kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
STERLIN
41,1585
BITCOIN
$70.718
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

“Tek hedef Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulmak”

“Tek hedef Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulmak”
07.06.2018
0
A+
A-

 

Anastasiadis, “tek hedefinin, Kıbrıs sorununa kalıcı, fonksiyonel, AB ve uluslararası hukuka uygun, Kıbrıs’ı gerçekten bağımsız ve çağdaş bir devlette birleştirecek bir çözüm bulunması olduğunu” söyledi.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, “tek hedefinin, Kıbrıs sorununa kalıcı, fonksiyonel, AB ve uluslararası hukuka uygun, Kıbrıs’ı gerçekten bağımsız ve çağdaş bir devlette birleştirecek bir çözüm bulunması olduğunu” söyledi.

Alithia gazetesi, Anastasiadis’in, ABD’nin bağımsızlık günü sebebiyle ABD Lefkoşa Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilen resepsiyona katıldığını ve burada yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının tek hedef olmaya devam ettiğini savunduğunu yazdı.

Habere göre, Anastasiadis konuşmasında, “çağ dışı” olarak nitelendirdiği garantörlük sistemi ve adadaki askeri varlığını sürdürmede Türkiye’nin ısrarcı olduğu iddiasında bulunarak, Türkiye’nin yakın zamanda Kıbrıs’ın güneyinde tek yanlı ilan edilen “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) ve tüm bölgedeki eylemlerinin ise, Crans Montana zirvesinde garantilerin ve Türkiye’nin askeri varlığının sona ermesi gerektiğindeki ısrarlarında ne kadar haklı olduklarının kanıtını teşkil ettiğini savundu.

ABD’yle ilişkilerin güçlendirilmesinin dış politikalarının en büyük hedeflerinden biri olduğu ve iki ülke arasında terörizm, uyuşturucu ticareti ve toplu imha silahlarına karşı mücadeledeki işbirliğinin ileri düzeyde bulunduğunu belirten Anastasiadis, Noble ve Exxon Mobil gibi ABD şirketlerinin MEB’deki enerji planlarına dahil olmasının Güney Kıbrıs’ın bölgedeki istikrara katkısına duyulan güvenin göstergesi olduğunu ifade etti.

DUJARRİC: “GEREKLİ AÇIKLAMAYI BİZ YAPACAĞIZ”

Öte yandan BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Kıbrıs sorununa ilişkin herhangi bir gelişme olduğunda açıklamayı bizzat BM’nin yapacağını vurguladı

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Dujarric’in dün Rusya’nın BM Daimi Büyükelçisi Vassily Nebenzia’nın açıklamalarının sorulması üzerine, henüz kendileri tarafından resmi bir açıklama olmadığını söylediğini yazdılar.

Habere göre, Jane Holl Lute’nin BM danışmanı olarak atanmasına adadaki taraflardan birinin onay vermesine karşın BM’nin nasıl olur da açıklayacağı bir şey olmadığını duyurduğu şeklindeki soruya yanıt veren Dujarric şunları söyledi:

“Bizim tarafımızdan resmi bir açıklama yokken bazılarının tahminlerde bulunduğu bir konu mevcut. Gerekli olduğu zaman ve ortamın hazır olduğunu hissettiğimiz zaman biz açıklamada bulunacağız. Kıbrıs’ta birçok konu hassastır ve açıklama yapıp yapmayacağımızı ya da bunun ne zaman olacağı şeklinde geleceğe ilişkin konuşmayacağım”.

HRİSTODULİDİS

Gazete haberinin devamında, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ve siyasi partilerin konuya ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Habere göre Hristodulidis dünkü açıklamasında, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin ilerlememesinden Türkiye’yi sorumlu tuttu ve bilindik tezlerini dün de yineledi.

Hristodulidis, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs sorununda adım atma niyetini sürdürdüğünü ve süreçte ilerleme olmamasının sebebinin BM değil Türkiye olduğunu iddia etti.

BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını üstlenen Rusya’nın BM Daimi Temsilcisinin, Kıbrıs sorununda adım atmak için bazı şeylerin gerçekleşmesi gerektiği şeklindeki açıklamasını yorumlayan Hristodulidis, BM’nin tarafları ziyaret edecek bir kişiyi atamasına Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk  tarafı, Yunanistan ve İngiltere’nin onay verdiğini, sadece Türkiye’nin onayının beklendiğini ileri sürdü.

Hristodulidis, Türkiye’nin seçimlerden sonra görüş belirteceğini ve Güvenlik Konseyi Başkanı’nın da beklediği siyasi gelişmenin bu olduğunu vurgulayarak, BM’nin, Türkiye’nin atanan ilk kişiye, AB’den geldiği gerekçesiyle itiraz etmesinin ardından ikinci bir ismi gündeme getirerek Kıbrıs sorununun çözümüyle ne kadar yakından ilgilendiğini kanıtladığını savundu. (YENİDÜZEN.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.