kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5182
EURO
34,7882
STERLIN
40,4904
BITCOIN
$66.386
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Yaklaşan G20 zirvesi

11.11.2015
0
A+
A-

G20 zirvesi 15-16 Kasım’da Antalya’da yapılacak. İki gün boyunca tüm dünyanın dikkatleri Antalya ve Türkiye üzerinde olacak.

G20 zirvesi 15-16 Kasım’da Antalya’da yapılacak. İki gün boyunca tüm dünyanın dikkatleri Antalya ve Türkiye üzerinde olacak. Antalya, liderleri karşılamaya hazır. Zirve, 15 Kasım’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması ile başlayacak. Türkiye’nin böylesi bir zirve toplantısına ev sahipliği yapmasının önemini sanırım anlatmaya gerek yok. Zirve Türkiye’ye bir çok fırsatlar sunarken aynı zamanda bir sınav olacak.

G20 liderleri 2008 yılından beri her yıl zirve toplantılarında biraraya gelerek gündemlerindeki konuları ele alıyorlar. Antalya’daki zirve toplantısı 10. G20 zirve toplantısı olacak. G20 grubu dünya GSYH’nın yüzde 90’ını, dünya ticaretinin yüzde 80’ini, dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor. Uluslararası ekonomik işbirliği konusunda çok önemli bir grup. Türkiye, G20 dönem başkanlığını 1 Aralık 2014’te devralmıştı. Zirveye G20 üyeleri Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB liderleri katılacak. Azerbaycan, İspanya, Singapur, Malezya, Zimbabwe ve Senegal liderleri de davetli olarak katılacak. Zirveye sadece liderler değil, iş insanları, uzmanlar, gazeteciler de katılacak. Zirve toplantısı öncesinde zirveye hazırlık olarak farklı konularda çok sayıda toplantı gerçekleştirildi. 1 Aralık 2014’ten günümüze Türkiye’nin ev sahipliğinde değişik düzeylerde yaklaşık 60 toplantı yapıldı. Antalya zirve toplantısı, bu çalışmaların doruk noktası olacak.

G20 zirvesinde odak noktası ekonomik büyüme ve istihdam olacak. Gelişmiş ülkeler 2008 mali krizinin etkilerini henüz tamamen atlatmış değil. Rusya, Brezilya gibi ülkeler ciddi ekonomik sorunlar yaşıyorlar. G20 zirvesinde global ekonominin güçlenmesi, güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kucaklayıcı kalkınma amaçları ele alınacak. Mali konuların denetlenmesi bir diğer önemli konu olacak. Uluslararası mali kurumlarda reform, ticaretin serbestleştirilmesi gündemde olacak. İnsanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun küresel ısınmadır. Aralık ayında Paris’te yapılacak BM Konferansı ışığında G20 liderleri küresel ısınma konusunu da ele alacaklar. Yolsuzlukla mücadele, kadınların çalışma hayatına daha büyük oranda katılımı diğer önemli konular. Avrupa Birliği gençler arasında işsizlik konusunun da ele alınmasını talep ediyor. G20 liderleri, BM tarafından Eylül’de ilan edilen 17 Sürdürülebilir Kalınma Hedefi’ni destekleyecek. Bu çerçevede enerji konusuna da ağırlık verecekler.

G20 zirvesinin Antalya’da yapılacak olması Suriyeli mülteciler konusunun da ele alınmasını zorunlu kılıyor. Türkiye halen 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Avrupa Birliği büyük bir mülteci krizi yaşıyor. Suriye’de korkunç iç savaş devam ettiği sürece yeni mülteciler gelmeye devam edecek. G20 liderlerinin hem mülteci konumundaki milyonlarca insanın sorunlarına eğilmesi, hem de sorunun kaynağı üzerinde durması gerekiyor. Sanırım AB ve Türkiye, Suriyeli mülteciler konusunda zirveye katılan diğer ülkelerin daha aktif olmalarını isteyecekler. G20 zirvesinin esas konusu global ekonomi olsa da Suriye trajedisine göz yummaları mümkün değil. Elbette hiç kimse bu zirvede Suriye sorununa çözüm bulunmasını beklemiyor.

G20 zirvesi dünyanın en güçlü liderlerini biraraya getirdiği için çok önemli bir diplomasi forumudur. Başkan Obama, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, AB liderleri Donald Tusk ve Jean Claude-Juncker, Rusya Cumhurbaşkanı Putin gibi büyükler hem kendi aralarında, hem de diğer liderlerle ikili temaslar yapma fırsatı bulacaklar. Zirve nedeniyle uluslararası diplomasinin kalbi Antalya’da atacak. Bu kadar çok sayıda liderle görüşme olanağı Türkiye diplomasisi için de bulunmaz fırsat. Türkiye’nin dış politikada karşı karşıya olduğu bir çok sorunun aşılması için başta Başkan Obama olmak üzere liderlerle yapılacak temaslar önemli olacak. Zirvenin başarılı olmasını, global ekonominin güçlenmesi için gerekli kararların alınmasını diliyoruz.

G20 dönem başkanlığını Türkiye’den Çin devralacak ve 2016’da G20 zirvesi Çin’in Hangzohu kentinde gerçekleşecek. Antalya zirvesini ve sonuçlarını tüm dünya yakından izleyecek.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.