kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4923
EURO
34,9263
STERLIN
40,6850
BITCOIN
$63.844
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Obama mı? Romney mi?

03.11.2012
0
A+
A-

Amerikalı seçmenler Salı günü sandık başına giderek başkanlarını seçecekler. Herkes, seçmenlerin “Obama mı, Romney mi?” sorusuna vereceği yanıtı merakla bekliyor. ABD başkanlık seçimleri sadece bu ülkede değil, tüm dünyada ilgiyle izleniyor. Süper güç bir ülkenin seçim sonuçları, hem o ülke, hem de  tüm dünya açısından önemli sonuçlar doğurur. İşte bu nedenle hepimiz 6 Kasım seçimlerini kimin kazanacağını ilgiyle izliyoruz.

    Seçin kampanyası en yoğun dönemine girdi. Adaylar kritik eyaletlerde son ana kadar, hiç durmadan kampanyalarını sürdürecekler. Ohio eyaleti sonucu belirleyici eyaletlerden biri olacak. Cuma günü açıklanan anket sonuçlarında bu eyalette Obama’nın az farkla önde olduğu görüldü. CNN/ORC anketinde Obama yüzde 50, Romney yüzde 47 oranında oy alıyor. Obama, Ohio’yu alırsa seçimlerin galibi olabilir. Diğer kritik eyaletler Colorado, Florida, Michigan, Nevada, New Hapshire, Virginia, Wisconsin, Iowa gibi eyaletler. Bu eyaletlerde yapılan son anketlerde Obama az farkla öndeydi.

    Nate Silver ve The New York anketleri, Obama’nın seçimleri kazanma olasılığını yüzde 80’e yükselttiler. Mitt Romney’nin oylarındaki yükseliş durdu.  Bu durum, Obama’ya avantaj sağlıyor. Sandy Kasırgası konusunda yaptığı çalışmalar Obama’ya puan kazandırdı. İşsizlik oranları ile ilgili son istatistikler beklenenden iyi çıktı. Obama bu konuda da puan kazandı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in Obama’ya destek vermesi önemliydi. Tüm bunlar Obama’nın seçim zaferini garantilemiyor. Son ana kadar dişe diş bir mücadele verilecek.

    Amerikan seçimlerinin merkezinde ekonomi var. Seçmenlerin tercihini etkileyecek en önemli konu ekonomi. Bu çok doğal. Halk, 2008 yılından beri devam etmekte olan krizin etkilerini cebinde hissediyor. Ekonomide bazı iyileşmeler oldu ama krizin etkileri, özellikle de yüksek işsizlik oranı (yüzde 7.9) devam ediyor. Mitt Romney ekonomi ağırlıklı bir kampanya sürdürdü. Obama yönetiminin ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Seçmenler ekonomi ile ilgili verilere bakarken bardağın dolu tarafına göre oy verirse Obama, boş tarafına göre oy verirse Romney kazançlı çıkacak.

    Salı günü yapılacak seçimlerde kadınların tercihleri önemli rol oynayacak. Seçmenlerin yüzde 52’si kadın. Kadınlar hangi adaya daha çok oy verirse onun kazanma olasılığı yüksek olacak. Kadınların oyunu alma konusunda Obama daha avantajlı. Yapılan anketlerde kadınların Obama’ya daha fazla destek verdiği görülüyor. Ohio, Florida gibi kilit eyaletlerde kadınların çoğunluğu Obama’dan yana. Romney, kadın seçmenler konusundaki zayıflığını biliyor. Kendi partisinden bir senatör adayının ırza geçme konusunda yaptığı açıklama onu daha da zora soktu. Cumhuriyetçi Partili Richard Mourdock, “Bir kadın ırza geçme sonucu hamile kalmış olsa da, bu Tanrı’nın isteğidir” demişti. Mourdock, sonra hatasını düzeltmeye çalıştı ama Romney’e zarar verdi.

    Barack Obama, 2008’de, “Evet, başarabiliriz” sloganıyla, büyük umutlar yaratarak iktidara gelmişti. Dört yıllık iktidar dönemi zor bir dönem oldu.  Onu destekleyen kesimler hayal kırıklığına uğradı. 2012’deki Obama, 2008’deki Obama kadar parlamıyor. Büyük heyecan yaratmıyor. Buna rağmen, tutucu bir iktidara karşı umut kaynağı olmaya devam ediyor. Belki büyük başarılara imza atmadı ama büyük başarısızlıklara da imza atmadı. Hem içte, hem de uluslararası arenada istikrarlı bir çizgi sürdürdü. 6 Kasım seçimlerini kazanabilirse, 2008’de insanları heyecanlandıran vaadlerini yerine getirme konusunda bir fırsat yakalamış olacak.

   Uluslararası ilişkiler açısından bakıldığında Barack Obama kesinlikle Mitt Romney’den daha iyi. Özellikle bölgemiz Ortadoğu’da yaşanmakta olan süreçler ve süper güç ABD’nin rolü düşünüldüğünde Obama’nın daha iyi bir tercih olduğu görülür. Diplomasiye, istişarelere, müzakerelere ağırlık veren Obama ile bölgemizin sorunları daha kolay çözümlenebilir. Obama, 4 yıl boyunca dış politika alanında da hayal kırıklıkları yarattı. Ama, Romney’nin olası şahin ve militarist politikaları karşısında daha iyi bir alternatif. George Bush dönemini unutmayalım.

    Kanımca Obama bir dönem daha iktidarda kalmaya layık. Karar Amerikalı seçmenlerin. Seçim yarışından Obama’nın galip çıkması umudu ile sonuçları izleyip değerlendireceğiz.   

   

   

       

   

     

       

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.