kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3334
EURO
35,1194
STERLIN
40,9530
BITCOIN
$71.213
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Londra dışına taşındık, Londra’yı hiç özlemiyoruz

Serap Kısa ve Halil Argon, Londra’nın her geçen gün artan nüfusu ve gittikçe pahalılaşan yaşam koşulları sebebiyle Londra dışında küçük bir köye yerleşmeye karar verdiler.

Londra dışına taşındık, Londra’yı hiç özlemiyoruz
16.10.2015
0
A+
A-

 

Serap ve eşi Halil kendi dizayn ettikleri cafe’de birlikte çalışıyorlar.

Serap ve eşi Halil kendi dizayn ettikleri cafe’de birlikte çalışıyorlar.

 

Röportaj: Yasemin Bakan

Serap Kısa İzmir’deki yerel kanallarda haber yönetmenliği yaparken 2000 yılında aupair olarak İngiltere’ye geldi. Eşi Halil Argon ise 1993 yılında İstanbul’da Turizm Otelcilik Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra İngilizcesini geliştirmek üzere Londra’ya geldikten sonra bu kente yerleşmeye karar verdi. Serap Kısa ve Halil Argon 2001 yılında tanışıp, 2002 yılında evlendi. O yıllardan 2014’e kadar Londra’da yaşadılar. Bu arada iki oğulları oldu. Londra’nın her geçen gün artan nüfusu ve gittikçe pahalılaşan yaşam koşulları sebebiyle Londra dışında küçük bir köye yerleşmeye karar verdiler.  2014 yılının Kasım ayında İngiltere’nin kuzeybatısında yer alan Derby isimli bölgeye yerleştiler. Cafe Lavanta ismiyle şehir merkezinde bir cafe açtılar. Serap Kısa Londra’da başlayan ve şimdi Londra dışında  Denby Village isimli küçük bir köyde devam eden aile hikayelerini Londra Gazete’ye anlattı.

“Ben 2000 yılında aupair olarak Londra’ya geldim. İzmir’de Cumhuriyet Lisesi’nde grafik dizayn bölümünü bitirdikten sonra İzmir’deki yerel kanallar Sky TV ve Ege TV’de haber yönetmenliği yaptım. Yakın bir arkadaşımın Londra’ya gelmesiyle ben de gelmeye karar verdim. Doğma büyüme İzmirliyim. Babam ayakkabıcı, annem terzi.

Eşim Halil, İstanbul’da Turizm Otelcilik okulunu bitirdikten sonra  İngilizcesini geliştirmek üzere Londra’ya gelmiş ve daha sonra yerleşmeye karar vermiş. Tabi o zamanlar vize işleri çok daha kolaydı. Ben, eşim Halil’le 2001 yılında ortak bir arkadaşımız sayesinde tanıştım. 2002 yılında evlendik. Benim aupair vizem vardı. Evlendikten 1 yıl sonra süresiz oturum vizemi aldım. Halil İstanbul’da doğdu, Susurluk’ta büyüdü. Babası kaptan, annesi ev hanımı.

DSC_0246

 LONDRA’DA BİRÇOK RESTAURANT VE CAFE’DE ÇALIŞTIK

İkimiz de Londra’da bulunduğumuz süre içerisinde birçok restaurant ve cafe’de çalıştık. 10 yıldan fazla bir süre Stoke Newington’da yaşadık. Bütün arkadaş çevremiz Kuzey Londra’da yaşıyor. Çocuklar doğana kadar çok pahalı olmasına rağmen Londra’da çok mutlu yaşadık. İkimizde çok sosyal olduğumuz için çok eğlenceli geçti Londra yıllarımız.  Oğullarımız Deniz 2007’de Derin 2010’da doğdu. Deniz 3 yaşındayken artık Londra’da yaşamak istemediğimizi anladık.

 Derby belediye başkanı Serap Kısa ve ailesinin açtığı Cafe Lavanta’yı ziyaret etti.

Derby belediye başkanı Serap Kısa ve ailesinin açtığı Cafe Lavanta’yı ziyaret etti.

