kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5963
EURO
34,8549
STERLIN
40,6385
BITCOIN
$64.990
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Buzları erittiler

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk resmi ziyaretini dün gerçekleştirdiği Türkiye’de, yakın bir ilgiyle karşılandı.

Buzları erittiler
07.05.2015
0
A+
A-

akinci erdogan

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk resmi ziyaretini dün gerçekleştirdiği Türkiye’de, yakın bir ilgiyle karşılandı. KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yaşanan iki lider arasındaki söz düellesuyla başlaya gerilim, bu ziyaretle şimdilik geride kaldı. Akıncı, Ankara Esenboğa Havaalanı’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşıladı.

Akıncı’yı, KKTC ve Türk bayraklarını taşıyan süvariler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önündeki caddede karşıladı ve protokol kapısına kadar eşlik etti.
Erdoğan ve Akıncı’nın tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Akıncı, Muhafız Alayı Tören Kıtasını, denetledikten sonra “Merhaba asker” diyerek selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Akıncı merdivenlerde Türkiye ve KKTC bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Karşılama törenine, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da katıldı.

Baş başa yapılan görüşmeden sonra Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile biraraya geldi. Akıncı ve beraberindeki heyet, Anıt Kabir’i de ziyaret etti. Heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Akıncı, ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akıncı onuruna akşam yemeği verdi.

Daha sonra, iki lider Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda TRT Zümrüd-ü Anka Destanı gösterimini izledi. Mustafa Akıncı, dün gece Kuzey Kıbrıs’a döndü.

BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rum tarafının işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi, Yınanistan’ın da gerekli katkıyı koyması halinde 2015 yılı içinde Kıbrıs’ta çözüme ulaşılacağna inandığını söyledi. Kendilerinin de Akıncı’nın müzkarelere katılacak heyetine destek vereceklerinii kaydetti.

Tayyip Erdoğan “Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüm yalnızca adadaki tarafların değil tüm uluslararası toplumun yararınadı. İnşallah aydınlık yarınların güçlü Kıbrıs’ının temellerini atmış olacağız”dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da basın toplantısında, kendilerine gösterieln ilgiye teşekkür ettği konuşmasında “Biz kendi payımıza sizlerle yakın ilişki ve işbirliği içinde sonuca götürmek için çalışacağız. 2015’in çözüm yılı olması için var gücümüzle çalışacağız. Çözüm istiyoruz, en kısa zamanda istiyoruz. Bu ancak iki tarafın ortak akıl yoluyla buluşması ve çözümü ortak bir ihtiyaç olarak algılamasıyla olabilir” şeklinde konuştu.

“YAVRU VATAN” POLEMİĞİ

Mustafa Akıncı, cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı açıklamada, Türkiye ile “yavru vatan” ilişkisinden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Kardeşlik ilişkisi istiyorum. kendi evimizin efendisi biz olmalıyız” demişti.

Bu sözlere sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması lazım” demişti.

Erdoğan, “Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya olan ilgisi, alakası neyse, bundan sonra da yine bu o ananın yavruya olan ilgisi aynen devam edecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’a yanıt veren Akıncı, “yavruluktan kurtulup emeklemenin zamanı geldiğini” vurgulayarak, “Kıbrıs Türk toplumunu bir yavru olarak görmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Varlığımızın kişiliği ve kimliğiyle tanınmasını istiyorum” şeklinde konuşmuştu. Erdoğan ve Akıncı, daha sonra telefonla görüşmüştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.