kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6563
EURO
34,8392
STERLIN
40,6941
BITCOIN
$61.808
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Cumhurbaşkanı Eroğlu’dan Hellim uyarısı

Cumhurbaşkanı Eroğlu’dan Hellim uyarısı
15.08.2014
0
A+
A-

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum kesiminin hellim peynirinin tescili konusundaki girişimlerini eleştirdi. Konunun, iki tarafın haklarını da koruyacak biçimde müzakere edilmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu “ Kıbrıslı Türklerin haklılığını AB’nin gözüne sokmamız gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyetini kabul eti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyetini kabul eti.

Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) heyetini kabul eden Cumhurbaşkanı, hellim konusunun önemli ve hassas bir konu olduğunu söyleyerek, AB yönetiminde değişiklikler olmasından dolayı, konu için yeniden AB yollarına düşmek gerekeceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta iki tarafın müştereken yaptığı bir gıda maddesinin, yine iki tarafın haklarını da koruyacak şekilde müzakere edilmesi gerektiğini belirterek,  Cumhurbaşkanlığı müsteşarlığının bu konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu, Kıbrıslı Türklerin haklılığını AB’nin gözüne sokması gerektiğini kaydetti.

Rum tarafının konu üzerinde çok ısrarcı olduğunun bilindiğini, fakat kendi içlerinde de bazı uyumsuzluklar yaşadıklarını söyleyen Eroğlu, bu durumun Kıbrıslı Türklerin lehine çevrilebileceğini, her durumda “meydanı boş bırakmamak gerektiğini” ifade etti.

Uzun süredir hellim'in Rum tarafınca tescillenmesi yönündeki çalışmalara dikkat çeken Kıbrıs Türk Sanayi Odası, söz konusu girişimlerin KKTC ekonomisine büyük darbe vuracağı uyarısında bulunuyor.

Uzun süredir hellim’in Rum tarafınca tescillenmesi yönündeki çalışmalara dikkat çeken Kıbrıs Türk Sanayi Odası, söz konusu girişimlerin KKTC ekonomisine büyük darbe vuracağı uyarısında bulunuyor.

İHRACATIN 4’TE 1’İ HELLİMDEN

KTSO Başkanı Ali Çıralı da, kabulde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu kritik süreçte neler yapılabileceğini konuşmak ve özellikle ‘hellim’in bölgesel tescili konusunda Cumhurbaşkanı ile görüşmek istediklerini söyledi. Hellim konusunun kültürel bir konu olduğu kadar, ekonomik açıdan da çok önem taşıdığını belirten Çıralı, KKTC nüfusunun yüzde 17’sinin bu sektörle ilgili olduğuna dikkat çekti.

KKTC’nin geçen yıl gerçekleştirdiği 30 milyon Dolar tutatındaki ihracatın 4’te 1’lik bölümünü hellim peynirinin oluşturduğunu işaret eden KTSO Başkanı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hellim ismini önce Güney’de sonra da Avrupa Birliği’nde tescil yaptırdığını hatırlatarak “Sürece dahil olunmaması ve Kıbrıs Türkünün haklılığının ortaya konmaması halinde, KKTC’de artık “Hellim” adının kullanılamayacak ve ihracatın duracak” dedi.

İNGİLTERE HELLİM’DE TÜRKLERİN ÇIKARLARININ KORUNMASINI İSTİYOR

İngilizlerin ‘halloumi’ olarak Rumcasıyla tanıdıkları hellim peyniri son yıllarda Avrupa Birliği’nde tartışmalı çıkışlara konu oluyor. Kıbrıs Rum Hükümeti’nin hellim peynirinin Avrupa Komisyonu tarafından “menşe ismi korumalı ürün olarak” tescil edilmesi yönündeki girişimleri Türklerin tepkisini çekerken, İngiltere bu konuda Kıbrıslı Türklerin hassasiyelerinin göz önünde bulundurmasını istiyor.

Mayıs ayında The Independent gazetesi tarafından yayınlanan bir belgede, İngiliz Dışişleri Bakanlığı AB’ye gizli bir yazışma ile  Rum tarafının tek taraflı girişiminin Türk üreticileri rahatsız ettiğini vurgulayarak, alınacak kararın adil olmayacağı ve ticari faaliyetlerine zarar vereceği kaygısını taşıdıklarına dikkat çekmişti.

Konuya ilişkin Londra Gazete’ye açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu’nun eski milletvekili Sarah Ludford da, Rum tarafının ısrarının sürmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını söylemişti. 2012 yılında tescil için başvuruda bulunan Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ve KKTC arasında sürdürülen müzakerelerde de gündeme gelen hellim konusunda Rum tarafı, peynirin Türk tarafı adına da tescilleneceğini sözünü vermişti. Ancak KKTC yetkilileri başvuru sürecinin de birlikte yapılması gerektiğini belirterek, Rumların başvurusuna itiraz ediyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hellim konusunda yürütülecek girişimlere destek vereceğini kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hellim konusunda yürütülecek girişimlere destek vereceğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.