir bölümünün Türkiyeli iş adamı Hamit Cankut Bağana tarafından karşılandığını belirtti.

İngiltere yargı sisteminde, vergi mükelleflerinden alınan paranın bir kısmı, yargı süresince ücretsiz hizmet veren Avukatlara aktarılıyor. Yargı süresince avukat masraflarını karşılayamayacak kimseler için oluşturulan bu düzen, kişinin gelir seviyesi, yasa dışı problemi ve ayrıca davayı kazanma şansı da göz önünde bulunarak belirleniyor. Asil Nadir’in de avukat masraflarının bir kısmı vatandaşın ödediği vergilerden ayrılan ödenekten karşılanıyor.

Private Eye dergisi ilgili haberinde, Hamit Cankut Bağana’nın 4.3 milyon sterlini Eylül 2010 ile Haziran 2012 tarihleri arasında Asil Nadir’e tahsis ettiğini yazdı. Haberde aktarılan ekonomik kaynağın 475 bin sterlinlik kısmının Nadir’in iflasından kurtulması için,  ayrıca 5 bin sterlinlik  bölümünün ise Mayfair bölgesindeki lüks dairesinin kirasının karşılanması için kullanıldığı açıklandı.

Nadir çiftinin Londra’ya dönüşünün ardından yaptığı alış veriş miktarını da ortaya çıkaran Private Eye, Nur Nadir’in 45 bin sterlini yeni model bir Range Rover için, 17 bin sterlini ise ünlü Harrods mağazasında yaptığı alış veriş için harcadığını kaydetti.

Bağana, mahkemeye yaptığı açıklamasında “gönderdiğim paranın nerede, nasıl harcandığı konusunda bir bilgim yok” dedi  ve yalnızca Nadir’in kız kardeşi olan Bilge Nevzat’ın bu parayı göndermesini istediğini belirtti.

‘Bir kuruşsuz’

Polly Peck’in batması ardından şirkete gönderilen icra memurlarının hak talep etmesi ihtimaline karşı, ‘bir kuruşum’ yok şeklinde açıklama yapan Nadir’in banka hesabı ve kredi kartı bulunmadığı ve 1993’te Kuzey Kıbrıs’a kaçışının ardından İngiltere ile ekonomik bir bağı bulunmadığı bilgisine de yer veriliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Medya Grubu’nu yöneten Nadir’in ailesi aynı zamanda günlük basılan Kıbrıs Gazetesi, haftalık basılan Cyprus Today ile birlikte Kıbrıs TV televizyonununda sahibi.

Yargıç Holroyde de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Asil Nadir, 17 yıl boyunca oldukça rahat yaşadı, ardından İngiltere’ye özel uçakla geldi, süper lüks bir adreste ikamet etti, mahkemenin tahsis ettiği lüks araçlarla seyehat etti ve tüm bunlarla beraber bir çok zengin ve cömert dostunun da yardımlarını aldı.”

Hortumlanan Milyonlar

Polly Peck şirketinden 29 Milyon sterlin hortumlamakla suçlu bulunan Nadir, ayrıca 1980’li yıllarda ve 1990’lı yılların başlarında 10 farklı hırsızlık suçlamasıyla da yüzleşti. Ciddi dolandırıcılık suçları ile ilgilenen birimin açıklamasında, bulunan miktarların sadece isbatlanan kısmı olduğu, bunun dışında Nadir’in 150 Milyon sterlinlik bir vurgun yaptıgı tahmin ediliyor. Nadir yargı sürecinde üç farklı suçlamadan suçsuz bulunmuştu.

Mahkumiyetinin ardından Nadir, gazetecilere mahkeme dışında planlanan yerde toplanmalarını da  bildirmişti. Kararın ardından gazetecilere yaptıgı açıklamada Nur Nadir şunları söyledi: “Suçlu bir adam asla kendi isteğiyle mahkemeye yargılanmak için dönmez. Eşim gönüllü olarak geri geldi, Polly Peck onun hayatıydı, istediği şey hem kendi için, hem de Polly Peck’in yüzlerce çalışanı için adelet idi.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.