kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5150
EURO
34,5622
STERLIN
40,4089
BITCOIN
$63.746
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

“İbatedi idrak ederek yapmalıyız”

AZİZİYE Cami Müftüsü Fahri Baltan, Ramazan ayı münasebeti ile Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu

“İbatedi idrak ederek yapmalıyız”
23.06.2017
0
A+
A-

AZİZİYE Cami Müftüsü Fahri Baltan, Ramazan ayı münasebeti ile Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. 34 yıl önce İngiltere’ye bir yıllığına gelen Fahri Baltan Hoca, buradaki görevinden sonra Arapça eğitimi için Suudi Arabistan’a gidecekti fakat o günkü şartlar burada kalmasını gerektirdi ve Londra’da kaldı. Türkiye’deyken üç yıl boyunca Gaziantep İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yapan Baltan, bu süreçte birçok önemli ismi yetiştirdi bunlardan ikisi de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve eşi Hatice Kübra Görmez’dir.

Müslümanların yaptıkları ibadetin idrakinin önemine vurgu yapan emektar din adamı Baltan, Aziziye Cami cemaatini, Aziziye Cami olarak çocuklar ve gençler başta olmak üzere yer yaştan inanana verdikleri eğitim ve hizmetleri anlattı.

Sözlerine İngiltere’deki vatandaşlarımızın Ramazan ayı ibadetlerinde yaşadığı sıkıntıları anlatarak başlayan Baltan, “Vatandaşlarımızın ibadetlerini yerine getirmelerinde hükumetten kaynaklı bir sorun yok ama işlerinden dolayı zorluklar var. Örneğin oruç bizim için kolay ama restoranda çalışan, kebapçı olarak bilinen ve saatlerce ocak başında çalışan vatandaşlarımız için oldukça zor bir ibadet. Sabah ondan gece ikilere kadar çalışıyorlar ve örneğin kalkıp teravi namazına gelemiyorlar çünkü işleri oldukça yoğun.” dedi.

“Cemaatimiz tam bir cemaat yani tam bir karma; dünyanın farklı coğrafyalarından insanları bir araya getiren bir ibadethane.” diyen Fahri Baltan, bu çeşitliliğin nafile ibadetlerde farklılıklar yaşanmasına neden olduğunu söylüyor. “Örneğin Türkiye’de kılınan teravih ile burada kıldığımız teravih arasında fark var. Çünkü siz burada sekiz rekat teravih namazı kılıp çıktığınızda kimse bunu garipsemez ama Türkiye’de böyle kılsanız hasta değilseniz insanlar bakar neden namaz kılmıyor diye ama normali zaten sekiz rekattır çünkü nafile bir namazdır.”

Çoğu kişinin ibadet etmeyi sadece yapması gereken bir görev sandığını ve kulaktan dolma bilgilerle İslam’ı yanlış anladıkları ve yaşadıklarını ifade eden Baltan, “Toplum tam bilinçli değil fakat gençlikte ibadete yönelme var. Bazı yanlışlar var mesela namazı çok çabuk kılıyoruz. Bu gibi konularda bilinçlenmemiz lazım yaptığımız ibadetlerin aslını, manasını öğrenmiş olursak hem daha huzurlu olacağız hem daha faydalı hem daha fazla amacına uygun hareket edeceğiz. Yani namaz kılmanın yapılması gereken bir görev olduğunu değil de, huzurda durmanın huzur verdiğini anlarsak 20 rekat da namaz kılsak bu bize zor gelmez. Mesela orucun aslı beden terbiyesidir. Yani bedenin aç kalması ruhun doymasıdır aslında.” dedi.

Aziziye Camisinde verilen dersler ve hizmetler hakkında da açıklama yapan Baltan, üç yüzden fazla kız ve erkek öğrencileri olduğunu, beşi Eğitim Müşavirliğince görevlendirilen yaklaşık 30 tane öğretmenle hizmet verdiklerini dile getirdi. Aziziye Cami olarak öğrencilere Türkçe, din dersleri ve Kuran’ı Kerim okumayı öğrettiklerini belirten Baltan, yeni nesillerin yetişmesinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ramazan Bayramı dolayısıyla tüm Müslümanları tebrik eden Baltan, “Bizlere böyle kıymetli, bereketli, izzetli bir ayı yaşamayı nasip ettiği için Rabbimize hamd ü senalar ediyor, aziz milletimizin, mümin kardeşlerimizin ve bütün İslam aleminin Ramazan Bayramını gönülden kutluyorum.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.