kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5212
EURO
34,9672
STERLIN
40,8103
BITCOIN
$63.916
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Tatar: “Ada’da suları bölersek gerginlik kalmaz”

Tatar: “Ada’da suları bölersek gerginlik kalmaz”
03.09.2020
0
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta artan gerilim hakkında, “Kıbrıslı Rumlar ülkenin karasularını ve sondaj haklarını bizimle paylaşmayı kabul ederse petrol ve doğalgaz arayışından kaynaklanan gerginlikler azalacaktır” dedi.

Associated Press haber ajansına konuşan Tatar, böylesi bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler’in yeniden birleşmeyi amaçlayan görüşmeleri öncesinde yapılması gerektiğini söyledi.

Hidrokarbon meselesinin iki ülkenin birçok konuda aynı fikirde olup olmadığına ilişkin bir test olduğunu söyleyen Tatar, “Bu konuda anlaşabilirsek, konunun Kıbrıs sorununun çözülmesinin yanı sıra bölgesel barışın, Rum-Türk dostluğunun sağlanmasında katalizör görevi göreceğine inanıyorum” dedi.

Tatar’ın önerisi, Yunanistan ve Türkiye arasında gerilimi artıran Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yataklarıyla ilgili meselede Kıbrıslı Türklerin eski pozisyonuna dair yeni bir bakış açısı.

Ancak öneri Kıbrıs hükümeti tarafından reddedildi. Kıbrıs yönetimi böylesi bir önerinin yasadışı bir varlık olarak gördükleri Kuzey Kıbrıs yönetimine egemenlik hakkı vereceği ve kendi toprak haklarını da baltalayacağı görüşünde.

Tatar, kendisinin ve Türkiye’nin, her iki tarafın da gaz arama ve sondaj hakkına sahip olacağı suları belirlemek için Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden oluşan ortak bir komite kurulmasından yana olduklarını ifade etti.

Tatar, Kıbrıslı Türklerin bir gün Kıbrıslı Rumların kendileriyle aynı fikri paylaşmalarına dek bekleyemeyeceklerini söyledi: “Kapsamlı bir çözüm olmaksızın haklarımızı talep edebilmeliyiz. Adalet ve hukuk bunu gerektirir.”

Gerilim Oruç Reis ile tırmandı

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i beş savaş gemisi eşliğinde Akdeniz’e göndermesi üzerine gerginlik tırmanmış, Yunanistan da gözlem için bölgeye savaş gemileri göndermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Oruç Reis 23 Ağustos’a kadar faaliyetlerine devam edecek, en küçük tacizde bulunulması halinde gereken cevabı vermekten asla çekinmeyeceğiz” demişti.

Kıbrıs yönetimi ise Kıbrıslı Türklerin ülkenin doğal kaynaklarına ilişkin haklarının, önceki barış görüşmelerinde yer alan mevcut anlaşmalarla güvence altına alındığında ısrarcı.

Şu ana kadar Fransız Total, İtalyan Eni ve Exxonmobil’in de dahil olduğu enerji şirketlerinin sondaj yapma lisansına sahip olduğu Kıbrıs’ın güney kıyısında üç büyük gaz sahası keşfedildi.

Türkiye yüzde 44, Kuzey Kıbrıs ise yüzde 25 pay istiyor

Türkiye ise AB üyesi olan Kıbrıs’ı bir devlet olarak tanımıyor. Ayrıca ülkenin münhasır ekonomik bölgesinin yüzde 44’ünün kendi kıta sahanlığı içinde olduğunu iddia ediyor. Kıbrıslı Türkler ise başka bir yüzde 25’lik pay talep ediyor.

Tatar verdiği mülakatta, “Oturup bu blokların kime ait olduğunu konuşalım. Bu şekilde, kriz daha da kötüleşmeyecek ve herkes hangi bloğun sondaj için kendilerine ait olduğunu bilecek” cümlelerini kurdu.

(BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.