kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.982
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Osmanlı operası ‘Leblebici Horhor Ağa’ Arcola’da

Leblebici Horhor Ağa opereti, Grimeborn Opera Festivali kapsamında Arcola Tiyatrosu’nda sahneye konulacak.

Osmanlı operası ‘Leblebici Horhor Ağa’ Arcola’da
30.07.2015
0
A+
A-

 

Garine_Production

1875’te ilk kez “Osmanlı Operası” tarafından sahneye konulan, 1923 ve 1934 yıllarında, Muhsin Ertuğrul ve Nazım Hikmet tarafından filmi çekilen Leblebici Horhor Ağa opereti, Grimeborn Opera Festivali kapsamında Arcola Tiyatrosu’nda sahneye konulacak.

Gerald Papasian

Leblebici Horhor Ağa operasının o günlerden bugüne değişik biçimlerde sahnelenen operetin, “Gariné” adlı Gerald Papasian adaptasyonunu, 14 – 15 Ağustos tarihlerinde seyirci ile buluşacak.

Arcola Theatre’in Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen operetle ilgili şunları söyledi: “Dokuzuncu yılında Grimeborn Opera Festivali, ulaşılabilir ve ekonomik bir şekilde en heyecan verici opera sanatçılarının işlerini sergileyecek. Puccini, Verdi ve Strauss gibi klasiklerin yeniden düşünülmüş versiyonları yani sıra, Çuhacıyan’ın Gariné’si gibi az bilinen şaheserleri de görebilecek, operanın kültürümüz içindeki canlılık ve devamlığına tanık olabileceksiniz.”

Gariné, 2007 yılından bu yana, yükselmekte olan besteci ve müzisyenlerin, yepyeni eserlerinin sahnelendiği, Grimeborn Opera Festivali dahilinde oynanacak. Festival, bilinmeyen ya da nadir görülen heyecan verici eserlerin yanısıra, geleneksel eserlerin yeni versiyonlarını da görme fırsatı sağlıyor. Operanın çoğunluklar tarafından ulaşılamaz ve elitist bir sanat dalı olduğu algısına meydan okuyan Grimeborn, yeni yeteneklere de kendilerini gösterebilecekleri bir vitrin sağlıyor.

SADECE 2 GÜN ARCOLA TİYATROSU’NDA

Gerald Papasian esere Dikran Çuhacıyan’ın katkılarını şöyle anlatıyor: “Operaya olağanüstü katkıları olan Çuhacıyan’ın müziği unutulmaya yüz tuttu. Batılılar ise onu tanımıyorlar bile. Oysa ki, insanlar onu dinler dinlemez çok seviyor ve neden daha önce duymamış olduklarına hayret ediyorlar. Bu nedenle, bana onun müziğini tanıtma fırsatı sağlayan Arcola Theatre ve Mehmet Ergen ile çalışmaktan çok mutluyum. Ayrıca bu sanatın ne kadar evrensel olduğunun da bir göstergesi.”

Papasian’ın adaptasyonu olan Gariné, daha önce Paris Theatre of Saint-Maur ve  Marsilya Theatre de L’Odeon’da sahnelenmiş ve eleştirmenlerden tam not almış. Bir Arcola Theatre yapımı olan operet, İngiltere’de ilk kez İngilizce olarak sahnelenecek ve prömiyerini yapacak. Bu nadir eser, Grimeborn Festivali dahilinde, sadece iki gün için Arcola Theatre’da olacak.

G. PAPASIAN & A. ROBINS

İSTANBUL’DAKİ LİK BÜYÜK TİYATRO KUMPANYASI

“Leblebici Horhor Ağa” opereti, ismi Verdi ve Offenbach gibi ünlü besteciler ile birlikte anılan, Avrupa ve Doğu müzik geleneklerini, yeni ve benzersiz bir biçimde sentezleyen Dikran Çuhacıyan tarafından bestelendi.

Gerald Papasian’ın yönettiği Gariné, popüler sokak tiyatrosu geleneğini kırarak, İstanbul’daki ilk büyük tiyatro kumpanyasını kurup, büyük yazarların eserlerini sahneleme hayalleri olan genç adam Armen’in hikayesi. Tiyatrosunun açılış gecesinde, başrol oyuncusu, rakip tiyatronun ekibine katılarak, onu yüzüstü bırakır. Bu kadar kısa sürede onun yerine başka birisini bulmak imkansız görünür, ta ki Gariné sahnede belirene kadar. Bu genç kadının sesi ile büyülenen Armen, onu açılış gecesinde şarkı söylemeye ikna etmeye çalışır, fakat Gariné’nin tiyatrodan nefret eden babası buna çok büyük bir engeldir.

Ayrıca Papasian, Leblebici Horhor Ağa’nın 140. yılında, bu eseri, kendi dönemlerinin tabularına baş kaldıraran, üç cesur kadın sanatçıya adıyor. Arousyak Papazian (1841-1907); Osmanlı’nın ilk profesyonal kadın oyuncusu, Şazik Köylüyan (1854-1895); Leblebi Horhor Ağa’da Fatime’yi oynayan profesyonel opera sanatçısı ve Afife Jale (1902 – 1941); ilk müslüman kadın oyuncu.

Arcola Theatre, 24 Ashwin Street London E8 3DL, www.arcolatheatre.com

Gariné Opereti: 14 Ağustos  Cuma, 15 Ağustos  Cumartesi Saat 19:30  £15/ £12 indirimli

arcola

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.