kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3535
EURO
35,1812
STERLIN
41,1750
BITCOIN
$70.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Ukrayna bıçak sırtında

16.04.2014
0
A+
A-

Ukrayna’da gerginlik ve istikrarsızlık had safhada. Rusya, Kırım senaryosunu doğu Ukrayna’da da uygulamaya başladı.

Ukrayna’da gerginlik ve istikrarsızlık had safhada. Rusya, Kırım senaryosunu doğu Ukrayna’da da uygulamaya başladı. Bu bölgeleri de facto kendi denetimi altına sokarak Kiev’i rehine almayı amaçlıyor. Kısa vadedeki hedefi Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlere gölge düşürmek, seçilecek kişilerin meşruiyetini zayıflatmaktır. Mümkünse geçici hükümetin düşmesini sağlayarak bulanık suda balık avlamak istiyor. Orta ve uzun vadede iki seçenek var. Ukrayna’nın siyasi yapısını değiştirerek doğu bölgelerine çok geniş özerklik sağlanması, yani bu bölgelerin Rusya’nın nüfuz alanı olması. Bu temelde Moskova’nın tüm Ukrayna’yı rehine alması. İkinci seçenek, Kırım gibi bu bölgeleri ilhak etmek olabilir. Bunu gerçekleştirmek daha zor. Ukrayna’nın doğu bölgelerinde yaşanmakta olanlar Rusya’nın hedefleri konusunda kuşku bırakmıyor. Rusya, elini Ukrayna’nın içine soktu, karıştırıyor.

Krize diplomatik bir çözüm bulunamazsa iş daha tehlikeli hale gelecek. Bu çerçevede Perşembe günü Ukrayna, Rusya, ABD ve AB temsilcilerinin Cenevre’de ilk kez biraraya gelmeleri planlanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna hükümetinin askeri güç kullanması durumunda toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı. Bakalım bu önemli diplomatik girişim gerçekleşecek mi? Diplomasi başarılı olamazsa işin nereye varacağını kimse bilmiyor.

Kendi toprakları üzerinde silahlı grupların devlet binalarını ele geçirmesine karşı askeri yöntemler kullanmak her devletin egemenlik hakkıdır. Rusya, bu hakka dayanarak bağımsızlık isteyen Çeçenlere karşı iki savaş yürütmüş, Çeçenistan’ı harabeye çevirmişti. Şimdi, Ukrayna hükümetinin kendi egemenlik haklarını kullanmasını “iç savaş” nedeni ilan ediyor. “Anayasaya aykırı” olduğunu savunuyor. Ukrayna’ya karşı yoğun bir propaganda savaşı yürütüyor.

Ukrayna hükümeti, krizin başlamasından bu yana ilk kez asker kullanıyor. Kırım konusunda hiçbir şey yapmamıştı. Ukrayna güvenlik güçleri ve ordusunun etkili bir güç olup olmadığı bilinmiyor. Şimdiye dek sadece beceriksizlik sergilediler. Rusya, sınıra büyük askeri yığınak yaptı. Doğal gazı keseceğini söylüyor. Yani sopa göstererek konuşuyor. Ukrayna, Rusya’nın (tıpkı Kırım’daki gibi) ülke içine soktuğu yeşil üniformalı askeri güçler ve Rusya ordusu ile baş edebilir mi? Yoksa, tehditlere boyun eğmek zorunda mı kalır? Bilmiyoruz. Kiev’deki yönetimin etkili bir yönetim olduğunu söylemek zor. Çok konuşuyorlar ama söylediklerini hayata geçirmekte başarılı değiller. Rus ordusu Ukrayna’ya girerse ciddi bir direnişle karşılaşmadan kısa sürede hedeflerine ulaşabilir. Tüm doğu bölgelerini ele geçirmesine gerek yok. Bazı bölgeleri işgal ederek güçlü konumdan pazarlık yapmaya başlayabilir.

Bağımsız bir devlet olarak Ukrayna’nın geleceği bıçak sırtında. Putin’in amacı, tıpkı Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi kağıt üzerinde bağımsız ama gerçekte Moskova’dan yönetilen bir Ukrayna yaratmaktır. Bu strateji sadece Ukrayna ile sınırlı değil. Rusya’nın komşusu tüm devletlerin bir şekilde Moskova’nın uydusu haline getirilmesi amaçlanıyor. Bunun adı “Avrasya Birliği” olacak. Putin emperyal hayaller görüyor. Bakalım bu hayaller karşısında Batı ne yapacak?

Putin’in sergilediği tavıra baktığımızda Batı’nın tepkilerini önemsemediğini anlarız. Batı’nın Ukrayna’yı kurtarmak istemeyeceğini, bu konuda ciddi bir stratejisi olmadığını hesaplıyor. Bu hesaplar doğru mu? Bunu zaman gösterecek. Batı’nın şimdiye dek ciddi bir strateji sergilediğini söylemek zor. Kırım konusunda alınan yaptırım kararları komikti. AB içinde farklı görüşler olduğu biliniyor. Putin, Batı içindeki bu bölünmelerden faydalanıyor. Batı’yı ciddiye almıyor. Yine de bir noktada Batı’nın Putin’e “dur” demesi gerekecek. Bunu diyemezse işin Ukrayna ile bitmeyeceğini anlamış durumdalar. Batı, Rusya’yı caydıracak bir kararlılık sergileyecek mi? İşin püf noktası burada. Artık “Rusya sorunu” diye bir sorunları var. Bunu görüyorlar. Bu sorun konusunda ne yapacaklarına karar vermeleri gerekiyor.

Ukrayna krizi çok kritik bir aşamaya girdi. Batı, Soğuk Savaş sonrası dönemin rehavetinin faturasını ödüyor. Uluslararası ilişkilerde zor bir döneme giriyoruz. “Tarihin bittiğine” dair öngörülerin ne kadar yanlış olduğu bir kez daha kanıtlanıyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.