kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3852
EURO
35,0493
STERLIN
41,0433
BITCOIN
$70.372
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

NHS hakkında Londralılar ne düşünüyor?

NHS hakkında Londralılar ne düşünüyor?
12.07.2018
0
A+
A-

İNGİLTERE’DE sağlık hizmetleri hakkında çıkan şikayet ve haberlere her geçen gün gazetemizde üzülerek yer veriyoruz. Yanlış tedavi yüzünden ölen insanlar, acil serviste uzun bekleme süreleri, yanlış teşhis gibi birçok sorunun yaşandığı NHS İngiltere’de bu yıl 50. yılını kutluyor.

Hükümet geçtiğimiz haftalarda NHS ile ilgili ek vergilerin getirebileceği yönünde açıklamalar yapmış ve bu konuda bazı eksikliklerin olduğunu da belirtmişti.

Biz de bu hafta sizler için ‘NHS ile ilgili hükümetin yapması gereken iyileştirmeler var mı? NHS hizmetlerinden memnun musunuz?’ gibi soruları toplumumuza sorduk. Birbirinden farklı görüş ve beklentilerin olduğunu gördüğümüz bu cevapları ‘NHS röportajı’ haberimizde sizler ile paylaşıyoruz.

SEDAT KETENÇİMEN

NHS sistemi aslına bakarsanız iyi. Türkiye’de ki gibi para ödemiyorsunuz hastaneye gittiğinizde. Ama hastaneler kötü. Acil servislere gittiğinizde iki saat sıra bekliyorsunuz. Bazen bütün gün sıra beklediğiniz oluyor. Ben kendim acile asla gitmem. Özel hastaneler var ama benim bölgemde özel hastanede yok. NHS’te Avrupa’nın geçtiği sisteme geçmek istiyorlar. Demek ki maliyetler çok fazla ve bu yüzden ek ücretler getirecekler. Adamlar haklı. Yani ek ücreti alsın ama ona karşılık da iyi hizmet versin. Yani acil serviste 3 saat beklemeyelim. Gerekirse verelim ek ücret. Bizim için önemli değil de milletin çoluk çocuğu var. Yani önemli olan sağlık.

İBRAHİM DOYGUN

Benim düşündüğüm kadarıyla bunun bütçeyle falan bir alakası yok. Türkiye ile kıyasladığında bir doktora gitsen acil doktor hemen bakar. Burada ise saatlerce bekliyorsun. Yoğun olup olmaması ile ilgili de ilgisi yok bence. Sistem bozuk, sistemde bir sorun var. Geçen mesela çocuğu götürdü eşim hastaneye kimse yokken yine 1.5 – 2 saat bekledi. Burada sistem çok yavaş işliyor. İngilizlerde genelde doktor pek çıkmıyor. Genelde Avrupa’dan veya Çin’den doktorlar geliyor.

 

MURAT ÜNAL

17 yıldır İngiltere’de yaşıyorum. NHS işleyiş ve sistem olarak güzel ama pratiğe geldiğiniz zaman birçok sorun var. En ufak örnek verecek olursam yaşadığım bölgedeki hastaneye gittiğim de acile minimum bekleme süresi 4 saat. GP’ye gidiyorsunuz gittiğinizde size paracetamol ve tavsiyelerde bulunup gönderiyorlar. Örnek vereyim ben 3 yıl önce sürünerek GP’ye gittim. Yürüyemiyorum bacağımda bir ağrı var. Nedeni de belli, bel fıtığı. Bana doktorun tavsiyesi şu; ‘Paracetamol al ve yürümeyi dene.’ Yine gidiyorum eve yine şiddetli ağrı telefon açıyorum Türkiye’ye aynı gün Pazartesi çıkıyorum Türkiye’ye gidiyorum Çarşamba randevu alıyorum Cuma ameliyat olup çıkıp geliyorum. Bu kadar basit. NHS’in bence bu dakikadan sonra yapabileceği tek bir şey var. O da özelleştirmek. Yani yatırdıkları bunca parayı özel firmalara verseler daha iyi bir hizmet sunabileceğine inanıyorum. Özelleştirdiğiniz zaman en azından karşınızda devlet olarak hesap sorabileceğiniz bir firma olacak. Ancak şu anda devlet kendisini sorgulayamadığı için bu tip sorunlar yaşandığını düşünüyorum.

