kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5060
EURO
34,8201
STERLIN
40,6368
BITCOIN
$61.705
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Zamanlama manidar!

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu AIHM’in kararını müzakere sürecine yönelik bir adım olarak nitelendirdi.

Zamanlama manidar!
13.05.2014
0
A+
A-

aihm kibris webKKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye’ye verdiği 90 milyon Euro tazminata ilişkin bir açıklama yaptı.  Kararı zamanlaması açısından manidar bulduğunu vurgulayan Eroğlu açıklamasında “Kıbrıs’ta bir uzlaşıya yönelik tam teşekküllü görüşmelerin devam ettiği ve öze yönelik müzakerelerin başlamış olduğu bir aşamada böyle bir kararın alınmış olması, taraflardan birine, üstelik haksız yere, siyasi ve psikolojik avantaj sağlayacak bir tutum içine girilmesi gerçekten düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhine almış olduğu tazminat kararı, hukuki dayanaktan yoksun, adalet ilkeleriyle bağdaşmayan, siyasi nitelikli bir karardır. Bu kararla AİHM maalesef adalet ilkelerini ters yüz etmiş, Kıbrıs dramının esas suçlularını göz ardı edip suçsuzu cezalandırma yoluna gitmiştir.

1963-1974 döneminin toplu katliamlarını; Kıbrıs Türk halkının 103 köyden silah zoruyla atılıp dörtte birinin göçmen durumuna getirilmesini ve 11 yıl süreyle Ada topraklarının %3ünde hapis hayatı yaşamaya mahkum edilmesini; bu dönem içerisinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 502 sivil kaybımızın bulunduğunu, 1974 Türk Barış Harekatı’na sebebiyet veren hadisenin Rum-Yunan darbesi olduğunu ve Türkiye’nin 1960 Garanti Antlaşması’nda ifade bulan hak ve yükümlülükleri gereği bu kurtarma harekatını yapmak zorunda bırakıldığını göz ardı eden Mahkeme, bu kararla her türlü gerçekçilik, hakkaniyet ve adalet ilkelerine ters düşmüştür.

Kıbrıs konusunda tazminat ödemesi gereken bir taraf varsa bu da Kıbrıs Türkü’nün her türlü insan hakkını ihlal etmiş ve uyguladığı ambargo ve izolasyonlarla ihlal etmeye devam eden Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kendisidir. Kıbrıs Rum Yönetimi, silah zoruyla gasp etmiş olduğu sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” sıfatıyla Avrupa Hukuk sistemini siyasi amaçlarla istismar etmiş, AİHM ise buna izin vermekle kalmayıp Kıbrıs Türkleri ve onların çektikleri acıları yok farz etmiştir. Türkiye, Kıbrıs Türk Halkını katliamlar ve mezalimden kurtardığı için cezalandırılmıştır. AİHM’in almış olduğu kararın anlamı bizce budur ve tarih bunu böyle yargılayacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.