kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3130
EURO
35,0793
STERLIN
40,9385
BITCOIN
$70.707
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

KKTC’de Türkiye’deki Ayasofya Camii için dua edildi

KKTC’de Türkiye’deki Ayasofya Camii için dua edildi
24.07.2020
0
A+
A-

Lefkoşa’da eski ismi “Aya Sofya Camii” olan Selimiye Camii’nde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin bugün cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılması dolayısıyla dualar edildi.

Din İşleri Başkanlığı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Din İşleri Müşavirliği ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) ortaklığıyla, Lefkoşa’daki Selimiye Camii’nde düzenlenen programda, cuma namazı öncesinde, Ayasofya-i Kebir Camii’nin açılması dolayısıyla mevlit ve Kuran okunurken, dualar edildi.
Programa, Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, EVKAF Genel Müdürü İbrahim Benter, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Başbakan Ersin Tatar, namaz çıkışı gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Tatar, Ayasofya-i Kebir Camii’nin açıldığı bu anlamlı günü KKTC’den izlediklerini kaydetti.
Türkiye’nin Ayasofya-i Kebir Camii ile ilgili kararının olumlu olduğuna işaret eden Tatar, “1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra Ayasofya Türklerin yönetiminde olmuştur. Dolayısıyla tekrar cami olarak açılması en doğalıydı. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Tatar, KKTC’deki camilerde de ibadetin devam ettiğinin altını çizerek, Kıbrıs Türk halkının yıllardır Müslüman aleminin bir parçası olarak ibadetlerini yaptığını söyledi.
İslam dini ve gerekliliklerinin, eğitim sisteminde ve diğer kurallara bağlı olarak KKTC’de de takip edildiğini söyleyen Tatar, herkesin Kurban Bayramı’nı şimdiden kutladığını dile getirdi.
Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde yayımladığı NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ve Yunanistan ile Kıbrıs Rum kesiminden gelen tepkiyle ilgili soruya ilişkin, “Türkiye, NAVTEX’i, uluslararası hukuk ve egemenlik haklarına göre yayınlamıştır. Dolayısıyla buna herkesin saygı göstermesi gerekir.” dedi.
“TÜRKİYE, SADECE BÖLGENİN DEĞİL DÜNYANIN LİDER ÜLKELERİNDEN BİRİSİDİR”
Türkiye ile KKTC’nin her zaman birlikte hareket ettiğini kaydeden Tatar, şöyle devam etti:
“Biz, Türkiye’nin desteğiyle buralarda güvenli bir şekilde yaşamaktayız. Biz bu bölgedeki petrol ve doğalgaz araştırmaları meselelerinde Türkiye ile beraber hareket etmekteyiz. Türkiye, sadece bölgenin değil dünyanın lider ülkelerinden birisidir. Rum-Yunan ikilisinin zaman zaman yaptıkları şımarıklıklara biz alışmış vaziyetteyiz. Türkiye’nin KKTC ve son dönemde Libya ile yaptığı anlaşmadan dolayı Doğu Akdeniz’deki ezber bozulmuştur. Rum-Yunan ikilisinin kendilerine göre düzenlediği haritaların artık bir geçerliliği yoktur. Bizim haritalarımız daha fazla geçerlidir.”
“AYASOFYA’NIN ÖZÜNE DÖNMESİ BİZİM İÇİN BİR BAYRAM GÜNÜ”
Selimiye Camii cemaatinden Ömer Suay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tarihi anlara tanıklık ettikleri için son derece gururlu olduğunu söyledi.
Suay, “Ayasofya’nın 86 yıl aradan sonra aslına ve özüne dönmesini anma gayesiyle bugün buradayız. Ayasofya’nın özüne dönmesi bizim için bir bayram günü desem yeridir.” dedi.
İbrahim Damar da Fatih’in emaneti olan Ayasofya’nın müzeden camiye çevrildiği tarihi bir ana şahitlik ettiklerini söyledi.
Damar, “Ayasofya’nın 86 yıl sonra cami olmasını kutlamak adına bir araya geldik. Lefkoşa’dan Türk halkının yanında olduğumuzu, iki devlet tek millet şuuruyla hareket ettiğimizi gösteriyoruz.” diye konuştu.
“KALBİMİZ ŞU ANDA İSTANBUL AYASOFYA’DA”
Kemal Baş ise Ayasofya’nın camiye yeniden döndürüldüğü bu günün bir asra bedel olduğunu ifade etti.
Baş, “Kalbimiz şu anda İstanbul Ayasofya’da ancak farklı sebeplerden dolayı gidemedik. Biz bugün Kıbrıs’ın Ayasofyası’nda (Selimiye) bu ruhu idrak ediyoruz. Ayasofya’nın gerçek özgürlüğe kavuşturulmasını yılladır bekleyen bir ümmet, devlet ve milletiz.” dedi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.