kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5020
EURO
34,5924
STERLIN
40,4910
BITCOIN
$62.907
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Day-Mer ‘Otomatik Bilgi Değişimi’ konusunda toplumu aydınlattı

SON günlerde özellikle toplumumuz tarafından oldukça merak edilen OECD ülkeleri arasında yapılan ‘Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’ hakkında 10 Mart Cumartesi günü Day-Mer’in Tottenham’da bulunan merkezinde bir panel düzenlendi.

Day-Mer ‘Otomatik Bilgi Değişimi’ konusunda toplumu aydınlattı
15.03.2018
0
A+
A-

Avukat Muhammet Çankıran

SON günlerde özellikle toplumumuz tarafından oldukça merak edilen OECD ülkeleri arasında yapılan ‘Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’ hakkında 10 Mart Cumartesi günü Day-Mer’in Tottenham’da bulunan merkezinde bir panel düzenlendi.

Panele katılan Avukat Muhammet Çankıran ve Day-Mer yöneticisi Orhan Dil otomatik bilgi paylaşımının detayları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. ‘Otomatik Bilgi Değişimi: Türkiye’de malı mülkü olanların başına bela mı?’ başlıklı panelde konuşan Avukat Çankıran şunları söyledi:

“Bu anlaşmanın amacı büyük sermaye gruplarının vergi kaçırmasını engellemektir. Türkiye bu anlaşmaya uygun olarak gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Eylül 2018 tarihinde uygulamaya geçecek. Yasal düzenlemeler aslına bakarsanız yapıldı fakat uygulama ile ilgili düzenleme henüz yapılmadı. Paylaşılacak bilgiler sisteme girilirken para üst sınırı şirketlerde 500 bin dolar, kişilerde 1 milyon dolar olarak saptanmasına karşın alt sınır ise henüz belirlenmedi. Ben Türkiye’de büyük miktarda parası olmayanların sisteme aktarılmayacağını düşünüyorum. İngiltere’de 6 ay 1 günden fazla yaşayanların İngiltere’de vergi mükellefi olduğunu unutmamak lazım. Bu bağlamda sadece mükellefi olduğunuz İngiltere, Türkiye’den bilgilerinizi talep edebilecek.”

Her ülkenin sistemde bilgilerini 10 yıl saklayacağını belirten Çankıran şunları ekledi:

“İngiltere’de sosyal yardım alan vatandaşların Türkiye’de gelir ve konutları konusunda zaten bilgi vermek zorunluluğu var. Bu konuyla Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması ilintili değil. Ayrıca anlaşmada finansal hareketlilik öne çıkmakta. Mülkler ile ilgili olarak öne çıkan bir madde yok. İngiltere ancak bir soruşturma başlatırsa bu bilgileri Türkiye’den isteyebilecek. Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında yurtdışına kaçan FETÖ’cü ve muhalif sermayenin peşine düştüğü için bu anlaşmanın AKP’nin işine geldiği söylenebilir. Türkiye’nin Londra Başkonsolosu ve Türkiye’nin Maliye Bakanı tarafından bilgilerin paylaşılmayacağı niyetini belli eden sözlerinden başka herhangi bir açıklama gelmedi.”

Day-Mer yöneticisi Orhan Dil

Türkiye’de emekli olanlar, gelirlerini İngiltere’de bildirmek zorundalar mı? şeklinde gelen bir soru üzerine Çankıran şunları söyledi:

“Türkiye’de emekli olanlar diğer gelirlerde olduğu gibi İngiltere’ye bildirmek zorundalar. Ancak Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’nda emeklilik bilgilerinin de paylaşılacak bilgi olarak sisteme yüklenmesi söz konusu değil.”

Özellikle son zamanlarda basında yerli yersiz birçok haberin çıktığını, bu spekülatif haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve toplumda bir panik havası yaratılmasına neden olduğunu belirten Avukat Muhammet Çankıran sözlerine şöyle devam etti:

“Panik olacak bir durum yok. Ayrıntılı bilgi için konusunda uzman olanları arayın ve yalnızca onların açıklamalarını ciddiye alın lütfen.”

Day-Mer yöneticisi Orhan Dil yapılan anlaşmanın vergi kayıp ve kaçakçılığı ile mücadele amacıyla İngiltere ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 100’ü aşkın OECD ülkesi tarafından imzalandığını ancak maalesef bu konunun özellikle bazı basın organlarında yanlış aktarıldığını belirtti. Day-Mer olarak her zaman toplumu bilinçlendirme gayret ve çabalarında olduğunu hatırlatarak bu ve buna benzer her türlü konuda bilgilendirme toplantılarına devam edeceklerini belirterek yakın bir zamanda da Ankara Anlaşması ile ilgili bir halk toplantısı düzenleyeceklerini ifade etti.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.