kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3295
EURO
35,0781
STERLIN
40,8115
BITCOIN
$70.868
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Birleşik Krallık’ta Doğru Üniversiteyi seçmek

Birleşik Krallık ’ta doğru üniversiteyi seçmek günden güne daha da zorlaşan bir yarış haline geliyor.

Birleşik Krallık’ta Doğru Üniversiteyi seçmek
21.03.2016
0
A+
A-

 

Stephen Soanes

Stephen Soanes

 

Ropörtaj: Onur UZ

Birleşik Krallık ’ta doğru üniversiteyi seçmek günden güne daha da zorlaşan bir yarış haline geliyor. Öğrenciler arası yarışın gittikçe arttığı ve üniversitelerin de gittikçe daha seçici olmaya başlaması, üniversite seçim sürecinde “sadece öğrenci olma” tanımının dışına çıkan bir dünyaya sürüklüyor bizi. Öğrencilerin kafasında bir sürü soru var “Bölümü mü seçmeliyim yoksa üniversitenin prestijine göre mi ilerlemeliyim?” gibi.

Birleşik Krallığın en prestijli üniversiteleri olarak bilinen Russel Grup üniversiteleri de, gittikçe yenilenen stratejileriyle öğrencilere hem farklı seçenekler, hem de belki de biraz zorlaşan bir seçim süreci sunuyor. Londra’da açılan üniversite kampüsleri, farklı ülkelerde açılan İngiliz üniversite ortak kampüsleri, üniversite seçim sürecinde önemli rol üstleniyor.

Tüm bunlar olurken, biz de Warwick Üniversitesi’nde eğitim danışmanı Stephen Soanes sile bir röportaj gerçekleştirdik. Belki siz değerli okuyucularımız için de bir rehber olması dileğiyle.

Öncelikle bu röportaj için bize vakit ayırdığın için teşekkürler Stephen. Bize kendinden biraz bahsedebilir misin?

Ben Warwick’te şu an 2 senedir eğitim danışmanlığı ve öğrenci istihdamı üzerine çalışıyorum. Gerçi Warwick’teki yaşamım çok daha önceki yıllara dayanıyor. Buraya ilk 1998’de lisans derecem için gelmiştim. Sonra 2006’da yüksek lisans ve 2007’de doktorama devam ettim. Hala da buradayım!

İş tanımın kapsamında, hep öğrencilerle çalışıyorsun sanırım? Nasıl bir çeşitlilik var çalıştığın kişiler içinde?

Evet, genel olarak çalıştığım kişiler lisans öğrencileri oluyor. Doktora yapmak isteyen yüksek lisans öğrencileri de oldukça çoğunlukta. Farklı alanlardan birçok yetişkin öğrenci ve öğrenci adayımız da var. Doktorlar, sanatçılar, iş insanları… Farklı kalifikasyonlar edinmek için bize geliyorlar.

Artık herkesin öğrenci olabiliyor olması güzel değil mi? Sanki bariyerler kalkmış gibi…

Kesinlikle. Bölümler ve kalifikasyonlar da çok çeşitli. Artık sadece sosyoloji okunmuyor mesela, spesifik alanlara yönlendirme daha lisans yıllarından başlandı. Öğrenciler sosyal psikoloji, siyasal sosyoloji vs. gibi birçok spesifik alana yönlendiriliyorlar.

Onur Uz and Stephen Soanes (right)

Onur Uz and Stephen Soanes (right)

Üniversiteye giriş süreci gittikçe de zorlaşıyor ama. Beklentiler, üniversite prestijlerinin artması vesaire… Sence bu motive edici bir hal mi yoksa öğrenciler için daha da zorlayıcı bir sürecin başlangıcı mı?

Aslına bakarsan bu tamamen üniversiteye bağlı.  Warwick gibi Russell Grup üyelerinden bahsediyorsak, artık öğrencilerin çok daha fazla kariyer odaklı olduğunu görüyorum ben. Eğitimde çeşitlilik ve zorlayıcılık artık aranan bir kıstas ve bence bu çok güzel bir gelişme. Bundan 10 sene önce öğrenci bakış açısı üniversitenin daha çok eğlence, sosyalleşme alanından ibaret olması yönündeydi ki tabii ki bir üniversitenin sosyal tabanı çok çok önemli. Sadece artık öğrencilerde daha çok bir “kariyer uyanışı” söz konusu, bu da aslında bence zorlaşan iş bulma koşullarının doğurduğu bir sonuç.

Birçok üniversite Londra kampüsleri açıyor. Bunların içinde Warwick de var. Londra’nın ikonik binalarından Shard’da Warwick Business School’a ait bir daire var. Bu gelişmeyi neye bağlıyorsun? Londra giderek daha mı öğrenci odaklı oluyor sanki?

Senin de dediğin gibi, Shard’daki girişim Business School’a ait dolayısıyla onların adına konuşamam. Ama şu bir gerçek ki Londra uluslararası düzeyde sürekli gelişen ve değişen bir metropol. Sadece eğitim için değil, öğrenciler kariyer ve para kazanma çeşitliliği açısından da Londra’da şanslılar. Dolayısıyla Londra iyi bir “hayat stajı” merkezi. Aynı zamanda bu tip Londra odaklı kampüsler öğrencilere bir kampüs üniversitesinde mi yoksa metropol şehir üniversitesinde mi okumak istedijklerine dair esneklik tanıyor. Sadece Londra da değil, farklı ülkelerde ve kıtalarda açılan kampüsler de üniversite deneyimini gittikçe “uluslararasılaştırıyor”.

Çok genel bir soru biliyorum ama üniversite seçimi sürecinde mutlaka yapılması gereken, göz önünde bulundurulması gereken kriterler nelerdir?

Bölümüne göre değişir. Örneğin bilim odaklı bölümlerde spesifik alanlar çok önemli olabiliyor, dolayısıyla bölümlerin spesifik öğretileri önem kazanıyor. Sıralamalar da önemli ancak üniversitenin yeri, sosyal aktivitelerin çoğunluğu ve kısacası öğrencinin o sırada olduğu kişi ve olmak istediği kişi arasındaki bağı ne kadar kuvvetlendirebilir, bu kriterler çok önemli. Ben kesinlikle öğrencilerin üniversitelerin tercih günlerine (open days) katılmalarını öneriyorum. Böylece akademisyenler, öğrenciler, o alanda çalışan kişiler gibi birçok yardımcı etken sizi bekliyor olur. Aynı zamanda üniversite öğrencileri her zaman tercih günlerinde dürüsttür; size olumlu olumsuz cevapları mutlaka verirler. Aynı zamanda üniversiteleri ziyaret ettiğinizde, kendinizi o komüniteye ait hissediyor musunuz, bunu sormak lazım. Gezdiğiniz yurt odalarında kaldığınızı görselleştirebiliyor musunuz? Ya da öğle yemeği yediğiniz cafe’yi, çalıştığınız kütüphaneyi vesaire. Bu tip yaklaşımlar da sağlıklı bir karar için yardımcıdır.

Som olarak sorum, üniversite yıllarına geri dönebilseydin, farklı yapacağın veya keşke şöyle yapsaydım dediğin durumlar var mı?

Sanırım daha dengeli bir üniversite yaşamı yaratırdım. Hem eğlence, hem de ders çalışma odaklı. Ne kadar mümkünse!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.