kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3656
EURO
35,1270
STERLIN
41,1230
BITCOIN
$70.750
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Denver’da sihirli mantar kullanımı artık ‘serbest’

Denver’da sihirli mantar kullanımı artık ‘serbest’
09.05.2019
0
A+
A-

ABD’nin Denver kenti, hayal gördüren (psikedelik) mantar türünün kullanımını suç saymaktan çıkaran ilk ABD kenti oldu.

Salı günü yapılan halk oylamasında yüzde 50.6 ile “sihirli mantar” kullanımına izin çıktı.

Oylamanın ardından sihirli mantar (magic mushroom) teknik olarak yasadışı sayılmaya devam edecek ancak bireysel kullanımı ve bulundurma üzerindeki kısıtlamalar ciddi oranda azaltılacak.

Polislere sihirli mantar kullanıcılarını en düşük öncelik olarak işleme almaları ve cezai işlem uygulamama talimatı verilecek.

Colorado eyaletinde bulunan Denver, 2005 yılında da marihuana kullanımını suç olmaktan çıkarmış, ardından eyalet genelinde de benzer bir yasa geçirilmişti.

SİHİRLİ MANTAR NEDİR?

İçinde psilosibin denen psikedelik (saykodelik, psychedelic) maddenin bulunduğu mantarlara sihirli mantar adı veriliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi sihirli mantaları “dünyayı farklı, garip bir şekilde görüp, duyup, deneyimlemeye neden olan halüsinojen bir madde” olarak tanımlıyor.

Batılılar sihirli mantarları 1950’lerde eğlence amaçlı kullanmaya başladı ancak Orta Amerika gibi yerlerde çok uzun zamandır özellikle dini ritüellerde kullanılıyor.

ABD federal yasaları psilosibini, eroin, LSD gibi yasadışı uyuşturucu maddeler arasında kabul ediyor. Federal hükümet, psilosibinin yüksek derecede bağımlılık yaptığını ve hiçbir medikal değeri olmadığını savunuyor.

İngiltere’de de 2005’ten bu yana A Sınıfı uyuşturucular arasında sayılan sihirli mantarlar, birçok diğer ülkede de yasak.

DENVER NEDEN YASAK KAPSAMINDAN ÇIKARDI?

Sihirli mantarların kullanımının serbest bırakılmasını savunanlar bazı mantarların küme tipi başağrısı, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tedavilerinde etkili olduğunu iddia ediyor.

 

İngiltere’de 2016 yılında yapılan bir araştırma sihirli mantarlardaki halüsinojen maddenin, tedavi edilemez boyuttaki bazı depresyon hastalarında etkili olduğunu göstermişti.

DENVER’DA YENİ UYGULAMA NASIL OLACAK?

Referandumda çıkan karar sonrası Denver’da polisler artık bireysel kullanım için sihirli mantar bulunduran 21 yaş üstü kişilere cezai işlem uygulamak için kaynak harcayamayacak.

Ancak bu psilosibinin artık yasal olduğu ve marihuana satan yasal yerlerde satılabileceği anlamına gelmiyor.

Denver bölge savcısı Beth McCann, oylamadan önce yaptığı açıklamada bu adıma karşı olduğunu ve oylamadan sihirli mantarın serbest bırakılması sonucunun çıkması halinde, mantarın etkilerini araştıran yeni bir çalışma grubu kurulmasını destekleyeceğini belirtmişti.

Denver Belediye Başkanı Michael Hancock da kısıtlamaların kaldırılmasına karşı çıkanlar arasındaydı.

Sihirli mantarların suç sayılmaktan çıkarılmasını savunan kampanyanın başındaki Kevin Matthews ise, Denver Post’a yaptığı açıklamada “Bütün zorluklara rağmen başardık. Küçük ama kararlı ve tutkulu bir grubun değişim yaratmak için biraraya gelmesiyle neler yapabileceğini gösterdik. Hiç kimse mantar kullandığı için hapse girmemeli, işini, çocuklarını ya da vatandaşlık haklarını kaybetmemeli. Gözaltına alınmak, çok az ve kolayca yönetilebilir bir risk olan mantar için çok büyük bir ceza.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.