kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3602
EURO
35,0056
STERLIN
41,1627
BITCOIN
$70.692
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Emeklilere kötü haber !

Emeklilere kötü haber !
02.08.2012
0
A+
A-

KAHVE

Haber: Erem Kansoy

TC Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 28 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe koyduğu yeni genelge ile yurtdışında kısmi süreli (part time) çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Türkiye’den emekli maaşı alabilmelerinin önü kesildi.

TC Londra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’nden yapılan açıklamaya göre, SGK’nın 28 Haziran 2012 tarih ve 2012/24 sayılı yeni genelgesi kapsamında bundan böyle, emeklilik maaşı talebi esnasında kısa süreli çalışmaları devam edenlere maaş bağlanmayacak.

Ayrıca, maaş bağlanan vatandaşlardan, kısa süreli çalışmalarının sona ermediği tespit edilenlerin maaşları başlangıç tarihinden itibaren iptal edilecek olup,  kısa süreli çalışmaya başlayanların maaşları ise çalışmaya başladıkları tarihte kesilecek.

Söz konusu vatandaşlara yapılan yersiz ve fazla ödemeler ise geri alınacak.

Öte yandan, 28 Haziran 2012  tarihinden önce, maaş alanlar ile maaş bağlama işlemleri devam eden vatandaşların, aynı zamanda kısa süreli çalışmalarının bulunması halinde , maaşlarının ödenmesine kazanılmış hak olarak devam edilecektir. Kısa süreli çalışmaları devam edenlerin kazanılmış hakları, çalışmalarını sonlandıracakları veya ara verecekleri tarihe kadar korunacak olup, yeniden kısa süreli çalışmaya başlamaları halinde maaşları bu tarih itibari ile kesilecektir.

UYGULAMA ÖNCEDEN NASILDI?

Bilindiği üzere 3201 sayılı kanun, yurtdışında yaşayan  TC vatandaşlarının, yurtdışında geçirdikleri sürelerinin sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesine imkân vermektedir. Vatandaşlar yurtdışında geçirdikleri süreleri belgelemek suretiyle, bu süreler karşılığında hesaplanacak miktardaki primi Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) isteğe bağlı olarak ödeyebilmekte ve diğer şartları da yerine getirmek kaydıyla Türkiye’den emekli maaşı alabilmektedir. Bu bağlamda, maaş bağlanabilmesinin şartlarından biri de maaş talep tarihinde ve maaş alındığı süre boyunca yurtdışında çalışmamak ve herhangi bir sosyal sigorta ödeneği ya da sosyal yardım almamaktır.

Bu şart SGK’nın 13 Eylül 2010 tarih ve 2010/103 sayılı genelgesiyle yumuşatılmış ve emekli aylığı talebi sırasında ve aylık bağlandıktan sonra, yurtdışında tam zamanlı (full time) olmayan bir işte, cüzi miktarda, primden muaf olarak çalışanların maaşlarının kesilmeyeceği hükmü getirilmişti. Yine 08 Haziran 2011 tarih ve 2011/48 sayılı genelgede de sigortadan muaf cüzi çalışma sürelerinin maaş bağlanmasına engel teşkil etmeyeceği bildirilmişti.

Ancak, 28 Haziran 2012 tarihi itibariyle bu uygulamaya son verildi. Bu tarih itibariyle Türkiye’den emekli maaşı alınabilmesi için yurtdışında çalışmamak ve sosyal yardımlardan yararlanmamak koşulunun yerine getirilmesi gerekiyor.

VATANDAŞ NE DİYOR ?

Söz konusu gelişme ile ilgili Londra’da yaşayan Türkiyeli vatandaşlar şu yorumlarda bulundular:

‘Emeklilik hakkımız’

Newington Green’de berber dükkanı sahibi Aydemir Üçkan,

“Türkiye’de de emeklilik hakkım var niye bırakayım? Orada 15 yıl çalışmışlığım var, hakkım olan bir şeyi niye bırakayım ki? Ben de Türkiye’de emekli olabilmek için başvuruda bulundum. Küçük bir açığım var, onu da ödeyip emekli olacağım. Emeklilik için 4 bin sterlin yatıracağım ve bir yılda geri alacağım en azından tatil param oradan çıkar.” dedi.

‘800-900 TL ile burada yaşayamam’

Emekli Fevzi Aydın şöyle dedi:

“Türkiye’de çalışmışlığım var. 1955-1968 yılları arasında orada çalıştım. Bende emekli olmak isiyorum. Ülkemde emeklilik hakkım varsa yararlanmak isterim tabiiki fakat 800-900 TL’lik emekli maaşı ile burada yaşayamam.”

‘Maaş yeterli değil’

Hüseyin Elmas: “Yaş olmuş 74, buradan dosyalarını alır gidersin..Dosyaları Türkiye’ye götürüp emekli olursun bu kadar basitdir. Türkiye’den emekli çıkmayı herkes ister. Ancak alacak olduğumuz emeklilik maaşını kesinlikle yeterli bulmuyorum.”

‘Yetkililerin halkı bilgilendirmeleri gerekir’

Taksi şoförü Fikret Kaya ise şunları söyledi:

” Emekliliğimi ben de istiyorum. Yatırımlarımı yapıp emekliliğimi kazanmak, hakkımı almak isterim. Emeklilik maaşları çok düşük olsa da yine de bir gelir sağlayacaktır. Buradaki arkadaşlarıma da emeklilik yatırımlarnı yapmalarını tavsiye ederim. Bize verilmiş haklardan faydalanmalıyız. Türkiye’de doksan gün çalışmışlığım var. Ben de gerekli başvurularımı yapmak istiyorum ancak işlemleri Londra’da nasıl ve nereden yapacağımı bilmiyorum. Devlet yetkililerimizin bu konu hakkında halkı bilgilendirmeleri gerekir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.