ŞAKİR YILDIRIM

Ben size NHS ile ilgili olarak en iyisi yaşadığım bir tecrübeyi paylaşayım. 4 yıldır dizlerimde menüsküs var. Yoğun bir ağrı sonrası geçenlerde doktora gittim. Bana paracetamol verdi. Ancak sürekli ağrı olduğu için GP’den daha uzman bir doktora randevu aldım fakat atladım Türkiye’ye gittim. İki dizimden de ameliyat oldum. Geldim yine geçen hafta sıramın geldiği buradaki GP randevuma gittim. İşinde uzman olan doktor ile görüştüm. Yine fizik tedavi diyor, kortizon vurabiliriz kendisi iyileşebilir falan diyor. Ben nasıl iyileşecek ya 4 yıldır paracetamol içirdiniz bana dedim. En son dayanamadım dedim ki ‘ya bu dizlerimin acaba ameliyat olma ihtimali yok mu?’ Düşündü. Ne iş yaptığına bağlı dedi. Ben yürüyemiyorum. Kilo alıyorum, sıkıntılarım var dedim. Yani ameliyat ihtimali var tabi ama şimdi 17 yaşında olsan tamam da 49 yaşına gelmişsin dedi. Ameliyatı nasıl yapıyorsunuz dikiyor musunuz dedim. Yok şimdi senin kıkırdağın incelmiştir 17 yaşında olsan tamam da bu yaşta kopma ihtimali var dedi. Yani ikinci bir ameliyata gerek kalmaması için bunu tavsiye ediyor. Sonra kontrol için bacağımı açtı. İki yerden delikleri gördü. Nasıl yapıldı dedi, şaşırdı. Ya ben bu ülkede 30 yıldır vergi ödüyorum. Bir kez ambulans çağırdım 3 saatte geldi. Şimdi bu ameliyatı yapmamak için türlü türlü bahaneler ürettiniz dedim. Ya olabiliyor bu tip şeyler falan dedi. Yani dediğim gibi böyle bir şey olduğunda Türkiye’ye gitmek en pratik ve sağlıklı çözüm bence.

DİLAN GÜVEN

NHS 50 yıldır bizlere hizmet ediyor, İngiltere’de yaşayan herkes için doktorlarımız, hekimlerimiz uyumadan yorulmadan her bir yandan sağlığımızı koruyorlar. Son birkaç senedir, Muhafazakar hükümetin sıkma politikasından dolayı bir düşüş yaşanıyor. Bir acil serviste bekleme sırası çok uzun sürüyor ve halkımıza sunulan imkanlar sürekli kısıtlanıyor. Bu sebepten ötürü, vatandaşlarımız sağlık sıkıntılarını tespit etmeleri haftalar ve aylar sürüyor. Hükümetin acilen NHS için bir yüklü bütçe ayırması gerek ki doğru düzgün çalışabilsinler. Brexit’le uğraşıp vatandaşlarımızın sağlığını arka plana almaları ciddi anlamda gelecekte sıkıntı yaratacaktır.

HAYDAR KOÇ

Ben yıllardır İngiltere’de GP ve Hastaneye gitmiyorum. Bu yüzden hizmetini çok fazla değerlendirmem mümkün değil. Ancak çevremizden duyduğum kadarıyla çok uzun bekleme süreleri varmış acilde. Nihayetinde gittiğiniz zamanda asıl sorunu çözme amaçlı bir tedavi değil de biraz daha oyalarmışçasına ilaç yazıldığını duyuyorum. Kolu kırılan birisine ağrı kesici verilip eve gönderilebiliyor mesela. Neden röntgen için 3 gün sonraya sıra alabiliyorsunuz. Bu sebeple anlatılan ve yaşanan bu kadar olumsuz olay ister istemez vatandaşları eğer durumları varsa özel doktorlara gitmeye yoksa da belki de önemli bir sorunu için bile gitmesem daha iyi demeye itiyor. Bence bu konuda kesinlikle İngiltere’de bir şeyler yapılması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.