kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5732
EURO
34,7825
STERLIN
40,4069
BITCOIN
$64.179
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Dünya artık doktorları istemiyor mu?

Tıp biliminin her gün daha da ilerlediği modern çağda, doktorlara artık daha fazla ihtiyaç duyulmayabilir.

Dünya artık doktorları istemiyor mu?
07.05.2017
0
A+
A-

Tıp biliminin her gün daha da ilerlediği modern çağda, doktorlara artık daha fazla ihtiyaç duyulmayabilir. Bir araştırma şirketinin yaptığı ankete göre dünyanın yarısı artık doktor yerine yapay zeka ve robotları tercih ediyor.

Onlarca ülkede faaliyet gösteren PwC’nin hazırladığı rapora göre dünya çapında tüketicilerin çoğunluğu tıp alanında yapay zeka ve robotları benimsemeye hazır durumda. Dünya çapında görüşülen insanların % 55’i yapay zekayı isterken bu kararlarının alınmasına sebep olarak ise insanın verdiği güvensizlik ve hata payı dikkat çekiyor. Araştırmada yapay zekanın bu derece revaçta olmasının sebebi ise erişilebilirlik ve hatasızlık olarak belirtilmiş.
Araştırmanın devamında hastalara küçük ve basit cerrahi operasyonlarda tercihler sorulmuş. Böylesine ufak, basit operasyonlarda dahi insana güven yok.  Genel düzeyde % 55’de kalan yapay zeka tercih oranı, küçük operasyonlar adına % 80 civarlarına dek kabul görüyor.

PwC Türkiye Sağlık Sektörü Lideri Serkan Tarmur rapor sonuçlarını şöyle değerlendiriyor:
Sağlık sektörünün geleceğinde yapay zeka ve robotların olacağı çok açık. Sektördeki asıl hedef ise, herkesin erişebileceği kaliteli, uygun fiyatlı ve iyi sağlık hizmetlerini sağlamak. Yapay zeka ve robot bilimi mevcut sağlık sistemlerine sorunsuz şekilde entegre ederek ve daha sonra bu teknolojilere dayalı yeni sağlık hizmeti modelleri oluşturarak elde edilecek ekonomik ve sosyal katma değer çok büyük

PwC’nin açıkladığı genel grafik ise böyle. Nijerya, TürkiyeveGüney Afrika‘daki katılımcılar cerrahi operasyonları robotların yapması konusunda en istekli olanlar iken, İngiltere’deki katılımcılar ise bu konuda en az istekli olan kesim.
Beklendiği gibi, diz ya da kalça ekleminin değiştirilmesi, tümör alınması, kalp ameliyatı gibi büyük operasyonlarda durum ciddi ölçüde değişiyor. Yine de, bir robot tarafından yapılan büyük cerrahi operasyona girmeye istekli katılımcıların oranı Nijerya’da %69, Hollanda‘da %40, İngiltere‘de ise %27 olarak ortaya çıkmış.

Bahsi geçen araştırma, dünyanın önde gelen nicel ve nitel araştırma tedarikçilerinden YouGov tarafından 2016 yılının Kasım ayında gerçekleştirilmiş ve BelçikaAlmanyaHollandaNorveçİsveçTürkiye ve İngiltere,  NijeryaKatarSuudi ArabistanGüney Afrika ve BAE‘den 11.086 kişi katılmış. (ONTRAVA.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.