kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3484
EURO
35,0098
STERLIN
40,9625
BITCOIN
$70.731
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Syriza gelirken

24.01.2015
0
A+
A-

Yunanistan halkının bugün sandıktan Syriza hükümeti veya Syriza’nın büyük ortak olacağı koalisyon hükümeti çıkarması bekleniyor. 23 Ocak tarihli ankette Syriza yüzde 35.7, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 29.7, To Potami yüzde 6.9, Altın Şafak yüzde 6.1, Komünist Parti KKE yüzde 5.4, PASOK yüzde 4.9 oranında görünüyordu.

Yunanistan halkının bugün sandıktan Syriza hükümeti veya Syriza’nın büyük ortak olacağı koalisyon hükümeti çıkarması bekleniyor. 23 Ocak tarihli ankette Syriza yüzde 35.7, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 29.7, To Potami yüzde 6.9, Altın Şafak yüzde 6.1, Komünist Parti KKE yüzde 5.4, PASOK yüzde 4.9 oranında görünüyordu. Syriza iktidarı beklentisi Avrupa’da sol çevrelerde büyük iyimserlik, AB yetkilileri ve hükümetlerinde ise büyük korkuya neden oluyor. Bence iki yaklaşım da sorunlu. İspanya’da Syriza benzeri Podemos hareketinin lideri Pablo Iglesias, Syriza’nın başarısı ile “Avrupa’da değişim rüzgarı” eseceğini söyledi. Sol kesimlerde Yunanistan’daki değişimin krizde olan diğer AB ülkelerini de etkileyeceği, Avrupa’da değişim rüzgarı eseceği beklentileri olduğunu biliyoruz. Bunun gerçekleşmesi oldukça zor. Syriza’nın başarısı Yunanistan’ın koşulları ile bağlantılı. Diğer yandan Syriza zaferinin AB için felaket olacağı söylemlerine katılmak da mümkün değil. Avrupa basını Syriza konusunda epey korkutucu haberlere, analizlere yer verdi. Bunlar abartılı. Euro bölgesi şimdi Yunanistan’dan kaynaklanacak sorunlara çok daha hazırlıklı. AB, Yunanistan’daki gelişmeleri yönetme konusunda daha güçlü konumda. Bu nedenle tehlike çanları çalmanın anlamı yok. Yunanistan seçimlerinin sonuçlarını soğukkanlılıkla karşılamak gerek.

Demokrasilerde esas olan halkın tercihidir. Yunan halkı Syriza’yı tercih edecekse bu sonuca saygı göstermek herkesin görevidir. The Guardian gazetesi, Yunanistan seçimleri konusunda yayınladığı yorumunda bu noktaya vurgu yaptı. Yunanlı seçmenler kemer sıkma politikalarına devam etme veya bir şekilde bunlardan kurtulmaya çalışma alternatifleri arasında seçim yapacaklar. Sandıktan çıkacak sonuca AB’nin saygı göstermesi ve yeni hükümetle sorunların çözümü için yapıcı bir diyalog başlatması gerekecek. Yunanlı seçmenler yedi yıldır devam eden kemer sıkma politikalarının girdabında Syriza’ya sarılıyorlar. Syriza umut partisi oldu. Bunu anlayışla karşılamak gerek. Syriza vaad ettiklerini hayata geçirebilir mi? Halkın beklentilerini karşılayabilir mi? Esas mesele budur. Bu konuda ihtiyatlı olmak gerek. Daha önce de yazmıştım. Yunanistan’ın sorunlarını çözümleyecek sihirli bir formül yok. Syriza iktidarı dev sorunlarla karşı karşıya kalacak ve bu sorunları çözümlemesi kolay olmayacak. Syriza hükümetinin başarılı olması hem Yunan halkı, hem de Avrupa için iyi olur. İktidar deneyimi olmayan, kendi içinde farklı gruplardan oluşan bir hareketten söz ediyoruz. Bu nedenle beklentilerde ihtiyatlı olmak gerek.

İktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) umudunu kararsız seçmenlere bağladı. Kararsızların bugün sandığa giderek kendisini desteklemelerini bekliyor. Anketler yüzde 8-10 civarında seçmenin kararsız olduğunu gösteriyordu. Kararsızların tümünün Yeni Demokrasi Partisi’ne oy vermesi biraz zor. YDP lideri Samaras, Syriza’nın seçimleri kazanmasının ülke için felaket olacağı mesajını vermeye çalıştı. Bu mesajın etkili olması da kolay değil. Vatandaş “Bundan daha kötüsü olabilir mi?” diyor. İnsanlar birşeyleri değiştirmek istiyorlar. Uzun yıllar ülkeyi yöneten partiler başarısız oldular. Bu partilerin hakim kıldığı siyasi kültür ülkeyi felakete sürükledi. Seçmen, birilerinin temizlik yapması gerektiğine inanıyor. 2002 Türkiye’sini andıran bir durum. 2002’de Türkiye seçmeni AK Parti’yi umut olarak görmüştü. Şimdi Yunanlı seçmenler Syriza’yı umut olarak görüyor. AK Parti’nin ekonomideki başarılarını Syriza tekrarlayabilir mi? Göreceğiz. Kolay değil.

Bu akşam itibarıyla Yunanistan siyasetinde yeni bir yıldız parlayacak. 40 yaşındaki Syriza lideri Alexis Tsipras’ın başbakan olması, Yunan siyaseti için büyük bir yenilik olacak. Şimdi Avrupa’da merak edilen Tsipras’ın nasıl bir başbakan olacağı. The Financial Times “Tsipras radikal mi, gerçekçi mi?” sorusunu sordu. Aynı soru Syriza için de soruluyor. “Radikal bir parti mi, yoksa ılımlı bir parti mi?”

Syriza’nın seçimleri kazanması Kıbrıs açısından değişiklik yaratır mı? Bence yaratmaz. Söylemlerde bazı değişilikler olabilir ama esas politikalar değişmez. Kaldı ki, Syriza hükümeti içteki sorunlarla boğuşacak, AB ve Euro bölgesi ile ilişkileri yönetmeye çalışacak. Kıbrıs’a ilişkin politikaları esas itibarıyla Kıbrıslı Rumlar belirlemeye devam edecek. Yunanistan hükümeti bu politikalara destek verecek. Yunanistan’da iktidar değişikliği Kıbrıslı Rumlar açısından önemli bir gelişme olacak. Yeni hükümetle koordinasyon için çalışmalar hemen başlayacak. Ne var ki, Kıbrıs sorunu ile ilgili temel politikalarda değişiklik beklemek gerçekçi olmaz.

Kıbrıs’ın garantör ülkelerinden biri olan Yunanistan’da bugün ciddi siyasi değişim veya deprem bekleniyor. Mayıs’ta İngiltere, Haziran’da Türkiye’de yapılacak genel seçimler, garantör ülkelerdeki seçim sürecini tamamlayacak.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.