kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5214
EURO
34,7856
STERLIN
40,4714
BITCOIN
$66.485
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Bütünleşmek istiyoruz

Başbakan Mehmet Ali Talat, Jack Straw’dan izolasyonun kaldırıması yönünde somut destek talep edecek

Bütünleşmek istiyoruz
01.07.2004
0
A+
A-
Başbakan Mehmet Ali Talat, Jack Straw’dan izolasyonun kaldırıması yönünde somut destek talep edecek
Mehmet Ali Talat 2004

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk halkına yönelik açılımlarda bazı ilerlemeler sağlanacağından umutlu olduğunu söyledi.

KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler genel başkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un daveti üzerine geldiği Londra’da ‘Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonların kaldırılması, baskıların sona erdirilmesi için somut girişimler yapmalarını isteyeceğiz’ dedi.

KKTC Londra Temsilciliği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Talat, ‘Özellikle Ercan Havalimanı’na direk uçuşların ve serbest ticaretin başlatılmasını istiyoruz. Serbest ticaret konusunda Temmuz ayında ilerlemeler sağlanacağını ümit ediyorum, ancak direk uçuşlar konusundaki yasal engelleri henüz aşabilmiş değiliz. O nedenle bu konuda somut bir tarih vermek doğru olmaz’ şeklinde konuştu.

Mehmet Ali Talat 2004İngiltere ziyareti sırasında izolasyonların kaldırılması yönünde ‘mucize kararlar’ beklemediklerini de vurgulayan Talat ‘Ziyaretimiz sırasında sürpriz kararlar çıkmasını beklemiyoruz. Ancak gerek Straw, gerekse diğer İngiliz parlamenterlerle yapacağımız görüşmelerde haklılığımızı anlatmaya, istemlerimizi net bir şekilde ortaya koymaya çalışacağız. Dünyanın bizi anlayabilmesini sağlamak için, bugün geldiğimiz noktaya gelebilmek için 40 yıl bekledik. Sabırlı olmak zorundayız’ dedi.

Kıbrıs’ın bütünleşmesi ve Avrupa Birliği’ne girilmesi yönünde olumlu oy kullanan Kıbrıs Türk halkının ilelebet mağdur olamayacağını da ortaya koyan Talat, ‘Olumlu adımlar atan, işbirliğine açık olduğunu her fırsatta vurgulayan, tek taraflı da olsa iyi niyetli adımlar atmaya devam eden Kıbrıs Türk halkının cezalandırılmasının sürdürülmesi kabul edilemez’ şeklinde konuştu.

Bir Rum gazetecinin sorusu üzerine Kıbrıs Rum hükümetinin Türk tarafı ile işbirliği yapmaktan kaçındığını, izolasyonların kaldırılması ya da Kıbrıslı Türklere çeşitli konularda yardımcı olunacağı yönünde sarf edilen sözlerin laftan öteye gitmediğini anlattı. Rum halkının görüşlerine saygı duyduğunu belirten Talat, Rum hükümetinin Rum halkını birçok konuda yanılttığını, iyi niyetli yaklaşımlar içerisinde olmadığını belirtti.

HALKA HİTAP ETTİ

KKTC Başbakanı Talat, dün akşan Jurys Hotel’de düzenlenen toplantıda, Londra’daki halka hitap etti. Kıbrıs sorunu etrafındaki gelişmeleri ve İngiltere’ye yaptığı ziyaretle ilgili beklentilerini anlatan Talat ‘Somut gelişmeler olmasa bile doğru yolda ilerlediğimizin işaretlerini alıyoruz. Dünya bize eski gözle bakmıyor artık. Bunu daha da ileriye taşımamız gerekir’ şeklinde konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın davetiyle Londra’ya gelen ilk KKTC Başbakanı sıfatını taşıyan Talat, İngiltere Parlamentosu ve Avam Kamarası’nda konuşma yapacak ilk Başbakan da olacak. Bugün saat 15.30’da Straw ile görüşecek olan Başbakan, saat 18.00’de Partilerarası Kıbrıs Parlamento Grubu ile biraraya gelecek ve daha sonra Avam Kamarası’nda bir konuşma yapacak.

Londra’da bulunduğu süre içerisinde İngiliz basınının da ilgi odağı olan Talat, Financial Times, Independent dahil birçok gazete ile söyleşiler yaptı. Yarın Londra Okullar Bakanı Stephen Twigg ile biraraya gelecek olan Talat, saat 15.00-17.00 arasında da Londra Türk Radyosu’nun konuğu olacak. Canlı yayına çıkacak olan Başbakan, Londra’da yaptığı görüşmelerle ilgili radyo dinleyicilerini bilgilendirecek.

Başbakan Talat, aynı gün saat 19.00’da Turkish Forum UK tarafından Churchill Hotel’de onuruna verilen yemeğe katılacak. Talat’ın burada bir de konuşma yapması bekleniyor.

KKTC Başbakanı, Pazar sabahı Kuzey Kıbrıs’a dönmek için Stansted Havalimanı’ndan ayrılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.