kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3401
EURO
35,1057
STERLIN
41,0402
BITCOIN
$63.332
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
15°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Ertuğruloğlu, İngiltere’ye tarafsızlık çağrısı

Ertuğruloğlu, İngiltere’ye tarafsızlık çağrısı
13.09.2021
0
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ın garantör ülkelerinden İngiltere’den Kıbrıs Türk halkına karşı sürdürdüğü Rum yanlısı politikasına artık bir son vermesini talep ettiklerini belirtti.

Bakan Ertuğruloğlu, İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) akredite Yüksek Komiseri Stephen Lillie’nin Kathimerini gazetesine verdiği demeci ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Lillie’nin Kathimerini’ye verdiği demeçte, Kıbrıs konusunda varılacak bir anlaşma için çıkış yolunun federasyon olduğuna işaret etmesinin Kıbrıs meselesini çözümsüzlüğe hapsetmiş müzakere süreçlerinin tekrarlanmasından başka bir anlam taşımadığını belirten Ertuğruloğlu, Lillie’nin kullandığı üslubun ise tipik koloni zihniyetinin hala devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, “Lillie’nin, İngiltere’nin girişimlerinin (Rum Yönetimi lideri Nikos) Anastasiadis’in ademimerkeziyetçi federasyon fikriyle uyumlu olduğunu ifade etmesi İngiltere’nin Rum tarafına muzahir bilinen tutumunu bir kez daha sergilemektedir. Garantör ülkelerden birisi olan İngiltere’nin Kıbrıs konusundaki bu tutumu kabul edilemez niteliktedir. Zaten garantör ülkelerden sadece Türkiye garantörlüğün görev ve sorumluluklarını yerine getirmekte, diğerleri ise ırkçı ve bağnaz Rum politikalarını desteklemek ve teşvik etmekle meşgul olmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

“İNGİLTERE’NİN RUM YANLISI POLİTİKASINA ARTIK BİR SON VERMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Rum tarafının, yetki ve refahı Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmayı reddetmesi nedeniyle yıllardır bu zeminde (federasyon) yürütülen müzakere süreçlerinin akamete uğradığını hatırlatan Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk tarafının kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir anlaşma için yeni vizyonunu (egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm) gündeme getirdiğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk tarafının yeni vizyonu, Cenevre’de gerçekleştirilen (27-29 Nisan’da) 5+BM gayriresmi toplantı sırasında kayda geçirilmiştir. Bu önerimiz müktesep hakkımız olan egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün tescilini öngören bir ilke üzerine tesis edilmiştir. Bu ilkeyi öngörmeyen, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ve insanlık dışı izolasyonun devamına yardımcı olacak sözde çözüm modeli üzerinde ısrar etmek beyhudedir. Kıbrıs konusunu en iyi bilen ülkelerden biri olan İngiltere’nin bu gerçeği bir an önce benimsemesini ve iki egemen üs bölgesinin geleceğini garanti etme adına Kıbrıs Türk halkına karşı sürdürdüğü Rum yanlısı politikasına artık bir son vermesini talep ediyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.