kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3148
EURO
35,1033
STERLIN
41,0249
BITCOIN
$70.770
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Spehar ile görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Spehar ile görüştü
12.11.2020
0
A+
A-

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Vekili ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Spehar’ı kabul ederek görüştü.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bu sabah Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışman Vekili ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ı beraberindeki heyetle birlikte kabul ederek görüştü.

Spehar’ın, ekibini tanıştırması vesilesiyle yer alan görüşmede, Cumhurbaşkanı Tatar, muhataplarına, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’ta bir uzlaşı elde etmek için belirlediği yeni yaklaşım ve politikayı anlattı. Bu güne kadar başarısız olan federasyon görüşmelerinin geride kaldığına işaret eden Tatar, olası uzlaşının egemen eşitlik ve iki devletlilik zemininde aranması gerektiğini ifade etti ve bu mesajın Genel Sekreter’e de iletilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, yıllardır Kıbrıs Rum kesiminin talepleri üzerine uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına karşı uyguladığı izolasyon ve kısıtlamalardan ötürü Kıbrıs Türkü’nün dünyadan soyutlanmak istendiğini, bu süreçte tek destekçimizin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu vurguladı. Dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafının Anavatan Türkiye ile olan kardeşlik ve müttefiklik ilişkilerini eleştirmeye hakkı bulunmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı, Türkiye dışındaki ülkelerden KKTC’ye doğrudan uçuşlar bulunmamasının hem bir insan hakları ihlali hem de ekonomimizi çökertmeye yönelik kabul edilemez bir davranış olduğunun altını çizdi. Ayrıca, spor aktivitelerine uygulanan çağ dışı kısıtlamaların da temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu ifade etti.

Görüşmede, Spehar’ın iki taraf arasındaki güvenin çok düşük bir noktada olduğunu, iki taraf arasında güven yaratıcı önlemler uygulanması adına teknik komitelerin yeniden canlandırılması için gayret sarfedilmesi gerektiğini söylediği bildirildi. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının her zaman güven yaratıcı önlemler ve teknik komite çalışmalarına samimi destek verdiğini, bu konuda adım atması gereken tarafın Kıbrıs Rum tarafı olduğunu, günlük yaşamı iyileştirici bu tür yaklaşımlara Kıbrıs Rum tarafının karşı çıkmasının güven yaratıcı önlemlerin önündeki en büyük engeli teşkil ettiğini ifade etti. Genel Sekreter’in de ilgili raporlarında da değindiği gibi Kıbrıs Rum tarafının tanınma konusunda ortaya koyduğu takıntının aşılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda Spehar ayrıca BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki misyonu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.