 YAŞAM KALİTEMİZİ YÜKSELTMEK İÇİN LONDRA DIŞINA TAŞINDIK

Çünkü çocuklar olduktan sonra onlar için en iyisini istiyorsun. Biz çocukluğumuzda daha özgürdür, sokakta oynayabiliyorduk. Maalesef bu Londra’da mümkün değil. Biz çocuklarımızın bunları yaşamasını istedik. Bu nedenle nereye taşınabiliriz diye düşünmeye başladık.

Diğer taşınma nedenimizde bir cafe açmaktı. İkimizinde artık yeterince tecrübesi vardı.  Ama Londra’da cafe açmak hem çok pahalı hemde Londra’da çok fazla cafe var. Eğer Londra’dan taşınırsak daha büyük bir evde yaşayıp kendi işimizi kurabilecektik. Ve çocuklarımız çok daha özgür büyüyebileceklerdi. Kurulu düzenimizi bozmak arkadaşlarımızı bırakmak tabiki çok zordu ama yaşam kalitemiz daha iyi olacaktı.

12165599_10153129597435913_147948892_o

BAHÇELİ BÜYÜK BİR EVE 625 POUND ÖDÜYORUZ

Taşınmaya karar verdiğimizde Deniz, Stoke Newington’da Grazebrook Primary School’da ikinci senesindeydi. Derin’de aynı okulun ana sınıfındaydı. İlk önce Wales bölgesinde Tenby’e taşınmak istedik. Ama çok uzak olduğu için vazgeçtik. Bu arada eşimin çocukluk arkadaşı Ebru bize onlarla çalışmayı teklif etti. Ebru ve Mark 4 yıl önce Yummy Cheese Cake isminde bir şirket kurdular. İşlerini büyütmek istiyorlardı. Bizimde onlara yakın biryere taşınmamız gerekiyordu.  Birkaç kez ziyaretlerine gidince bizde buraları beğendik ve taşınmaya karar verdik. Denby village’de ev bulduk. Okulu ayarladık. Ağustos 2014’te buraya taşındık. Başlarda biraz zor geldi. Çünkü burası çok sakin ve farklı. Her yere arabayla gitmek gerekiyor. Ama çocuklar çok sevdi. Hemen arkadaş edindiler. Artık sokakta özgürce oyun oynayabiliyorlar. Bisiklete binebiliyorlar. Evimiz üç odalı ve kocaman bir bahçesi var.  Birde mükemmel bir manzarası var. Her sabah sessizlikte bu manzaraya uyanmak hem çok güzel hem etrafta gidilebilecek çok yer var. Doğası mükemmel. Peak District National Park 20 dakika. Bu parkta yürüyüş yapmak çok güzel.

IMG_20150716_145517CAFE LAVANTA’YI AÇMAYA KARAR VERDİK

Buraya taşındıktan sonra yolunda gitmeyen şeylerde oldu. Arkadaşımız Ebru ile çalışamadık. Ve Cafe Lavanta’yı açmaya karar verdik. Aralık ayında Derby şehir merkezinde dükkanı bulduk. Ocak ayında imzalar atıldı. Bütün dekorasyonu ağabeyimin yardımıyla kendimiz yaptık. 16 Mart’ta cafe’yi açtık. Ne yapmak istediğimizi çok iyi bildiğimiz için çok zor olmadı. Birkaç hafta önce cafe’de açılan resim sergisi için Derby belediye başkanı ziyaretimize geldi. Şu ana kadar herşey yolunda gitti. Buradaki yaşantımızdan çok memnunuz. Londra’ya arkadaşlarımı görmeye birkaç kez geldim. Herkesi çok özlüyoruz ama Londra’yı kesinlikle özlemiyoruz.

12166387_10153129597365913_347033725_n

 

Yorumlar

  1. murat says:

    selam,
    bu boyutta bir işletmeyi kendi el emeği ile hazırladığınız zaman izinleri ile birlikte kaça maloldu