kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
STERLIN
40,6401
BITCOIN
$64.330
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

MKS Accountants, ‘Dijital Vergi Sistemi uygulaması’ için hazır!

MKS Accountants, ‘Dijital Vergi Sistemi uygulaması’ için hazır!
02.05.2019
0
A+
A-

Aslen Kıbrıslı olan ve uzun yıllardır Londra’da muhasebecilik yapan Mehmet Kemal, İngiltere’de 2019 yılı itibariyle kullanılmaya başlanan ayrıca halkı ve işletmeleri yakından ilgilendiren Dijital Vergi Sistemiyle ilgili Londra Gazete’ye önemli bilgiler verdi.

Güney Londra’da faaliyet gösteren MKS Accountants firmasının kurucusu olan ve geniş bir kesime muhasebecilik hizmeti veren Kemal, deneyimli ve işinde uzman bir kadroyla çalışarak, İngiltere’de hizmet vermeye devam ediyor.

Dijital Vergi Sistemi’nin, hükümetlerin; bireylerin ve işletmelerin vergilerini doğru almaları ve işlerinin üstesinden gelmelerini “kolaylaştırması” planlarının önemli bir parçası olduğunu dile getiren Kemal, bu sistemle birlikte kayıtları dijital olarak tutmanın ve düzenlemenin basit bir uygulamadan ibaret olmadığının da altını çizdi.

“BU KADAR BASİT Mİ?”

1 Nisan 2019’dan itibaren, işletmelerin kayıtlarını dijital ortamda düzenlemesi zorunluluğunu ifade eden Kemal konuyla ilgili detayları şöyle paylaştı:

“Dijital Vergi Sistemi, hükümetlerin bireylerin ve işletmelerin vergilerini doğru almaları ve işlerinin üstesinden gelmelerini “kolaylaştırması” planlarının önemli bir parçasıdır. Ama, bu kadar basit mi?

1 Nisan 2019’dan itibaren, KDV eşiğinin üzerinde vergilendirilebilir bir ciroya sahip olan KDV tescilli işletmelerin, kayıtları dijital olarak tutmak ve KDV iadelerini göndermek için yazılımı kullanmak için Dijital Vergi hizmetini kullanmaları gerekir. Şu anki KDV asgari tutarı £85.000.”

“DİJİTAL VERGİ SİSTEMİ İKİ ÖNEMLİ SORUNU BERABERİNDE GETİRİYOR”

Dijital Vergi Sistemi’nin kullanılmasının, muhasebeci ve saymanlar açısında daha fazla çalışma anlamına geldiğini belirten Kemal, söz konusu yeni uygulama ile ilgili iki önemli sorun olduğunu belirtti.

Yeni Dijital Vergi Sistemi uygulaması olan Cloud programı kullanımı, muhasebecileriniz ve saymanlarınız için daha iş yükü anlamına geliyor ve bu da muhasebe işlemleri için ödeyeceğiniz ücrette artış olması anlamına geliyor. Bu sistemle birlikte karşı karşıya kalınacak iki önemli sorundan birincisi, hem aracı konumunda olan muhasebeciler hem de müşteriler için artan iş yükü, ikincisi ise Cloud Muhasebe Yazılımı kullanımındaki artışla meslekten olmayanların yaşayacağı zorlanmadır.

İlk sorunu açıklamakla başlayayım, acentelerin başlangıçta işleme koydukları ve KDV iadelerini dosyaladığı süreç artık geçerli değildir ve temel bir KDV iadesini bile tamamlamamız daha uzun sürecektir.

Geleneksel olarak, müşterilerin parasından tasarruf etmek için, birçok Muhasebeci ve sayman normal olarak günlük satışa giren toplu işlemlerde aylık, üç aylık veya yıllık bir rakamla toplu işlem yapardı. Buna artık izin verilmeyecek, tüm işlemlerin perakende satışlar için günlük olarak ve alımlar için ayrı ayrı işlenmesi gerekiyor. Bu da, müşterilerin bize günlük kayıtlar vermesi gerektiği anlamına gelir.

Yalnızca bazı işletmelerin yaptığı bir banka hesap özeti kullanma günlerinin artık bu şekilde işlem yapmasına izin verilmeyecek. Şimdi ihtiyaç sistemine, özellikle muhasebe sistemini doğrudan banka hesaplarınıza bağlayan Sage ve QuickBooks gibi Cloud yazılım programlarını kullananlar, uygun bir muhasebe sistemi tutmalıdır.

İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi (HMRC – Her Majesty’s Revenue and Customs – HM Gelir ve Gümrük İdaresi) bireyler ve işletmeler için bu uygulamanın “kolay” olduğuna inanıyor. Bence değil! Özellikle SMEs’ler (KOBİ – Small and Medium Sized Enterprises) için bu kesinlikle kolay değil. Bu da ikinci sorun olarak ortaya çıkıyor. Çünkü, muhasebe şirketleri SMEs’ler için maliyetleri düşük tutmak amacıyla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor, müşterilerimize finansal olarak tam olarak nerede durduklarını bilmelerini sağlamak için sabit ücret vermeye çalışıyoruz. İşletme sahiplerinin çoğunluğu, izin verilen işlemlere ilişkin kapsamlı mevzuattan bağımsız olarak verilerin düzgün tutulması hakkında hiçbir fikre sahip değildir.

Cloud yazılımı sağlayıcıları bu ürünlerin reklamını yapıyorlar, herhangi bir kişinin düşük bir ücret karşılığında bir muhasebeci olabileceğini ifade ediyor. Fakat bu doğru değil.

Yıllar geçtikçe, kendi kayıt tutma işlemlerini yapan müşterilerin sayısı artmıştır, ancak bunun sonucunda muhasebecilerin uğradığı hataların miktarı da artmaktadır, bu da müşterilerin ödeyeceği ücretlerin yine de arttığı anlamına gelmektedir.”

“YANLIŞ İŞLEMİ DÜZELTMEK, DAHA FAZLA ÜCRETE TABİ TUTULUR”

Dijital Vergi Sistemi kullanıcılarının, söz konusu yeni uygulamayı kullanmadan önce eğitim alması gerektiğine dikkat çeken Kemal, yeterli bilgiye sahip olunmadan uygulamayı kullananların herhangi bir sorun yaşanması durumunda, muhasebe şirketlerine daha fazla iş yükü bindireceği nedeniyle ek masraflara yol açacağı yönünde uyarıda bulunarak şöyle konuştu:

“Muhasebecilerin ve saymanların çalışmalarının bir nedeni var. KDV basit değil, müşterilerin ve tüm küçük işletme sahiplerinin böyle bir yönde yola çıkmadan önce uygun eğitimi almalarını rica ediyorum. Aksi takdirde başlangıçta belirlediğiniz şeyden ziyade hataları düzeltmek için muhasebe şirketiniz normal tutardan daha fazla ek bir ücrete tabi tutacaktır.

Çift girişli defter tutma sistemi ile başa çıkmak ve işlenen her bir işlem ile ilgili tüm sonuçları tam olarak öğrenmek muhasebecilerin bile yıllarını alabilir. Ancak herhangi bir meslekten kimsenin bunu evden herhangi bir bilgi veya eğitim olmadan yapması bekleniyor. Bu da, ortaya çıkacak hataları artırıyor.

Müşterileri anlıyorum. Muhasebe ücretleri artmıştır ve maalesef bu, HMRC tarafından muhasebe şirketlerine uygulanan idari görevlerdeki önemli artıştan kaynaklanmaktadır. Bunun nedenlerinden birincisi, emekli maaşları ile oldu, ikincisi ise şimdiki KDV uygulaması oldu.”

“MUHASEBE İLKELERİNİ BİLMEYENLERE, SÖZ KONUSU UYGULAMA SATILAMAZ”

“Yazılım sağlayıcılarını anlıyorum; para kazanmak istiyor, küçük işletmelere maliyetten tasarruf etmeleri için yardım etmeye çalışıyorlar, ancak muhasebe ilkelerini ve/veya KDV düzenlemelerini anlamayan bir kişiye ürün satamazsınız. HMRC ve bu büyük yazılım şirketleri neden müşterilerin çok iyi olduklarını yapmalarına izin vermiyor; ‘karlı bir işletme işletmek!’”

“DİJİTAL VERGİ SİSTEMİ UYGULAMASI İÇİN HAZIRIZ”

MKS Accountants’ta tamamen eğitimli ve bilgili bir ekiplerinin olduğunu ve müşterilerine yardımcı olabilmek adına tüm yenilikleri yakından takip ettiklerini ifade eden Kemal, “Dijital Vergi Sistemi uygulaması için kendimizi hazırladık ve sorunsuz bir geçiş sağlamak için müşterilerimizle yakın bir şekilde çalışacağız, çünkü yalnızca müşterilerin değil, bu işi profesyonel olarak yapan kişi ve şirketlerin de alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.