kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3313
EURO
35,1685
STERLIN
41,1327
BITCOIN
$65.300
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Araştırmacılar 7500 yıl önce yaşamış bir Anadolu kadınının yüzünü modelledi

Araştırmacılar 7500 yıl önce yaşamış bir Anadolu kadınının yüzünü modelledi
20.09.2019
0
A+
A-

Bilim insanları, Cebelitarık’ta bulunan 7500 yıllık bir kafatasını kullanarak Neolitik dönem kadınının yüzünü yeniden canlandırdı. Yüzü yeniden canlandırılan kadına ‘Calpeia’ ismi verildi. Bilim insanları kafatası bulunan kadının Anadolu’dan gelmiş olabileceğini açıkladı.

Bilim insanları, 1996 yılında İspanya’daki bir mağarada yapılan kazıda bulunan 7500 yıllık kafatasından yola çıkarak Neolitik dönemde yaşamış bir kadının yüzünün yeniden modellemesini yaptı. Yeniden modellemesi yapılan kadına ait kafatasının bulunduğu mağaradan yola çıkılarak ‘Calpeia’ ismi verildi.

Webtekno’nun aktardığına göre, yeniden modelleme altı aylık bir çalışmanın sonunda ortaya çıkarıldı. Yüz modeli çıkarılan Calpeia’nın öldüğünde 30-40 yaş aralığında olduğu düşünülüyor.

Calpeia’nın yüz modelinin çıkarılması için DNA’sının bir kısmından alınan bir parça analiz edildi. Yapılan analizin ardından kadının yüzünün kaba bir resmi çıkarıldı. Kaba resmin ardından 3 boyutlu bir modelleme işlemi yapılarak Calpeia’nın yüz modeli ortaya çıkarıldı.

Kafatası üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, Calpeia’nın Cebelitarık bölgesine Anadolu’dan gelmiş olabileceğini ya da Cebelitarık bölgesinin yerlisi olduğunu düşünüyor.

Cebelitarık Ulusal Müzesi’nde görevli Clive Finlayson, “Kafatasından DNA elde edebildik. Bu sayede kadın hakkında birçok şeyi biliyoruz. Onun bir kadın olduğunu, siyah saçları ve koyu gözlere sahip olduğunu biliyoruz” dedi.

Finlayson, kadının kökenlerine baktıklarında şaşırdıklarını söylüyor. Finlayson, “Asıl ilginç olan, kökenlerine baktığımızda, genlerin yüzde 10’unun yerli avcı toplayıcılardan olduğu, fakat genlerin yüzde 90’ının Anadolu kaynaklı olduğunu belirledik” dedi.

Calpeia’nın ölüm nedeni belirlenemedi. Araştırmacılar, kadın öldükten sonra kafatasının zarar gördüğünü düşünüyor.

Kafatasının yüz modelinin çıkarılması için üç boyutlu taraması yapıldı. Taramadan sonra kafatasını olmayan kısımları çıkarılan model üzerinde dolduruldu. Kafatasının görünümünün tamamlanması için gerçek saç kullanıldı.

Yapılan çalışma Calpeia’nın, balık avlayarak beslendiğini ortaya çıkardı. Calpeia’nın kafatası Cebelitarık’ta bulundu. Ancak kadın Cebelitarık’ın yerlisi olabileceği gibi Anadolu’dan gelmişte olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.