kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3744
EURO
35,0015
STERLIN
40,9612
BITCOIN
$69.856
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Başkonsolos Ergin, 2017 yılını değerlendirdi

Başkonsolos Çınar Ergin 2017 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, 2018 yılında yapmayı hedefledikleri çalışmalardan bahsetti.

Başkonsolos Ergin, 2017 yılını değerlendirdi
14.12.2017
0
A+
A-

Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu tarafından sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin davet edildiği programda, Başkonsolos Çınar Ergin 2017 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, 2018 yılında yapmayı hedefledikleri çalışmalardan bahsetti.

Konuşmasında Türkiye’nin en eski ve en önemli konsolosluklarından biri olduklarına değinen Ergin konuşmasında şunları söyledi:

“İlk başkonsolos Sadullah Ferit Bey 1923 yılında, 27 Aralık günü görevine başlamış. Daha sonra dosyalara baktığımızda gördüm ki ben de 32. Londra Başkonsolosuyum. Bildiğiniz gibi görevime bu yıl 15 Şubat’ta başlamıştım. Yıl içerisinde önemli olaylar ve gelişmeler yaşadık. Bunlardan biri kuşkusuz Anayasa değişikliğine ait benimde ilk Londra’ya geldiğim zamanlarda dahil olduğum referandum seçimleriydi. Oy verme işlemi Londra’da 6-9 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Yüksek seçim kurulunun belirlemiş olduğu takvime göre oy verme işlemlerini son ana kadar devam ettirdik. Konsolosluğumuzda bu dönemde oldukça yoğunluk yaşadık. Bu seçim döneminde de vatandaşlarımızın kimlik yenileme ve benzeri işlemlerini yapabilmeleri adına hep açık kaldık. Netice itibari ile 89.533 vatandaşımız seçmen kütüğüne kayıt oldu ve seçime katılım oranı da yüzde 38.4 olarak gerçekleşti.  Referandumu hiçbir sorun yaşamadan suhuletle geride bıraktık. Bu noktada emeği geçen herkese bir kez daha içtenlikle teşekkür ediyorum. Kuşkusuz en büyük takdir yüksek bir olgunlukla hareket etmesini bilmiş olan İngiltere Türk toplumuna aittir. Değerli katılımcılar bildiğiniz gibi ev sahibimiz İngiltere, 2017 yılında bir dizi ciddi terör eyleminin hedefi oldu. Sizlerin de bildiği gibi Türkiye, kaynağı nereden gelirse gelsin terör eylemleri karşısında kararlı ve net duruşunu her zaman sergilemiştir. Zaten bu konuda başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere yetkili makamlarımız bunları sürekli olarak muhataplarının dikkatine getiriyor ve kamuoyu ile paylaşıyorlar.”

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VURGULANDI

14 Haziran’da meydana gelen Grenfell Tower yangını örneği veren Ergin, sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılmasının önemini şu sözlerle ifade etti:

“Çok şükür bu kötü yangında, iki vatandaşımız yaraları olarak hayatlarını kurtardı. Macit ailesine buradan tekrar geçmiş olsun diyoruz. Sosyal medyanın hayat kurtarmada ne kadar yardımcı olduğunu gösterdi bu olayda. Birkaç saat içinde vatandaşlarımıza ulaştık ve hastanede ziyaret ettik. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanılmasına önümüzdeki yılda sürdüreceğiz.”

RANDEVU SİSTEMİ ARTIK DAHA KOLAY

Her ay ortalama olarak konsoloslukta 2.000’in üzerinde işlem yaptıklarını ifade eden Ergin artık yenilenen randevu sisteminin daha kolay bir şekilde kullanabildiğine değinerek şunları söyledi:

