kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5359
EURO
34,8817
STERLIN
40,6684
BITCOIN
$63.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Referandum için dönüm noktası: Haziran

Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla yürütülen yeni tur yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde liderler arasında dün yapılan görüşme ve liderlerin açıklamaları Rum basınında geniş yer buldu.

Referandum için dönüm noktası: Haziran
09.10.2016
0
A+
A-

 

liderler1

Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla yürütülen yeni tur yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde liderler arasında yapılan görüşme ve liderlerin açıklamaları Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi “Referandum İçin Haziran Dönüm Noktası-Aralık’ta Siyasi Çerçeve, Mart’a Kadar Teknik Konular ve Üç Ay İçerisinde Bilgilendirme” başlıklı haberinde, liderlerin  görüşmesine yer verdi.

Gazete, altı başlıkta sonuca varılması durumunda 2017 yılı içerisinde ayrı ayrı referandumların yapılacağını yazdı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, görüşme sonrasında, teknik konuların tamamlanmasının ardından kamuoyunun bilgilendirilmesi için zamanın olması gerektiği şeklindeki açıklamasına da atıfta bulunan gazete, gerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, gerekse Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ara anlaşmanın söz konusu olmadığını açıkladıklarına dikkati çekti.

Gazete liderler arasındaki dün gerçekleştirilen görüşmede, merkezi hükümetin, kurucu devletlerin yetkileri ile federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi amacıyla, bir denetimin olması için, devletin uluslararası yükümlülükler karşısında taşıması gereken sorumluluğun da ele alındığını yazdı.

Politis gazetesi, iki liderin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son zamanlarda dile getirdiği siyasi çerçevenin ara anlaşma veya çerçeve olmadığı konusuna açıklık getirerek, görüşmeden uzlaşmış çıktıklarının görüldüğünü bildirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, halkın önüne bütünlüklü bir çözümün konacağına netlik kazandırdığını yazan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da açıklama yaparak Kıbrıs Rum toplumuna, Kıbrıs Türk tarafının amacının, ara anlaşma değil bütünlüklü bir çözüm olduğu mesajını gönderdiğini belirtti.

Müzakereler çerçevesinde, devletlerin yetkilerinin, federal devlet egemenliğini bozmaması için nasıl sınırlandırılacağı konusunun da ele alındığını belirten gazete, bunun, dün ilerlemenin sağlanmadığı zor bir konu olduğunu, görüşülmeye devam edilmesi için bu konunun müzakerecilere havale edildiğini de yazdı.

ANASTASİADİS

Alithia gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakereler çerçevesinde gerçekleştirilen görüşme sonrasında, Rum Başkanlığı’na dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“İlerleme var mı?” şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, merkezi hükümetin yetkileri konularının pek çoğunda görüş birliğinin bulunduğunu, bununla birlikte askıda olan fakat mesafelerin çok büyük olmadığı konuların da bulunduğunu ifade etti.

Anastasiadis “Üç veya dört konu askıda bulunuyor, mesafeler, devlet olarak yükümlülüklerin yerine getirilmesinde yeterli bir denetimin olması için merkezi devletin merkezi sorumluları konularında olduğu gibi, büyük değil” şeklinde konuştu.

Rum lider Anastasiadis, kendilerini nihayetinde görüş birliğine götürecek bazı görüş ve düşüncelerin, daha ileri istişare için müzakerecilere havale edildiğini belirtti.

Bu konuların, dönüşümlü başkanlık konusuna dayanıp dayanmadığı sorusu üzerine Anastasiadis, devletin yetkilerinin başka, merkezi hükümetin oluşumun başka olduğunu ifade etti.

Dönüşümlü başkanlığın, ekim ayı içerisinde ele alınıp alınmayacağı şeklindeki soruya ise Anastasiadis “Elbette” yanıtını verdi.

Dönüşümlü başkanlık konusunun “diken” olduğunu, kendi görüşlerinin ise kesin olduğunu belirten Anastasiadis, bu konunun, muhtemelen, sonuna kadar askıda kalacağını belirtti.

Siyasi partilerin, ara anlaşma konusundaki söylemlerini yorumlaması istenen Anastasiadis, Ulusal Konsey’de dile getirdiği görüşten daha net ve daha çok bir şeyin olmasının mümkün görülmediğini söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununda herhangi bir ara anlaşma olmayacağını da kaydetti; ne söylendiğini duymak istemeyen kişilerin bulunduğunu ifade etti.

Ara anlaşma durumunun söz konusu olmadığını yineleyen Anastasiadis, halka, anayasalarla, federal hükümetin anayasasıyla, federal devletlerin anayasalarıyla bütünlüklü bir önerinin, çözümün içeriğini teşkil edenlerden hiçbirinin eksik bırakılmayacağı mutlak bir anlaşmanın takdim edileceğini belirtti.

Anastasiadis, bir ara anlaşma imzalanmasının hiçbir zaman söz konusu olmadığını; nihai bir çözüme varılarak referanduma gidileceğini belirterek, ara çözümlerin kabul edilmediğini çünkü aksi halde “her şey üzerinde anlaşılmadıkça hiçbir şeyde anlaşılmış olunmayacak” kuralının çiğnenmiş olacağını ifade etti.

Anastasiadis, sözlerinin devamında, “Kıbrıs halkı içerisinde, gerçeklikle alakası olmayan bir endişenin yaratılmasının sona erdirilmesi gerektiğini” de belirtti.

Bütünlüklü siyasi bir çerçeveye ilişkin bir anlaşmanın açıklanmasının ve geriye bazı konuların kalmasının mümkün olup olmadığı şeklindeki soruya ise Anastasiadis “Hayır, hayır, hayır” yanıtını verdi.

EIDE MEMNUN

Alithia gazetesine göre BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, sosyal medya hesabı twitter üzerinden yayımladığı mesajda, haftanın müzakerelerdeki iyi sonuçlarla tamamlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

NORVEÇLİ GAZETECİLER MÜZAKERELERDE

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Norveçli gazetecilerin, eski Lefkoşa Havaalanı’nda, müzakerelerin yapıldığı alanda olduklarını yazdı.

Gazete Norveçli gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten röportaj almak için orada olduklarını da belirtti. (HaberKıbrıs)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.