kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5826
EURO
34,8020
STERLIN
40,3873
BITCOIN
$65.960
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra Olimpiyatları başlıyor

26.07.2012
0
A+
A-

2012 Londra Olimpiyatları yarın görkemli bir açılış töreni ile başlıyor. Londra’nın kendine yakışır bir açılış töreni gerçekleştireceği muhakkak. Yarından itibaren dünyanın gözleri Londra üzerinde olacak. Yüz milyonlarca insan, çeşitli dallardaki yarışlara odaklanacak. 12 Ağustos’a kadar büyük bir spor şöleni izleyeceğiz. 10 bin civarında sporcunun madalya yarışına tanık olacağız. Londra, üçüncü kez Olimpiyatlara ev sahipliği yapıyor. (1908 ve 1948’de de ev sahipliği yapmıştı.) Olimpiyat Oyunları’na üç kez ev sahipliği yapmış başka kent yok. Tüm hazırlıklar tamamlandı. Heyecan dorukta. Londra’nın zor sınavı başarı ile vereceğinden kimsenin kuşkusu yok. Londra’ya ve Londralılara şimdiden başarılar dileriz.

Bu kadar büyük bir organizasyonda güvenlik en önemli konulardan biri. Ne yazık ki, teröristler böylesi büyük etkinlikleri kendi amaçları için kullanmayı severler. Uluslararası terörizm tehdidinin yüksek olduğu bu dönemde Londra’da çok sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. İngiltere, en büyük güvenlik operasyonlarından birini hayata geçiriyor. Terörizme geçit vermemek çok önemli.

Madalya sıralamasını, kırılacak rekorları hep birlikte izleyeceğiz. Önemli olan sporun kazanması. Olimpiyatlarda yarışacak tüm sporculara başarılar dileriz. Umarız 2016 Rio Olimpiyatları’nda Kıbrıslı Türk sporcular da yarışır.

*                  *                  *

Londra’da  spor şöleni başlarken maalesef bölgemiz büyük risklerle karşı karşıya. Suriye’de Beşar Esad rejimi aniden çökebilir. Bu olasılık giderek güçleniyor. Ülke dönüm noktasına yaklaştı. Rejimin çökmesi ile Suriye’nin kaosa ve parçalanma sürecine girmesi, komşu ülkeleri de içine çekecek bir çatışma ortamı doğması olasılığı ciddi kaygılara neden oluyor. İngiltere’nin güvenlik alanında uzman düşünce kuruluşlarından Royal United Services Institute (RUSI) dün bu konuda önemli bir rapor açıkladı. “A Collision Course for Intervention” başlıklı raporda, kaygı verici gelişmeler nedeniyle Batı’nın Suriye’ye müdahale olasılığının arttığı belirtiliyor. Prof. Michael Clarke, raporun girişinde, geçen hafta Esad rejiminin en önemli isimlerinden dördünün öldürülmesi ile yeni bir durum oluştuğunu, Batı’nın müdahale olasılığının arttığını yazdı. Raporda Suriye krizinin iç ve dış yönleri inceleniyor, Suriye ve bölgenin geleceği konusunda değerlendirmeler yapılıyor ve olası bir müdahalenin riskleri, zorlukları ortaya konuyor.

Rejime bağlı güçler artık Esad’ın tam kontrolünde değil. Beşar Esad’ın ailesi Suriye’yi terketmiş olabilir. Rejim güçleri moral bozukluğu içinde. Beşar Esad’ın kendisi artık önemini yitirdi. Annan Planı’nın başarılı olması mümkün değil. Rapora göre Ortadoğu’nun kaderini belirleyecek gelişmelerin arifesindeyiz. Rapor, Esad rejiminin çökmesi durumunda Ortadoğu’da Suriye üzerinden İran ve müttefikleri ile Suudi Arabistan ve müttefikleri arasında bir Şii-Sünni çatışması olasılığına dikkat çekiyor. İran’ın yanında Lübnan’da Hizbullah, Suriye’de Nusayriler, Irak’ta Şii çoğunluk yer alacak. Suudi Arabistan’ı Suriye, Lübnan ve Irak’taki Sünniler destekleyecek. Suriye, Libya’dan farklı. Libya’da yaşananlar komşu ülkeleri etkilemiyordu. Suriye, tüm bölgeyi etkiliyor. Suriye’den en fazla etkilenen ülke Lübnan. Lübnan, yeni bir iç savaşa sürüklenebilir. Ürdün ve Irak’ta istikrar Suriye ile yakından bağlantılı. Türkiye ve İsrail, kendi çıkarları açısından gelişmeleri kaygı ile yakından izliyorlar. İsrail, Suriye’nin kimyasal silahları konusunda hazırlık içinde. Rusya, sürpriz bazı adımlar atabilir.

Rapora göre tüm bu gelişmeler Batı’yı Suriye’ye müdahale konusunu yeniden düşünmeye itiyor. “Biz müdahaleye doğru gitmiyoruz, müdahale bize doğru geliyor” saptaması yapılıyor. Artık müdahale yapılıp yapılmayacağından çok nasıl bir müdahale yapılması gerektiği inceleniyor. Rusya ve Çin’in tavrı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nden ortak karar beklenmiyor. Raporda, Batı’nın istihbarat ve özel kuvvetler operasyonlarının ve Suriye’nin hava savunma sistemini, komuta merkezlerini etkisiz kılacak siber operasyon hazırlıklarının başlamış olduğuna inanıldığı aktarılıyor. Batı, şimdiye dek Suriye’ye müdahale etmeme görüşündeydi. Geçen haftaki gelişmeler sonrasında bu tavır gözden geçiriliyor. Batı’nın olası müdahalesi, Irak’ın istila ve işgali türü büyük çaplı bir müdahale olmayacak. Çeşitli alternatifler var. Raporda bunlar inceleniyor.

Suriye ve Ortadoğu kritik bir süreçte. Hızlı gelişmeler yaşanacak gibi. Riskler büyük. Beşar Esad sonrası için hazırlıklar başlamış durumda. Royal United Services Institute (RUSI) raporu, Suriye ve çevresindeki son durumu ve Batı’nın düşüncesini anlamak için çok yararlı. İlgilenenler RUSI internet sitesinde  raporu bulup okuyabilir.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.