kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5866
EURO
34,8556
STERLIN
40,7085
BITCOIN
$64.635
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor

Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor
09.05.2018
0
A+
A-

Karpuz yaz aylarının en mükemmel meyvelerindendir. Serinletici ve hararet giderici özelliğinden dolayı dünyada en çok tüketilen meyveler arasındadır. Karpuz sağlığa şifalı gelen meyveler sıralamasında ilk sıralarda yer alır. Karpuzun saçtan tırnağa kadar bütün vücuda faydası olduğunu söylemek mümkün.

Karpuzun %92’ni su oluşturduğu için mükemmel bir serinletici ve nemlendiricidir. Tam bir A vitamini deposu olan karpuzun gözleri dinlendirdiği ve beslediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

Karpuz içerdiği bol miktardaki farklı vitamin ve mineraller yardımıyla çok geniş yelpazede sağlığa katkı sağlamaktadır. Kanserle mücadeleden astım hastalığına, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından kalp sağlığına kadar birçok hastalıktan bünyeyi korur.

Bol miktarda likopen içeren karpuz kalp ve damar sağlığımız için önemlidir ve ayrıca kemik sağlığını korumada önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında kan basıncını düzenler.

 

VÜCUTTAKİ YAĞI AZALTIR

Karpuz sitrülin üreten yağ hücrelerindeki yağ birikimini azaltmayı sağlar. Sitrülin, böbrek yardımıyla arjinine dönüşen bir amino asittir. Karpuz, yağ yakıcı özelliği ile bünyede bulunan fazla yağı yakar ve kilo vermeyi sağlar.

Karpuz flavonoidler, karotenoidler ve triterpenoidler gibi fenolik bileşikler bakımından zengindir. Antioksidan özelliği ile bünyede bulunan birçok parazit ve serbest radikalleri kolay bir şekilde dışarı atar.

Mert Uçar

BÖBREK DOSTU

Karpuz, doğal bir idrar söktürücü olduğu için idrar akışını hızlandırır. Karpuzun bu özelliği böbreklerin işini kolaylaştırırken, karaciğerin de sağlıklı ve yorulmadan çalışması için katkı sağlar.

Potasyum bakımından zengin olan karpuz harika bir elektrolit görevi görür. Bu özelliği ile vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Potasyum sinirlerle alakalı uyarmaları olumlu etkilerken kasları güçlendirir.

 

GÖZE FAYDALI

Karpuz gözlerin retina pigmentleri üretmesine yardımcı olur ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu karşı korur. Beta karoten açısından zengin olduğu için gece körlüğüne yakalanma riskini azaltır.

Karpuz C vitamini açısından zengindir. C vitamini hücre sağlığının korunması için önemli bir vitamindir. Bunun yanında karpuzun bu özelliği bağ dokusunu korur.

Yüksek miktarda karpuz tüketenlerin astım hastalığına yakalanma riski tüketmeyenlere göre daha azdır. Bol miktarda C vitamini içeren karpuz, astım ataklarının şiddetini azaltabilir.

KAN BASINCINI DÜZENLER

Karpuz kan basıncını düzenleyerek bir bakıma kalp sağlığını da korumaktadır. Bunun yanında inme ve felç gibi riskleri azaltır. Günlük 3-4 dilip karpuz tüketimi özellikle yaşlılarda yaz aylarında görülen kalp sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.

Karpuz çok iyi derecede C vitamini içermektedir ve diğer birçok hastalığın yanında kansere neden olan serbest radikallerle mücadele eder ve vücudun hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Karpuz iyi miktarda lif içermektedir ve lif içeren bütün meyve ve sebze gibi sindirim sistemi için faydalıdır. Kabızlığı giderici özelliği vardır. Mide sağlığını korur.

UYKUSUZLUĞU GİDERİR

Karpuzun diğer bir faydası da uykusuzluk ve kas ağrılarını gidermesidir. Bu özelliğinden dolayı karpuzun ayrıca sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Karpuz cilt ve saç sağlığı için önemli besinler içermektedir. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlayan, saçların kırılmasını engelleyen A vitamini karpuzda bol miktarda vardır.

ÇEKİRDEĞİ BİLE FAYDALI

Karpuz dünya çapında çok popüler bir meyve türüdür ve sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Fakat aynı şeyleri karpuz çekirdeği için söyleyemeyiz. Bunun sebebi karpuz çekirdeğinin öneminin ve sağlığa olan faydalarının daha önce bilinmiyor olmasıdır. Son yapılan bilimsel çalışmalar karpuz çekirdeklerinin de sağlık açısından çok faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

Karpuz çekirdeğinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Karpuz çekirdekleri vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri karşılar.
  • Günlük ortalama 100 gramlık karpuz çekirdeği tüketimi çok iyi miktarda magnezyum ihtiyacını karşılar.
  • Karpuz çekirdekleri kalp damar hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelir.
  • Karpuz çekirdekleri cilt sağlığı için faydalıdır.
  • B vitamini açısından karpuz çekirdekleri zengindir. Karpuz çekirdeği, sinir sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.
  • Karpuz çekirdekleri diyabet hastalarına da iyi gelir. Bir litre suda 45 dakika kaynatılarak günde bir bardak şeklinde tüketilebilir.
  • Karpuz çekirdekleri hafızayı kuvvetlendirir.
  • Karpuz çekirdekleri akne hastalığına iyi gelebilir, cildi yumuşatır.
  • Karpuz kabuğunun bu faydaları dışında saç sağlığı için faydaları vardır. Karpuz çekirdeği, saçların kırılmasını engeller ve saç dökülmesine çözüm olabilir.

LONDRALILAR KARPUZU SEVİYOR

Karpuzun faydaları ve lezzetini bilen Londra halkı geçen yıl bol bol karpuz tüketti. Edindiğimiz veriye göre Holland Bazaar geçen yıl 3 buçuk milyon kilo karpuz sattı. En taze ve en lezzetli karpuzları tüketici ile buluşturan Holland Bazaar, Londra’nın en büyük karpuz tedarikçisi olarak biliniyor. Rakamlara göre Holland Bazaar Londra’da yaşayan her bir kişiye yaklaşık yarım kilo karpuz yedirdi. Holland Bazaar Managing Direktörü Mert Uçar, bu yıl daha fazla karpuz satmak için gerekli tüm hazırlıkları yaptıklarını ve yüzde 100 doğal karpuzları satacaklarını belirterek, tüketicilerin gönül rahatlığı ile sofralarında karpuza yer verebileceklerini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.