kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5026
EURO
34,9702
STERLIN
40,7396
BITCOIN
$63.472
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Avrupa’nın en büyük cemevi Londra’da açıldı

BİRLEŞİK Krallık’ın ve Avrupa’nın en büyük cemevi olma özelliğini taşıyan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, binlerce kişinin katıldığı bir törenle açıldı.

09.01.2018
0
A+
A-

BİRLEŞİK Krallık’ın ve Avrupa’nın en büyük cemevi olma özelliğini taşıyan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, binlerce kişinin katıldığı bir törenle açıldı.

Yıllar önce başlatılan cemevi projesi, Tugay Hurman başkanlığındaki 20. dönem yönetiminin üstün gayretleri ile Alevi halkının cömert destekleri tamamlanmış oldu. Kuzey Londra’da Türkçe konuşan toplumların yoğun yaşadığı Wood Green bölgesinde açılan cemevi sadece ibadethane değil, eğitim, kültür ve insanların bir araya geleceği bir merkez olarak hizmet verecek.

GÜLBANKLA AÇILDI

Binlerce kişinin katıldığı açılışta kurdele kesimi öncesi konuşma yapan Cafer Kaplan Dede, “Alevi toplumuna hizmet edecek Avrupa’nın en büyük cemevini hepinizin, bütün canlarında, emeği ile katkısı ile bugün hizmete açıyoruz. Barışın, kardeşliğin, sevginin, yetmiş iki milleti bir gören desturla, insan ayırımı yapmayan, etnik kimlik ayırımı yapmayan her insanı bir gören desturla bu cemevinin insanlığa, Alevi toplumuna ve dünyada bulunan bütün mazlum insanlara hizmet eden bir cemevi olarak hayırlı uğurlu olması dileğiyle bugün burada Alevilik inancı olan gülbankımızla bu kurdelemizi keseceğiz” dedi. Kaplan’ın okuduğu gülbankın ardından açılış kurdelesi kesildi.

Kurdele kesiminin ardından açılış programının ve konuşmaların yapılacağı salona geçen halkın büyük bir kısmı ayakta kaldı. Bin 300 kişi oturma kapasiteli salon, büyük güne şahitlik etmek için gelenlerle doldu taştı.

Salondaki program Seher Ağbaba yönetimindeki Cemevi Çocuk Semah Ekibinin ve Saffet Yörüker yönetimindeki 10 kişilik semah grubunun, semahı ile başladı. Semahın ardından konuşmalara geçildi.

“HARİNGEY’E HOŞ GELDİNİZ”

İlk konuşmayı Haringey Belediye Başkanı Stephen Mann yaptı. Mann, konuşmasında Alevi toplumunun başarılarından söz etti. Avrupa’nın en büyük cemevinin bölgelerinde hizmet vereceği için memnun olduklarını da ifade eden Mann, “Haringey’e hoş geldiniz.” dedi.

Mann’in ardından açılışa katılmak için Türkiye’den gelen CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak ve HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan söz aldı. Her iki vekil de Alevilerin yaşmış oldukları zorlukları dile getirerek, Rıza Şehri insanlarının Alevi kültür ve geleneklerini Londra’da da yaşatmalarının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Hüseyin Mat ise, on yıllardır Avrupa’da lobicilik faaliyetleri gösteren Alevilerin, birlik ve beraberlik ile pek çok başarıya imza attığını dile getirdi.

İngiltere Parlamentosu üyelerinden Hornsey Milletvekili Catherine West ile Enfield North Milletvekili ve Britanya Alevi Sekretaryası Başkanı Joan Ryan da konuşma yaptı. İki vekil de Alevi toplumunun İngiltere’deki faaliyetlerinden bahsedip, Türkiye’deki siyasi duruşlarında yanlarında olacaklarını ifade etti.

“ALEVİLİK VARDIR”

Citizens UK Başkanı Neil Jameson, Birleşik Krallık’ta yaşamını sürdüren her kesimin dini inançlarını saygı duyduklarını dile getirerek, Alevilik’in okullarda müfredata alınmasında büyük çaba gösteren Ruhi Altun’u kürsüye davet ederek, ona teşekkür etti.

Kraliçe II. Elizabeth’in eşi Edinburg Dükü Philip Mountbatten tarafından kurulan ve Birleşik Krallık’taki başarılı öğrencileri ödüllendiren kurumun temsilcisi olarak açılışa katılan Neriman Kalaycı ise hizmetlerinden bahsetti.

“BİR ÖLÜR, BİN DİRİLİRİZ”

“Pir Sultan’lar biz bir ölür, bin diriliriz dediler, Sivas’ta yaktıkları sazımız bugün Avrupa’da binlerce gencimizin sırtındadır.” diyen Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, cemevinin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Son olarak söz alan İngiltere AKM ve Cemevi Başkanı Tugay Hurman, konuşmasını yanına davet ettiği yönetim kurlu üyeleri ile gerçekleştirdi. Hurman, İngiltere Cemevinin tarihinden bahsederek, bugünkü faaliyetlerini anlattı. Yeni cemevi binasının yapımında emeği hecen herkese minnettar olduklarını dile getiren Hurman, “Hepinizin ellerinden öpüyorum” diyerek saygı gösterdi. “Şu son on gündür dergahın açılması ile ilgili yaşadıklarımızı anlatsam hayret edersiniz” diyen Hurman, Britanyalı Alevilerin yapılanlar karşısında yılmadan mücadele edeceklerinin altını çizdi.

DESTEK YEMEĞİ

Yeni cemevi binasının açılışından bir önceki akşam yüzlerce kişinin katıldığı bir yemekli destek gecesi düzenlendi. Geceden elde edilen gelir cemevinin ihtiyaçları için kullanılacak.

BİRLİK CEMİ

Yüzlerce kişi açılış günü akşamı yeni cemevinde birlik için semaha durdu. Birlik cemini, açılışa şahitlik etmek için Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen Alevi dedelerinin de yer aldığı cem erkanı yürüttü. Devasa solanda gerçekleşen cem ibadeti, huşu içinde edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.