kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.886
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Menopoz sonrası ağız yoluyla alınan hormon ilaçları Alzheimer riskini yükseltiyor

Menopoz sonrası ağız yoluyla alınan hormon ilaçları Alzheimer riskini yükseltiyor
07.03.2019
0
A+
A-

Finlandiya’da menopoz sonrası dönemde bulunan kadınlar üzerinde yürütülen bir çalışma; gece terlemesi, uyku düzensizliği, ateş basması gibi dönemsel etkileri hormon hapları ile kısa vadeli tedavi etmek isteyen kişilerin daha ciddi riskler aldığını gösterdi.

Bu tip hapların Alzheimer riskini arttırdığını ortaya koyan çalışmalarda yaşları 70 ila 80 arasında olan ve 1999 ila 2013 yılları arasında Alzheimer teşhisi konulan 85 bin kadın hasta incelendi.

Çalışmalar sonucunda 60 yaşından önce ağız yoluyla hormon hapları kullanmaya başlayan, 10 veya daha fazla yıl bu hapları kullanmaya devam eden kişilerin Alzheimer’a yakalanma riskinin yüzde 9 ila 17 oranında arttığı anlaşıldı. Hormonal tedaviyi vajinal yoldan gören kişilerde ise hiçbir risk artışı saptanmadı.

Alzheimer’da ters etki yapıyor

Daha önce yapılan çalışmalarda hormon terapilerinin -Alzheimer’dan sonra en yaygın ikinci bunama türü olan- vasküler bunama riskini azalttığı görülüyordu ancak aynı tedavilerin Alzheimer konusunda ters etkiyi yaptığı anlaşıldı.

Helsinki Üniversitesi’nde çalışmayı yürüten ekibin başındaki Dr. Tomi Mikkola NBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Riski arttıran nedenler şimdilik net değil. Temel nedenin Alzheimer ile vasküler bunama arasındaki biyolojik farklılık olduğunu düşünüyoruz. Alzheimer diğer bunama türleri ile karşılaştırıldığında aslında tamamen farklı bir hastalık. Hala Alzheimer’ın altındaki mekanizmayı anlayabilmiş değiliz. Tek bildiimiz bu hastalığın hafıza kaybı belirtilerinden onlarca yıl önce vücuda yerleştiği.”

Hastalığın ilerlemesini hızlandırdığı düşünülüyor

Ağız yoluyla alınan horman tedavilerinin Alzheimer hastalığının ilerlemesini hızlandırıyor olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Günümüzde Alzheimer ABD’de ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Yaklaşık 6 milyon Amerikalı Alzheimer teşhisi konmuş durumda ve bunların üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Alzheimer teşhisi konmuş olan kadın hastaların da 200 binden fazlası 65 yaşın altında bulunuyor.

Alzheimer Vakfı uzmanları 2050 itibari ile bu sayının sadece ABD’de 14 milyona yükseleceğini öngörüyor.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.