kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5615
EURO
34,9979
STERLIN
40,8346
BITCOIN
$63.953
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

28 belediyenin 22’si suyu almaya hazır

Ülke genelinde yaşanan su sorunu dikkatleri belediyelerin üzerine çekti.

28 belediyenin 22’si suyu almaya hazır
10.07.2016
0
A+
A-

gecitkoy-baraji-foto-4-copy

Ülke genelinde yaşanan su sorunu dikkatleri belediyelerin üzerine çekti. “KKTC’ye Su Temin Projesi” kapsamında Anamur’daki Dragon Çayı’ndan Geçitköy Barajı’na pompalanan suyun şebekeye verilebilmesi için başlayan sürecin sonuna gelinirken “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”ni imzalayan belediye sayısı 22’ye yükseldi.

Üç belediyede, abonelik sözleşmenin imzalanması yönünde karar üretildi ancak sözleşmeye henüz imza konulmadı.

1 belediyede, sözleşmenin suya ihtiyaç duyulması halinde imzalanması yönünde karar üretildi.

2 belediyede ise abonelik sözleşmesine imza koyup koymayacakları hususunda belediye meclisi henüz bir karar almadı.

Abonelik sözleşmesini imzalayan 22 belediye arasında Mağusa ve Güzelyurt Belediyelerine geçtiğimiz haftalarda su verildi.

Sözleşmeyi imzalayan diğer belediyelere de mümkün olan en kısa sürede suyun ulaştırılması için teknik çalışmalar sürüyor.

Bu arada Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun tarım ile ilgili sürecine ilişkin Tarım Bakanlığı’nın çalışmaları da devam ediyor fakat henüz bu yönde üretilen net bir karar yok.

SÖZLEŞMEYİ İMZALAYAN BELEDİYELER

KKTC Su Temin projesi kapsamında Türkiye’den gelen suyu geçiş döneminde 2.30 TL’den almayı kabul eden ve “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”ni imzalayan belediyeler şunlar: Mağusa Belediyesi, Girne Belediyesi, İskele Belediyesi, Mehmetçik Belediyesi, Dipkarpaz Belediyesi, Yenierenköy Belediyesi, Büyükkonuk Belediyesi, Tatlısu Belediyesi, Yeniboğaziçi Belediyesi, Beyarmudu Belediyesi, Geçitkale Belediyesi, Serdarlı Belediyesi, Paşaköy Belediyesi, Vadili Belediyesi, Akdoğan Belediyesi, İnönü Belediyesi, Alsancak Belediyesi, Lapta Belediyesi, Alsancak Belediyesi, Esentepe Belediyesi, Alayköy Belediyesi ve Tatlısu Belediyesi

SIRADA LTB VAR

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Değirmenlik Belediyesi, Türkiye’den gelen su ile ilgili  “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde belediye meclisinden onay aldı ancak sözleşmeye henüz imza koymadı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Havadis’e yaptığı açıklamada sözleşmenin mümkün olan en kısa zamanda imzalanacağını belirtti.

DEĞİRMENLİK BELEDİYESİ BU HAFTA İMZALIYOR

Değirmenlik Belediye Meclisi, KKTC Su Temin projesi kapsamında Türkiye’den gelen suyu geçiş döneminde 2.30 TL’den almayı kabul etti ve sözleşmenin imzalanması yönünde Belediye Başkanına yetkiyi verdi.

Konuya ilişkin Havadis’e konuşan Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal, “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”ni Pazartesi veya Salı günü imzalayacaklarının bilgisini verdi.

LEFKE BELEDİYESİ İHTİYAÇ DUYARSA ALACAK

Lefke Belediye Meclisi, “ihtiyaç duyulması halinde” Türkiye’den Türkiye’den gelen su ile ilgili  “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde karar üretti.

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, konuya ilişkin açıklamasında, Doğancı’daki su deposu dışında diğer depolara zaten bağlantı hattının yapılmadığını, Doğancı’da da mevcut suyun şuan için yeterli olduğunu kaydetti.

Kaya, “Belediye Meclisi son toplantısında, ihtiyaç duyulması halinde su sözleşmesinin imzalanabileceği yönünde bir karar üretti. Ancak şu anda bir su sıkıntısı yok. Dolayısıyla sözleşmenin imzalanması da gündemde değil” diye konuştu.

AKINCILAR BELEDİYESİ DE SUYU ALACAK

Akıncılar Belediye Meclisi, Ramazan Bayramı arifesinde gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye’den gelen su ile ilgili  “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde karar alarak Belediye Başkanına yetki verdi.

Akıncılar Belediyesi Başkanı Hasan Barbaros, “Belediye Meclisi, sözleşmenin imzalanması için yetkiyi verdi. Ancak Akıncılarda bu suyun bölgeye verilebilmesi için yürütülen herhangi bir teknik çalışma yok. Dolayısıyla bu hafta ilgili bakanlık yetkilileri ile görüşüp hem kararımızı bildireceğiz hem de bu bağlantı hatlarının döşenmesi hususunda konuşacağız” dedi.

GÖNYELİ VE DİKMEN’DEN SES YOK

Gönyeli ve Dikmen Belediyelerinde belediye meclisi,  “Abonelik Sözleşmesi”ne ilişkin henüz bir karar üretmedi.

Gönyeli ve Dikmen Belediyesi’nde belediye meclislerinin sözleşmeye imza koyup koymayacakları yönünde önümüzdeki hafta bir karar üretmeleri bekleniyor.

DSİ SÜRATLE ÇALIŞIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürlüğü, KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında ülkedeki teknik çalışmalarını süratle devam ettiriyor.

DSİ KKTC Proje Müdürü Yusuf Şahin Havadis’e yaptığı açıklamada, suyun sisteme verilmesi için yapılan hatlardan depo ve şebekelere bağlantı çalışmalarının sonuna gelindiğini bu bağlamda abonelik sözleşmesini imzalayan belediyelerin depolarına suyun en kısa sürede ulaştırılacağını belirtti.

Yusuf Şahin, Geçitköy Barajı’nda doluluğun ise yüzde 60’a yaklaştığını ifade etti.

TARIMDA SU KULLANIMI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun tarım ile ilgili sürecine ilişkin Tarım Bakanlığı’nın çalışmaları halen devam ediyor, henüz bu yönde üretilen net bir karar yok.

Suyun tarım ile ilgili süreci hakkında bakanlıktan yapılan en son açıklama, bu yöndeki proje çalışmasının büyük bir kısmının tamamlandığı, proje tamamlandıktan sonra ihaleye çıkılacağı ve tarım için yeni hatlar çekileceği yönünde.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, protokole göre, tarım için kullanılacak suyun bir kısmının Geçitköy Barajı’ndan bir kısmı da kentsel arıtmalardan geri dönüşüm olarak elde edileceği bildirildi. (haberkıbrıs.com)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.