“Bu da Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu’nu dünyadaki en yoğun beş başkonsolosluğumuzdan biri yapıyor. Görev bölgemizde vatandaş sayımızın 400 ila 500.000 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Tahmin diyorum çünkü gerçek rakam belli değil. Kayıtlarımızda bulunan vatandaş sayısı hala 200.000’e ulaşmış değil. 199 küsur bin civarında. Vatandaşlarımız ancak belli bir işlem olduğunda konsolosluğa müracaat ediyorlar. Veya çeşitli nedenlerden dolayı gelmeye çekiniyorlar. Ancak konsolosluk onların evi. Konsolosluk sadece resmi işlemlerin yapıldığı bir yer değil, tam tersine burada onlara sahip çıkabilecek ilk kurum. Dolayısıyla kayıtlarının yaptırılması, vatandaşlarımıza etkin bir konsolosluk himayesi sağlanabilmesinin belki de ilk koşulu. Buradan, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden dileklerimden biri, vatandaşlarımızın kayıtlarını yaptırmaları veya yenilemeleri konusunda teşvik etmeniz. Bunun birliktelik ruhunu da kuvvetlendireceğine inanıyorum. Randevu aralıklarının kısaltılması için düzenlemeler yaparak, başarılı olduk. Randevu sürelerini çok daha kısa sürelere indirdik. Bugün birkaç günde randevu alınabilecek noktaya geldik, bunu aynı şekilde devam ettirmeye kararlıyız. Yeni kimlik kartlarının yurtdışında dağıtımı henüz başlamadı, teknik altyapı çalışmaları devam ediyor, 2018 yılı içerisinde başlayacağını öngörüyoruz. Bina sorunumuz hala devam ediyor. Bina temini için araştırmalarımız devam ediyor. Sizlerden de bu konuda öneriler bekliyoruz.”

BİNA SORUNUMUZ ‘OLDUĞU GİBİ’ DEVAM EDİYOR

“1923 yılında kurulmuş bir konsolosluk bu binaya 1975 yılında taşınmış. O zaman koşullarını gerçekten güzel bir şekilde karşılayan bir bina. Fakat Türk nüfusunun 10 ila 15.000 civarında olduğu dönemde planlanmış bir bina. Bugün belki neredeyse yarım milyon nüfustan bahsediyoruz. Vatandaşlarımız binamız ile ilgili eleştirilerini dile getirirken yerden göğe kadar haklılar. Hakikaten çok ufak bir bina. Teknolojik gelişmeler yapılan işlemleri her ne kadar kolaylaştırıyor olsa da, vatandaşlarımızın buraya gelmeleri ve işlemlerini burada kendilerinin bekleyerek takip etmeleri gerekiyor. Değerli yardımcım Gülcan Hanım ve 16 kişilik ekibimiz canla başla çalışıyorlar. Ama tabi bu bina durumunun gerçeğini değiştirmiyor. Bina konusu ile ilgili arayışımız devam ediyor. Sizlerden de bu konuda gelebilecek her türlü öneriye açığız.”

TÜRKİYE’YE CENAZE GÖNDERMEK ÇOK MALİYETLİ

Katılımcılar arasından gelen bir soru da Türkiye’ye cenazesini göndermek isteyen vatandaşların çok yüksek maliyetler ödemek zorunda kaldıkları, bunun için bir çözüm bulunup bulunamayacağı soruldu. Başkonsolos Ergin, bu konuda ciddi miktarda paralar ödendiğini bildiklerini, geçmiş dönemlerde birtakım çalışmaların başlatıldığını, ancak maalesef bunun sadece insani bir konu olmadığı, aynı zamanda ticari bir konu olmak zorunda kaldığı için bazı noktalarda temasların yarıda kaldığını, önümüzdeki yıl bu konuya mutlaka ağırlık vereceklerini ifade etti.

‘MOBİL KONSOLOSLUK’ HİZMETİ PROGRAMIMIZDA

Büyük Britanya topraklarının sadece Londra’dan ibaret olmadığının farkındayız. Birçok vatandaşımızın buraya gelmek konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Edinburgh’da konsolosluğumuz olsa da mobil konsolosluk hizmeti önemli bir konu. Bu konu da geçmiş dönemlerde yapılan örnekler var. Bu konu önümüzdeki dönem programımızda mutlaka değerlendirilecektir.

Ankara’dan gelerek ayağının tozuyla yeni görevine başlayan Muavin Konsolos Mert Sav’ı davetlilere tanıştıran Başkonsolos Ergin, konuşmasının ardından konukların sorunlarını dinleyerek sorularını cevaplandırdı.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.