kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5866
EURO
34,8556
STERLIN
40,7085
BITCOIN
$64.635
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Brexit sürecinde Kıbrıslı Türk öğrencilere müjde

Brexit sürecinde Kıbrıslı Türk öğrencilere müjde
13.07.2018
0
A+
A-

İNGİLTERE Eğitim Bakanı yapmış olduğu açıklamada, AB üyesi vatandaşı öğrencilerin mevcut öğrenim koşullarının Brexit sonrasında aynı şekilde devam edeceğini belirtti.

İngiltere’de okuyan veya okumak isteyen AB üyesi öğrenciler için ‘Brexit’in eğitime etkisi ve sonuçları nelerdir’ sorusu uzun zamandır ciddi endişeler yaratmaktaydı.

Özellikle Kuzey Kıbrıs’tan İngiltere’de eğitim görmeyi planlayan üniversite ve lise öğrenciler ve aileler arasında, İngiltere’nin AB’den ayrılması harçların artacağı veya vize almanın zorlaşacağı yönünde ciddi endişeler olmuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) liselerden her yıl 2 bin 500 lise öğrencisi mezun oluyor. Bu mezunların yaklaşık bini KKTC’deki üniversiteleri, 400’ü Türkiye’deki üniversiteleri ve 150’si de diğer ülkelerdeki üniversitelerde okuyor. Bu 150 öğrencinin 100’e yakını da İngiltere’de eğitim görüldüğü açıklandı.

İngiltere’de eğitim konusunda merakla beklenen, Brexit sonrası AB üyesi ülkelerden öğrencilerin harcırah ve öğrenim koşullarının ne olacağı konusuna, İngiltere Eğitim bakanı Damian Hinds yaptığı açıklamayla açıklık getirdi.

İngiltere Hükümeti, AB üyesi ülke vatandaşı öğrencilerin bugün var olan öğrenim koşullarının Brexit sonrasında da aynen devam edeceğini açıkladı.

Hinds, gelecek yıldan itibaren Brexit’in resmen gerçekleşmesiyle, AB pasaportluların öğrenci kredileri ve ücretlerinin, 2019-2020 öğretim yılı için İngiltere vatandaşı öğrencilerle aynı kalmaya devam edeceğini ve koşulların değişmeyeceğini vurguladı. Hinds, AB uyruklu öğrencilerin ülke için önemini vurgulamasına karşın, daha uzun vadeli dönemde söz konusu uygulamanın devam edip etmeyeceğine dair ise açıklık getirmedi.

Damian Hinds, 2019 Eylül’ünde AB ülkelerinden İngiliz üniversitelerine devam edecek öğrencilerin, İngiliz öğrencilerle aynı harcırahları ödemeye devam edeceklerini ve İngiltere Hükümeti’nin, kendi vatandaşı olan öğrenciler için sağladığı haklardan faydalanabileceklerini açıkladı.

AB’den gelen çok sayıda öğrencinin ülkesindeki üniversite sektörüne önemli katkısı olduğunu kaydeden Hinds, “Bugün bu öğrencilerin harcırahlar konusuna açıklık ve kesinlik kazandırıyoruz” dedi.

Hinds, öğrencilerin hayata atıldıklarında eğitim kredilerin ödemeye başlamaları için öngörülen maaş seviyesinde de yükseltmeye gittiklerini ve bu uygulamanın hükümetlerinin yüksek öğretime verdiği önemin göstergesi olduğunu ifade etti. Yasal düzenlemelere göre İngiltere üniversitelerinde hükümetin verdiği krediyle okuyan öğrenciler, mezun olduktan sonra belli bir maaş seviyesine ulaşmadan kredilerini ödemek zorunda tutulmuyor.

Öte yandan eski bakanlık danışmanı ve İngiltere Yüksek Eğitim Politikaları Enstitüsü Direktörü Nick Hillman ise, kararın önemini vurgulayarak, “İskoç hükümetinin aldığı karardan 5 ay sonra gelmesi acınacak bir durum olsa da en azından şu an için bir kesinlik var”.

Üniversitelerin öğrenci kabul ofislerinin bu kararın ardından rahatlasa da, uzun vadeli bir karar olmadığı için önünü görmek isteyen finans direktörlerinin aynı rahatlığı yaşamayacağını kaydeden Hillman, yine de kararın bir netlik getirdiğini ve selamlanması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.