kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3610
EURO
34,9649
STERLIN
40,9546
BITCOIN
$70.475
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

“Çanakkale ruhunu yaşatan milletimizle gurur duyuyoruz”

ÇANAKKALE Anma Platformu (ÇAP), 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

“Çanakkale ruhunu yaşatan milletimizle gurur duyuyoruz”
14.03.2018
0
A+
A-

ÇANAKKALE Anma Platformu (ÇAP), 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

ÇAP Başkanı Servet Hassan tarafından yapılan açıklamada, “Çanakkale Savaşları, etnik köken ve dini inanç farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul eden Türk milletinin tüm unsurlarının, söz konusu vatan savunması olduğunda tek ruh, tek yürek ve tek bilek olma becerisini göstermesi sayesinde kazanıldı. Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları’nda kazanmış olduğumuz zaferler, birlik ve beraberliğimizin en temel eseridir. Milletimiz, beka sorunu ile karşı karşıya olduğu her durumda, aynı ruh ve bilinçle hareket edeceğini göstermiştir. Geçmişte olduğu gibi, bugün de ulusumuzun simgesi olan Çanakkale Ruhu’nu benliğinde yaşatan yüce milletimizle gurur duyuyoruz!” denildi.

MEHMETÇİK DÜNYA’YA DERS VERDİ

Kurtuluş Savaşı ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olan Çanakkale Zaferleri’nin tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanlarından biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İnsanlık tarihinin en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale’de atalarımız muhteşem bir destan yazdılar. 18 Mart 1915 tarihinde, dünyanın en gelişmiş donanmalarına sahip olmaları nedeniyle, galibiyetine kesin gözüyle bakılan ülkeleri Çanakkale Boğazı’nda yenilgiye uğratan şanlı ordumuz, 25 Nisan 1915 sabahı, düşman kuvvetlerinin Gelibolu Yarımadası’na çıkmasıyla başlayan ve sekiz ay süren kara savaşlarında, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın komutanlığında tüm dünyaya müthiş bir vatan savunması dersi verdi. Komutanlarının, “Ben size saldırmayı emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler alabilir” sözüyle hareket eden kahraman Mehmetçiklerimiz vatan toprağının bağımsızlığı ve milletinin özgürlüğü uğruna gözünü kırpmadan canını feda edebileceğini dosta ve düşmana gösterdi.

Bugün de, güvenlik güçlerimiz içten ve dıştan gelen saldırılara kahramanca göğüs germekte, vatan savunması uğruna şehit ve gazi olmaktan çekinmemektedir.  Teröre karşı vermiş olduğu haklı mücadelesinde, yurt içinde ve sınırlarımızın ötesinde memleketimizin bekası, vatanımızın birlik ve bütünlüğü, yurttaşlarımızın can güvenliğini sağlamak amacıyla yeni kahramanlık destanları yazmaktadır.

Kanları ve canları uğruna bize bu mukaddes vatanı emanet eden şehitlerimizi saygı ve minnetle hatırladığımız bu günlerde bizlere düşen en önemli görev, çocuklarımızı şanlı tarihimiz ve milli değerlerimiz konusunda bilinçlendirmektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni sonsuza kadar yaşatmak ancak gelecek neslin ulusal bilincinin gelişmesi sayesinde mümkün olacaktır.

Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümünde başta Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğilerek şükranlarımızı sunuyoruz.”

Servet Hassan

BROOKWOOD TÜRK HAVA ŞEHİTLİĞİ’NİN TARİHÇESİ

Türk Hava Kuvvetlerini eğitim bakımından da çağdaşlarının seviyesine çıkarmak amacıyla, İkinci Dünya Savaşı yıllarında pilotaj eğitimi için İngiltere’ye gönderilen ve eğitimleri sırasında yaşamlarını kaybederek şehit olan vatan evlatları için defnedildikleri yerde, 1990’lı yıllarda düzenleme yapılarak “Türk Hava Şehitliği” oluşturulmuştur.

Londra’ya 30 mil uzaklıkta olan Brookwood’daki İngiliz askerî mezarlığı içinde yer alan Brookwood Türk Hava Şehitliği’nde, 15 Hava subayımızın kabri bulunmaktadır. Bunların 14’ü pilotaj eğitimi sırasında şehit olan 1941-1942 yılı Harp Okulu mezunu Havacı subaylar olup biri de 1836’da İngiltere’de görevli iken vefat eden Teğmen Arif Bey’dir. Aslında Tğm. Arif Bey, vefat ettiğinde Woolwich şehrinin mezarlığına defnedilmiş, daha sonra ise kabri anılan şehitliğe nakledilmiştir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.