kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3366
EURO
35,2085
STERLIN
41,1876
BITCOIN
$65.235
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

KKTC Covid-19 aşı çalışmalarına başladı

KKTC Covid-19 aşı çalışmalarına başladı
02.09.2021
0
A+
A-

KKTC’nin yerli Covid-19 aşısını geliştirmek için çalışmalara başlayan Yakın Doğu Üniversitesi, Viral Aşılar Araştırma ve Üretim Merkezi’ni kurdu. KKTC’nin yerli Covid-19 aşısını üretecek merkezde, pek çok viral hastalık için de aşı geliştirilecek.

Yakın Doğu Üniversitesi, başta Covid-19 olmak üzere pek çok viral hastalıkta kritik öneme sahip aşı geliştirme ve üretme konusunda önemli bir adım atarak “Viral Aşılar Araştırma ve Üretim Merkezi” kurdu. KKTC’nin yerli Covid-19 aşısını geliştirmek için çalışmalara başlayan üniversite, kurulan merkezde Covid-19’la birlikte pek çok viral hastalık için de aşı geliştirecek.

Üniversite, Covid-19 salgınıyla mücadelede kullanılmak üzere KKTC’nin yerli PCR Tanı ve Varyant Analiz kitini de üreterek KKTC Sağlık Bakanı’nın onayı ile kullanmaya başlamıştı. Ayrıca Perugia Üniversitesi, Avrupa Biyoteknoloji Derneği (EBTNA) ve İtalyan MAGI Group ortaklığında geliştirdiği Covid-19 önleyici nazal spreyi de kısa süre önce KKTC’de kullanıma sunmuştu.

Viral Aşılar Araştırma ve Üretim Merkezi kurarak Covid-19 aşı çalışmalarına başladıklarını açıklayan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Üniversitemizin bilimsel altyapısı ve bilim üretme kapasitesinin geldiği noktanın verdiği cesaretle büyük bir atılımın eşiğindeyiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yerli otomobilimiz GÜNSEL’imiz ve kendi PCR kitimizin ardından, yerli kaynaklarla geliştirerek üreteceğimiz kendi Covid-19 aşımıza da sahip olacağız” ifadesini kullandı.

Geliştirilecek Covid-19 aşısının KKTC’nin dünya sahnesinde var olma mücadelesine de büyük bir katkı yapacağını söyleyen Prof. Dr. Günsel, “Viral Aşılar Araştırma ve Üretim Merkezi’mizde üretilecek viral aşılar akademik ve ekonomik anlamda, ülkemize çok önemli kazanımlar sağlayacak” dedi. Bağımsızlığın temelinde kendi halkının ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasitesinin yattığını vurgulayan Prof. Dr. Günsel, “Bu başarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimiz, bugüne kadar Covid-19 aşısı üretmeyi başarabilen Almanya, Çin, Rusya, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin arasına çok yakında Türkiye’mizle birlikte adını yazdırarak dünyadaki saygınlığını da kat be kat artıracak” değerlendirmesini yaptı.

“COVİD-19 AŞISI İLE BİRLİKTE PEK ÇOK VİRAL HASTALIKLA İLGİLİ AŞI ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise kurulan Viral Aşılar Araştırma ve Üretim Merkezi ile Covid-19 aşısı ile birlikte pek çok viral hastalıkla ilgili aşı çalışmaları yaparak, önemli bilimsel projelere imza atacaklarını vurguladı. Üniversitenin geliştirdiği yerli PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti ile Covid-19 önleyici nazal spreyin kısa süre önce kullanılmaya başlamasıyla KKTC’nin çok önemli bir ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Prof. Dr. Şanlıdağ, “KKTC’nin yerli aşılarını geliştirip üreterek, üniversitemizin bilimi toplum sağlığını gözeterek, halkın kullanımına sunacağı eşsiz bir projeye daha imza atacağız” ifadesini kullandı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.