kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5908
EURO
34,8058
STERLIN
40,4327
BITCOIN
$66.072
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı

22.10.2014
0
A+
A-

G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşan bir grup.İşte bu grubun dönem başkanlığı 1 Aralık’ta Avustralya’dan Türkiye’ye geçecek.

G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşan bir grup. (Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB). Küresel ekonominin yönetimi ve makro-ekonomik politikalarda işbirliği alanında önemli rol oynar. Bunun yanısıra global sorunların çözümü konusunda işbirliği sağlanması için bir platform görevi yerine getirir. Uluslararası ekonomik işbirliğinin somutlaştığı, küresel ekonomik politikaların üretildiği mekanizmaların en önemlisidir. G20, BM, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, OECD gibi uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içindedir. Bu uluslararası örgütler G20 toplantılarına davet edilirler. Üye olmayan 5 ülke de konuk olarak toplantılara davet edilir. G20, G7 formatının çok dar kalması üzerine kurulmuştu. Dünya nüfusunun üçte ikisini barındırır. Global Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 85’i ve dünya ticaretinin yüzde 75’i G20 üyelerine aittir. Kısacası dünyanın en önemli ekonomilerini biraraya getiren, global yönetimde önemli rol oynayan bir gruptur.

İşte bu grubun dönem başkanlığı 1 Aralık’ta Avustralya’dan Türkiye’ye geçecek. Halen G20 Troykası’nın içinde yer alan Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı bir yıl sürecek. Bir yıl boyunca dünyanın gözleri Türkiye’nin üzerinde olacak. G20 toplantıları Türkiye’de yapılacak. Bu çerçevede 2015 G20 Liderler Zirvesi Türkiye’de gerçekleşecek. G20 zirveleri dünya çapında olaylardır. Dünyanın en zengin ülkelerinin liderlerine ev sahipliği yapmak kuşkusuz Türkiye için önemli bir fırsat olacak. İmajını güçlendirecek. Türkiye’nin bu önemli sınavı başarıyla vermesi gerekiyor. Dünyamızın çok kritik sorunlarla karşı karşıya kaldığı, global sorunların uluslararası işbirliği temelinde çözüm beklediği bu dönemde Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı ne anlama geliyor? Bu dönem başkanlığının gündemi ne olacak? Önemi nedir? Türkiye’nin dönem başkanlığına yaklaşık bir ay kaldı. Konuyu şimdiden irdelemekte yarar var. 2015, Türkiye’nin iç ve dış politikası açısından da önemli bir yıl olacak. Parlamento seçimlerinin yapılacağı ve yapısal reformların devam edeceği bir yıl.

G20 grubunun dönem başkanlığını devralmak kuşkusuz Türkiye için çok önemli bir gelişme olacak. Türkiye’nin uluslararası arenadaki önemini artırırken omuzuna önemli sorumluluklar yükleyecek. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığının gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler arasında köprü kurmak için çaba harcayacağını söyledi. Babacan, G20 üyesi olmayan ülkelere kucaklayıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını belirtti. Demek ki, Türkiye’nin hedeflerinden biri bu olacak. Babacan, orta ve küçük ölçekli işletmeleri desteklemenin de Türkiye dönem başkanlığının öncelikleri arasında olacağını vurguladı. Ekonomik büyüme ile altyapı yatırımları arasındaki bağı vurgulamak da öncelikler arasında sayılıyor. G20 grubu, Dünya Bankası’nın başlattığı “Küresel Altyapı Girişimi’ni” destekliyor. G20 grubunun geçmişteki bir çok taahüdü hayata geçirilmedi. Bu taahüdlerin hayata geçirilmesi Türkiye’nin öncelikleri arasında yer alıyor. Ali Babacan, 900’den fazla taahüdün hayata geçirilmesi için çalışacaklarını belirtti.

Küresel ekonominin kırılgan bir dönemden geçmekte olduğunu biliyoruz. Güçlü bir küresel büyüme yok. Jeo-politik gelişmeler bir çok riski beraberinde getirirken küresel ekonominin toparlanmasını zorlaştırıyor. Batı ile Rusya arasında Ukrayna bağlamında yaşanmakta olan gerginlikler, Çin’le Japonya ve diğer bazı komşu ülkeler arasındaki gerginlikler, Ortadoğu’daki yangın akla gelen bazı sorunlar. İklim değişikliği ile mücadele, Ebola salgını konusunda uluslararası işbirliğini artırma ve diğer küresel sorunlar Türkiye dönem başkanlığını meşgul edecek konular arasında olacak.

Yazıyı Ali Babacan’ın şu sözleri ile bitirelim: “Ülkemizin, küresel kapsamda meseleler konuşulan ve bu kapsamda başkanlık ettiği kurum sistemi olarak ve de ayrıca küresel sorunlar ve mevzulara yön veren ve yine küresel ekonomi kapsamlarında konuşulan bir odak noktası olması onur duyulması gereken bir gerçektir. Bizler de G20 dönem başkanlığımız çerçevesinde ülkemize yakışan, başarılı çalışmalar ortaya koyan ve yönetebilen bir başkanlık ile tamamlamayı planlıyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.